31 augustus, laatste dag van de zomervakantie

Morgen vangen de scholen weer aan. Vorig jaar was het, zoals het jaar voordien een ‘ondenkbaar’ jaar. Niemand had enkele jaren geleden kunnen indenken dat kinderen zelfs tijdens het schooljaar zouden gevraagd worden om thuis te blijven en van daaruit les te volgen, of om slechts met enkelen van de klas met een monddoekje of mondkapje  in een steeds verluchte klas te zitten, ook al was het putje winter, met de ramen open.

Na meer dan ander half jaar afstand houden en niet toegelaten om zomaar overal naar toe te gaan, moesten wij nu toezien op een zomer die geen zomer werd.  Het bleef maar donker en water viel er met bakken uit de lucht om grachtjes, beken en rivieren in vernietigende kolkende watermassa’s om te toveren.

In augustus konden wij lezen hoe Jezus zijn laatste dagen voor zijn dood door maakte. Voordat Jezus opsteeg naar de hemel deed hij een belofte om terug te keren, maar  beschreef hij ook de gebeurtenissen die aan zijn komst voorafgingen in een profetie aan zijn discipelen op de Olijfberg, opgetekend in Mattheüs 24, Lukas 21 & Markus 13. Op die heuvel sprak hij over een tijd van grote verdrukking voor de Joden die bijna 2000 jaar zou duren, en dan “na de verdrukking van die dagen” zouden er meer tekenen zijn voorafgaand aan zijn tweede komst, tekenen die zich nu om ons heen ontvouwen.

De laatste maanden was er een enorme toename van vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, tsunami’s, overstromingen, en kon men een ziekte vinden die zich over de gehele wereld goed liet kennen. Dat coronamonstertje bracht geheel de wereld in rep en roer.

Vele kinderen vonden dat hun leven geen leven meer was en dat zij hun jeugd verloren door de corona crisis. Naar het einde van hun schoolvakantie bleek er eindelijk wat licht aan het einde van de tunnel te komen. Ook al zien we terug omhoog gaande cijfers van mensen die geïnfecteerd geraken en in de ziekenhuizen worden opgenomen, versoepelde de regering de corona maatregelen.

Ondertussen zijn er heel wat nieuwe woorden de revue gepasseerd en hebben velen het ook over een “menselijke maat”, wat zij daar dan ook mee mogen bedoelen. Bij vorige maatregelen zagen wij regeringsleiders versoepelen terwijl men zou denken dat men de maatregelen juist moest aanschroeven. En zo gebeurde dat men met rasse schreden de cijfers de hoogte in zag gaan. Toch leerden heel wat mensen hier niet van. Misschien was hun hersenpan dan ook in vakantie modus; Want deze zomer konden heel wat zielen zich niet bedwingen en wensten massa’s mensen andere oorden op te zoeken, zelfs indien die rood gekleurd werden. Meerderen vonden het dan zelfs niet nodig om in de verzochte quarantaine te gaan, wat dan ook tot nog meerdere infecties leidde.

Ongelofelijk maar waar waren er hopen mensen die tegen vaccinatie waren en allerlei fabeltjes de wereld instuurden. Vreemd genoeg waren daarbij ook vrouwen die al jaren anticonceptiva nemen, waar de mogelijke bijwerking veel erger zijn dan deze van de Corona vaccins, toch zien ze er niets in om dat kleine pilletje dat ze dagelijks innemen te stoppen.

Uiteindelijk konden wij deze zomervakantie zien hoe in plaats van rust over mensen te komen er meerderen meer stress over zich lieten komen. Kinderen hadden, zoals altijd hun ouders maar te volgen, en werden zo dan ook een speelbal in heel dit corona gebeuren. Velen kregen een enorm slecht voorbeeld van hun ouders, die liever hun eigen zin bleven doen en geen rekening wensten te houden met anderen.

De kinderen waren voor twee maanden grotendeels in de gezinsbubbel, tenzij ze op kamp in Wallonië gingen waar het water nu daar ook hun gezellig samen zijn kwam verpesten.

