Kennis en wijsheid door een Oud Boek

Indien wijsheid zou groeien aan de bomen dan nog zou het vele mensen niet helpen. Ook al zou het zo voor het grijpen liggen zouden velen mensen er naast grijpen of het gewoon niet zien liggen.

Ook nu is er in het verleden al veel over wijsheid nagedacht en geschreven en zijn er veel wijze woorden uitgesproken. De literatuur bevat een zeer grote schat aan wijsheden. Maar weinig mensen nemen die literatuur nog ter hand.

Books Books

Books Books (Photo credit: Wikipedia)

Zo ook voor een van de oudste boeken die nu nog in herdrukken beschikbaar zijn. Duizenden jaren zijn er wijze zaken opgetekend die de mensen vooruit konden helpen indien zij bereidwillig waren om te luisteren. Maar tot vandaag zijn er nog een grote groep mensen die halsstarrig weigeren om er ook maar één woordje van op te vangen.

Eerst en vooral moet er wil zijn om tot kennis te komen om alzo wijsheid te vergaren. Zonder kennis kan men niet tot wijsheid komen.

Zo moet de mens bereidwillig zijn om kennis te maken met feiten, waarheden, of principes, met ingang van studie of onderzoek; algemene eruditie: kennis van veel dingen. Hij moet zich bereid open stellen om inzicht te krijgen en zo bekendheid te vergaren met allerlei dingen. In zekere zin moet hij vertrouwdheid verkrijgen met de dingen rondom hem heen en met de wetenschap of kennis door anderen voor gelegd. Zonder op de hoogte te zijn van wat er rondom hem gebeurt en gebeurd is zal de persoon geen kennis en geen wijsheid kunnen verwerven.

Om wijs te worden op een bepaald vlak moet de persoon vertrouwd zijn met de eigenheden van dat vak. Zo zal hij de  specifieke zaken van dat vak moeten leren kennen.

Kennis en bekendheid met iets kan men verwerven door het oog, ervaring, of via verslagen en optekeningen. Boeken en naslagwerken kunnen hiertoe bijdrage dat er meer kennis wordt opgedaan en de persoon wijzer wordt op dat vlak.

Kennis is het feit of de staat van het kennen, het onderscheid kunnen maken van de verscheidene elementen, de perceptie van de feiten of de waarheid, duidelijke en bepaalde mentale toestanden. Het is het bewustzijn, als van een feit of omstandigheid: Hij had kennis van zijn geluk.

Nu kunnen mensen nogal goed geïnformeerd zijn over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld, iemand kan veel kennis hebben over het werken met de middelbare school studenten en het begeleiden van hen. Ze kan de beste zijn die we ooit gezien hebben. Iemand anders zal dan weer op andere gebieden meer kennis hebben of handiger zijn dan zij. We zijn niet gemaakt om alles te weten of in alles de beste te zijn. Dus, waarom zouden we doen alsof we alles weten, of alles wel kunnen doen.

Wij moeten ons bewust zijn van onze beperktheden. En daar ligt ook kennis en wijsheid in.

Met de Bijbel hebben wij een boek dat samengesteld is uit meerdere boeken die ons op verscheidene wijzen in verschillende schrijfstijlen veel wijsheid kunnen voorleggen.

De verhalen die ze brengen zou men als men wil enkel als verhalen kunnen nemen, zoals enig ander boek. Een novelle of een roman of een dichtenbundel. Alle stijlen kan u vinden, zelfs de briefstijl is er in opgenomen. En zij die liever science fiction lezen, kunnen een hele kluif vinden in het allerlaatste boek der boeken; de Revelatie of Openbaring van Johannes, welk voor de puzzelaars en mysterie zoekers genoeg in aanbieding heeft. Het is wel één van de moeilijkste boeken van de 66 gebundelde werken, maar de moeite waard om door te nemen.

Elk boek in het verzamelwerk is er om ons te onderrichten. Elk boek heeft kant en klare teksten die op zich al wijsheid genoeg verkondigen. Maar zij zijn ook een schat aan informatie aan aan lichtjes verdoken wijsheden en gegevens. Eens men er zich gat toe zetten om het regelmatig ter hand te nemen zal ontdekken dat het boek geleidelijk aan zaken zal prijs geven, als wil het u zachtjes aan dingen vertellen en bij tijd en stond dingen verklaren.

Als men bereid is om er tijd te willen insteken zal men zien dat men er meer kan uit halen dan op het eerste zicht denkbaar. De verscheidene boeken zullen meer licht geven op de onderling in verband staande teksten. Geleidelijk aan zal alles duidelijk worden indien u uw ogen ook wil openen. Want dat moet er ook zijn een bereidheid te willen zien en te willen nadenken over wat er geschreven staat.

