Van overvloed naar beperking

Gisteren keken wij naar een toestand in 2008 over voedselverdeling maar ook over de economie en onderling verband.

Men kan stellen dat vandaag de toestand nog erger is dan toen en dat wij naar de toekomst toe met nog grotere kopzorgen zullen zitten omtrent een goede voedselverdeling in de wereld. Er is de laatste jaren nog een grotere bedreiging bij gekomen, waarbij de weerslag te voelen is van ons slecht omgaan met de natuur. Voor het eerst dit jaar hebben België en Duitsland het rampzalige van de opwarming der aarde moeten voelen door een watersnood die zijn gelijke nog niet had gehad hier in België.

Na Gouden Jaren

Population growth rate 2007-de.svg

Vandaag vinden wij vele kleinkinderen van hen die opgroeiden in de gouden jaren 60. Hun Ouders en grootouders hadden toen geen tekorten en sommigen dachten dat alles zo maar te krijgen was. De consumptie van voedsel nam enorm toe en de winkels die alsmaar groter werden hielpen er aan mee door het aanbod te vergroten door meer en meer voedsel uit andere landen in te voeren. Niemand leek stil te staan bij de ecologische voetafdruk. Al 3,25 miljard inwoners mochten deze aardbol toen bevolken en de wereld stevende toen af op een explosieve aangroei. Vandaag zijn er over het 8,8 miljard mensen die allemaal moeten gevoed worden en aan hun trekken moeten komen.

Voedseltekorten en honger

In 2011 moest men al vaststellen dat één op zes mensen chronisch honger had en dat dit aantal maar bleef stijgen. Met de jaren moest men ook vaststellen dat duizende mensen hun streken moesten ontvluchten niet enkel omdat er oorlog woede maar ook omdat er gewoon niets meer te eten viel. Door verdroogde landschappen, maar ook door verzilt land, door verhoging van de zeespiegel, zagen vele mensen zich genoodzaakt andere oorden op te zoeken om terug gewassen te kunnen kweken. Maar in die streken waar gewas makkelijker kon opgroeien kwamen stormen roet in het eten strooien en werden heel wat oogsten vernietigd.

De migratie die plaats greep kon deels de verschillen in bevolkingsgroei opvangen, terwijl de economische groei ook de vraag naar mensen deed toenemen. Door die economische groei hadden wij trouwens in de jaren zestig ook al een grote migratie mogen meemaken naar West-Europa vanuit Zuid-Europa, Turkije en Noord-Afrika. In de Verenigde Staten vervijfvoudigde de legale immigratie tussen 1965 en 1995, vooral bestaand uit hoger opgeleide Aziaten.

Laten we niet vergeten dat het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) heeft berekend dat er vorig jaar 7,2 miljard mensen op aarde waren, maar als wij kijken naar de hoeveelheid mensen nu rekent UNEP dat er tegen 2050 naar schatting nog eens 2,5 miljard mensen bij zullen zijn gekomen.

Een van de grootste problemen waarmee de wereld in de loop der tijd te kampen heeft gehad, is voedselonzekerheid, waarbij de grenzen van het land niet voldoende worden beschermd en er niet voldoende aandacht wordt besteed aan landbouwproducten, vanaf het moment dat ze op de boerderij worden verbouwd tot het moment dat ze worden geoogst en naar de markt worden vervoerd. In bepaalde landen kan men zien dat corruptie er toe bijdraagt dat een deel van de bevolking in armoede blijft leven en onvoldoende mogelijkheden krijgt om een juiste hoeveelheid gebalanceerde voeding te verkrijgen.

Fraude en corruptie in vele landen en op vele gebieden

De United States Environmental Protection Agency, EPA, heeft erkent dat er op vele vlakken fraude wordt gepleegd en gestaafd dat veel van deze producten ook bedorven geraken voordat ze de plaats bereiken waar ze kunnen worden verkocht. Dit maakt dat zij geloven dat volgens een schatting een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt verspild. Volgens de schatting van de EPA vormde voedselverspilling in 2018 de op drie na grootste materiaalcategorie gemeentelijk vast afval. In de geïndustrialiseerde landen merkt men ook op dat dit restafval enorm toegenomen is de laatste jaren. Vooral in de Coronaperiode bleken veel mensen voedselvoorraden aan te leggen, maar ook vlugger weg te gooien.