En voor dat iedereen het wist was die zomer die geen zomer leek te zijn voorbij.

Nu staat het nieuwe schooljaar voor de deur. Ook het nieuwe kerkelijk jaar vangt zo aan. Maar daar is er werkelijk een opening naar meer vooruitzicht. In onze gemeenschap blijven wij nog wel voorzichtig afstand houden en diensten van op afstand bij wonen. Maar doorheen al de ellende die de afgelopen maanden op de wereld is afgekomen voelen wij toch een beetje spankelende hoop. Want hoe men het ook draait of keert, naar het einde der tijden zal het er niet echt beter op worden. Maar daar moeten gelovigen zich elkaar aanmoedigen en telkens vooruitgaan om die moeilijkheden te trotseren.

Een nieuw schooljaar moet in deze tijden van vertwijfeling gebondenheid brengen, ook al zijn wij ver van elkaar. Deze voorbije maanden hebben wij verscheidene tekenen gezien die ons moeten gerust stellen dat wij op weg zijn naar een tijd waar die verbondenheid en het geloof in God en Zijn gezondene nog belangrijker zal zijn dan in de voorbije eeuwen.

De laatste maanden konden heel wat mensen zien hoe regeringen er niet in sloegen hun bevolking of mensen te redden. Zie maar naar de overstromingsgebieden hier, maar vergeet ook niet te kijken naar de schandalige toestand van verraad aan Afghaanse burgers die vroeger hun diensten aan het Westen hadden aangeboden en nu achtergelaten worden in de handen van wraakbeluste Talibanstrijders.

Hopelijk wordt het zo voor velen duidelijk dat men steeds de eigen bontjes zal moeten plukken. Het is niet op de mens dat men moet rekenen maar eerder op Hem Die alles laat gebeuren en een Plan heeft dat geleidelijk aan in uitvoering is, bewijze de tekenen.

In ieder geval, indien je vindt dat je vakantie niets was of verpest is door het hele corona gebeuren, kijk dan vooruit en begin met goede moed dit nieuwe academiejaar.

+

Aanvullend

Grote verdrukking en Armageddon

++

Aanvullend

 1. Lichtpuntjes mogelijk in de Coronaduisternis
 2. Naar het einde van 2020
 3. 2020 en het onfatsoen van het grote geld
 4. Grenzeloze Hopeloosheid
 5. Lente of zomerzon in tijden van Corona
 6. Vakantie en reizen in coronatijden
 7. Gedachte bij de versoepelingen van Coronamaatregelen
 8. 2021 openen in onze bubble
 9. Open Discussie Zomer 2021
 10. Welzijn in tijden van Corona #1 Voorzorgsmaatregelen
 11. Welzijn in tijden van Corona #2 Moed houden
 12. Wateroverlast in het midden van de zomer
 13. Waterramp voor Wallonië, Vlaams-Brabant en Limburg
 14. Overstromingen in Limburg, Duitsland en België door extreem zware buien
 15. Maas niet bevaarbaar door drijfhout en de te sterke stroming
 16. Toename van de kosten van extreem weer mogelijk onderschat
 17. Solidariteit en hulpgoederen
 18. Fraipont na de zondvloed, tussen miserie en veerkracht
 19. Faalt de overheid in aanpak van de overstromingen?
 20. De medische nood blijft hoog

+++

Vindt ook te lezen

 1. Ruimte voor de rivier
 2. 1 op 4 van de Vlaams-Brabantse huishoudens woont in overstromingsgevoelig gebied
 3. Chênée na de overstroming
 4. Watersnood gouden kans voor Belgische miljonairs
 5. Het middel is veel erger dan de kwaal
 6. Wil jij naar het IC?
 7. Corona proof Escapen
 8. De menselijke maat
 9. Niet klagen over egoïsme
 10. Corona

Over Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
Dit bericht werd geplaatst in Aankondiging, Bedenking, Geschiedenis & Gebeurtenissen, Levensvragen, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 31 augustus, laatste dag van de zomervakantie

 1. Pingback: Gedachte bij de opening van het schooljaar 2021-2022 – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.