Je zal merken de Bijbel ter hand nemen en er in lezen is als op reis gaan naar verre landen. Laat het de ontdekkingsreis van je leven zijn en je veel kennis en wijsheid brengen.

Veel succes met je tocht.

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Bijbel of Heilige Schrift, Bijbelonderzoek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

36 reacties op Kennis en wijsheid door een Oud Boek

  1. Pingback: Het belang van het lezen van de Schrift « Christadelphians : Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

  2. Pingback: Positie van de Bijbel onderzoeker « Bijbelvorser = Bible Researcher

  3. Pingback: Bijbel op de eerste plaats #1/3 « Bijbelvorser = Bible Researcher

  4. Pingback: Bijbel op de eerste plaats #2/3 « Bijbelvorser = Bible Researcher

  5. Pingback: Bijbel op de eerste plaats #3/3 « Bijbelvorser = Bible Researcher

  6. Pingback: Missionaire hermeneutiek 1/5 « Bijbelvorser = Bible Researcher

  7. Pingback: Graven in woorden, theorieën en artefacten « Bijbelvorser = Bible Researcher

  8. Pingback: Hermeneutiek om uit te dragen #1 Verslaggevers | Broeders in Christus

  9. Pingback: Hermeneutiek om uit te dragen #2 Ontvangstkanaal | Broeders in Christus

  10. Pingback: Hermeneutiek om uit te dragen #3 Wetenschap | Broeders in Christus

  11. Pingback: Hermeneutiek om uit te dragen #4 Uitzendkanaal | Broeders in Christus

  12. Pingback: Hermeneutiek om uit te dragen #5 Beeldvorming | Broeders in Christus

  13. Pingback: Hermeneutiek om uit te dragen #6 Geen Excuus | Broeders in Christus

  14. Pingback: Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #3 Stem van God #4 Stem in het Schrift « Christadelphians : Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

  15. Pingback: Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #3 Stem van God #5 Meditatie en transformatie « Christadelphians : Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

  16. Pingback: Hermeneutiek om uit te dragen #7 In Harmonie | Broeders in Christus

  17. Pingback: Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #3 Stem van God #6 Woorden tot voedsel en communicatie « Christadelphians : Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

  18. Pingback: Hermeneutiek om uit te dragen #8 Tegenspraak | Broeders in Christus

  19. Pingback: Hermeneutiek om uit te dragen #9 Fundamentalisme | Broeders in Christus

  20. Pingback: Hermeneutiek om uit te dragen #10 Verkondigen | Broeders in Christus

  21. Pingback: Geïnspireerd Woord | Broeders in Christus

  22. Pingback: Boek der boeken en groot meesterwerk | Broeders in Christus

  23. Pingback: Ongelezen bestseller | Broeders in Christus

  24. Pingback: Materialisme, “would be” leven en aspiraties #8 | Broeders in Christus

  25. Pingback: Materialisme, “would be” leven en aspiraties #8 | Broeders in Christus

  26. Pingback: Uitdagende vordering 4 Goddelijk geïnspireerd 3 Zelf-consistente Woord van God | Broeders in Christus

  27. Pingback: Al-Fatiha [De Opening] Surah 1: 4-7 Barmhartige Heer van de Schepping om ons de juiste weg te tonen | Stepping Toes

  28. Pingback: Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #3 Stem van God #5 Meditatie en transformatie | Free Christadelphians: Belgian Ecclesia Brussel - Leuven

  29. Pingback: Heilige Schrift Woord van God | Free Christadelphians: Belgian Ecclesia Brussel - Leuven

  30. Pingback: Maar de wijsheid waar moet je haar zoeken? #2 Wat is wijsheid? | Broeders in Christus

  31. Pingback: Wie zijn verlangen opvolgen – Belgische Broeders In Christus

  32. Pingback: Schepper, opdrachtgever, verwezenlijker en Hoofdgids voorziener van het Boek der boeken de Bijbel – Some View on the World

  33. Pingback: Gedachte voor vandaag 23 maart: Vrees of ontzag voor Jehovah is het begin van wijsheid | Broeders in Christus

  34. Pingback: Gedachte voor vandaag 24 maart: Dwazen in de wereld die wijsheid en onderricht verachten | Broeders in Christus

  35. Pingback: Gebed voor Dagelijks Brood | Bijbelvorser = Bible Researcher

  36. Pingback: Als christen bewuster leven – Worldviewer

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.