Vervuiling tegen gaan

Iedereen van ons kan een kleine bijdrage leveren om alle soorten van vervuiling tegen te gaan. Wat te voet of met de fiets kan afgelegd worden kunnen wij dan ook beter zo doen voor onze verplaatsingen die wij zo veel mogelijk moeten co-ordineren.
Betreft de goederen die wij aanschaffen, laten wij zoveel mogelijk deze van natuurlijke oorsprong zijn zonder enige toevoeging van onnodige en/of giftige stoffen.
Laten we het ook tot de basis brengen, koken we thuis met mate of koken we liever overdadig en gooien we de restjes in de prullenbak. Hoe kan voedselverspilling worden voorkomen? Hoe kunnen we voedselverspilling in het algemeen voorkomen?

Wij moeten ook beseffen dat voedseltekort zich voor doet wanneer de voedselvoorraden binnen een afgebakend gebied niet de energie en voedingsstoffen leveren die de bevolking van dat gebied nodig heeft. Voedseltekort kan het gemakkelijkst worden opgevat als een productieprobleem, maar ook beperkingen bij de invoer en bij de opslag kunnen een voedseltekort veroorzaken of ertoe bijdragen. Daarom is het belangrijk om er voor te zorgen dat in de streken waar er voedsel wordt geproduceerd er alles aan gedaan wordt om dit op een zo natuurlijk mogelijke wijze te doen. Maar eveneens moet men er op toe zien dat alle handelsvoorwaarden gerespecteerd worden. Hiertoe moet men ook voorzien dat iedereen eerlijk vergoed wordt. Het kan niet opgaan dat supermarkten, die er het minst voor doen met de meeste winst gaan lopen.

Heden is er ook een groot probleem met de veiligheid in bepaalde voedsel voorzienende en voedselarme gebieden. De onveiligheid over de hele linie is namelijk een ander probleem dat voedsel schaars heeft gemaakt, zelfs nu mensen uit hun huizen worden verdreven, de honger toeneemt en het aantal ondervoede kinderen dagelijks toeneemt.
In november 2020, konden we een tekort ervaren aan verscheidene basisprodukten zoals uien, aardappelen en meel in meerdere Afrikaanse landen.

Oplossingen zijn mogelijk

De Schepper heeft aan de mens de opdracht gegeven voor deze aarde te zorgen. Die mens heeft bewezen hoe onmachtig en hoe egoïstisch hij op bepaalde momenten is. Met al de wetenschap die de mens heeft kunnen verwerven hebben ze meermaals misbruik gemaakt om hun hebberigheid tegoed te doen, dit ten nadele van de natuur. Hierdoor moeten wij stilaan meer schade van ondervinden. Onze gebreidelde uitstoot van giftige gassen en giftige vloeistoffen, heeft onze omgeving geen goed gedaan. Op vele plaatsen komen wij vergiftigde gronden tegen. Door de broeikasgassen is er een algemene opwarming van de aarde die over heel de aardbol natuurrampen teweeg brengt en mensen op de clucht doet slaan.

Velen vonden zich boven alles staan en gedroegen zich als een god in hun land. Zij probeerden alles te manipuleren, tot zelfs de mens. Op sommige punten sloegen zij er in om veranderingen aan te brengen aan mens en gewas, zonder echter rekening te houden met de gevolgen er van.

Voor het echter te laat is en de opwarming der aarde zich gevaarlijk voortzet, moeten wij zelf er alles aan doen om die klok terug te draaien en onze verantwoordelijkheid te nemen om de natuur, maar ook onszelf te beschermen.

De watersnoodrampen die Wallonië, West-Duitsland, Oostenrijk en andere landen mochten meemaken in juli zijn maar één van de vele tekenen dat het hoog tijd is om er iets aan te doen.

Laten wij niet aan de zijlijn blijven staan om rustig toe te kijken. Maar laat ons de handen uit de mouwen steken om eindelijk werk te maken van een herstel van onze omgeving en laat ons niet te veel van moeder natuur vragen maar gelukkig worden met datgene wat wij werkelijk nodig hebben, zonder alsmaar meer te willen.

+

Voorgaande

Uit de oude doos: Volle tanks en lege magen

++

Aanvullend

 1. Energie met vergiftigd geschenk
 2. Uit de Oude doos: In het Nieuws – Honger en bevolkingsgroei
 3. Mogelijkheid tot wereldwijde voedselcrisis
 4. Democratische ondergang
 5. De mens als God
 6. Tot de 99% of de 53% behorende
 7. Schoonheid van de natuur
 8. Kijk op het Vrije Wereld Handvest
 9. Organisch voedsel en toezien dat er later nog iets te rapen zal zijn
 10. Niet aangevreten oogst en bulkvoorziening
 11. Hongerwapen
 12. Nucleaire lente in de BRICs
 13. Niet aangevreten oogst en bulkvoorziening
 14. Draag zorg voor je eigen immuunsysteem
 15. Bijbels dieet was niet zo gezond
 16. Corona tijd, slechte, goede en betere tijden
 17. voedselverdeling
 18. Met minder is… nog genoeg
 19. De Europese Unie – de Milieu-uitdagingen en uw stem
 20. Wateroverlast in het midden van de zomer
 21. Kolkende watermassa’s doorheen de straten
 22. Waterramp voor Wallonië, Vlaams-Brabant en Limburg
 23. Maas niet bevaarbaar door drijfhout en de te sterke stroming
 24. Faalt de overheid in aanpak van de overstromingen?
 25. Hoe Gaan We Dit Uitleggen – Jelmer Mommers (boekbespreking)

+++

Gerelateerd

 1. Hevige regenval zorgt voor overstromingen in Zuid-Duitse plaats
 2. Drone filmt ravage in Duitsland na zware overstromingen
 3. Heftige overstroming in Duitsland: huizen weggevaagd, doden en vermisten
 4. Duitsland, video verwoeste dorpen aan de Ahr: Mayschoss, Laach, Reimerzhoven, Altenahr
 5. Overstroming
 6. Nog nooit maakte we dit mee.
 7. Extra rubriek – extreem weer
 8. Watersnood gouden kans voor Belgische miljonairs
 9. ‘Altijd lopen we één ramp achter’
 10. Wat houdt de term ‘ecologische voetafdruk’ in?
 11. Consumentisme en onze wegwerp-maatschappijGek Plastic
 12. De luchtvaartlobby verkwanselt al jarenlang geruisloos onze stilte en het klimaat
 13. De gevolgen van klimaatverandering
 14. Unicef rapport over de gevolgen van klimaatverandering op kinderen, mede opgesteld door Greta Thunberg!
 15. Het IPCC legt het nog één keer uit
 16. Ondervoeding bij kinderen bereikt nieuwe hoogtepunten in delen van Jemen
 17. Hongersnood
 18. VN-hulpchef dringt er bij Golfstaten op aan om op te treden om de ‘door de mens veroorzaakte’ hongersnood te verhelpen
 19. Omgevingsplan en klimaat
 20. Last van een beetje klimaatstress lees dan dit!
 21. Ja, maar zonnepanelen vervuilen ook
 22. Onevenredigheid
 23. Wel/geen/soms, vis of vlees
 24. Waarom minder vlees eten beter is voor het milieu
 25. Flexitariër zijn is makkelijker dan het lijkt!
 26. “Laat voedsel uw medicijn zijn” – Hippocrates
 27. Duurzamer eten? Hoe dan?
 28. Koudmaken of weggooien?
 29. Al die vormen en smaken!
 30. Op de markt gebeurt het
 31. Gezond willen leven, maar verslaafd zijn aan chips.
 32. Bewust eten
 33. Hedonistische honger
 34. Natuur en Milieufederaties lanceren fietsroutes langs duurzame landwinkels
 35. Genoeg, precies wat je nu nodig hebt!
 36. Genieten van genoeg
 37. Wees tevreden
 38. Vergeet de bemoediging niet!
 39. 10 manieren om je huishouden te vergroenen

Over Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
Dit bericht werd geplaatst in Christen zijn, Geschiedenis & Gebeurtenissen, Levensvragen, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Van overvloed naar beperking

 1. Pingback: Bij klimaatveranderingen toch hoopvol leven als Christen | From guestwriters

 2. Pingback: Uit de Oude Doos in het licht van deze Coronaperiode: Macht van het verkeerdlopende | Bijbelvorser = Bible Researcher

 3. Pingback: Uit de Oude Doos in het licht van deze Coronaperiode (2): Financiële crisis | Bijbelvorser = Bible Researcher

 4. Pingback: Gedachte in deze coronacrisis periode: Wees Sterk – Some View on the World

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.