Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 2 Eerbied voor de overheid

Eerbied voor de overheid

Dat wij als christenen de overheid dienen te eerbiedigen vinden wij op meer dan één plaats in het NT. Pau­lus schrijft aan Timo­theüs:

“Ik vermaan u dan allereerst smekingen, gebeden en dankzeggingen te doen voor alle mensen, voor koningen en alle hooggeplaatsten… Dit is goed en aange­naam voor God” (1 Tim. 2:1-3).

En aan Titus:

“Herinner hen [de gelovigen te Kreta] eraan, dat zij zich aan overheid en gezag onderwerpen, gehoorzaam” (Titus 3:1).

Petrus schrijft aan de gelovigen in Klein-Azië:

“Onderwerpt u dan aan alle menselijke instellingen, om des Heren wil: hetzij aan de keizer, als opperheer, hetzij aan stadhouders, als door hem gezon­den… Eert allen, hebt de broederschap lief, vreest God, eert de keizer” (1 Petr. 2:13, 17).

Als Paulus in zijn brief aan de Romeinen (dwz. de gelovigen te Rome) een volledige uiteenzetting geeft van het evangelie, wijdt hij ook een uitge­breide passage aan de verhouding tot de overheid:

     “Ieder mens moet zich onderwerpen aan de overheden, die boven hem staan. Want er is geen overheid dan door God en die er zijn, zijn door God gesteld. Wie zich dus tegen de over­heid verzet, wederstaat de instelling Gods… Daarom brengt gij toch ook belastingen op; want zij zijn dienaren Gods, die juist op dit punt voortdurend letten. Betaalt aan allen het verschuldigde, belasting aan wie belas­ting, tol aan wie tol, ontzag aan wie ontzag, eerbetoon aan wie eer toekomt” (Rom. 13:1-2, 6-7).

Dat betekent niet dat elke overheid naar Gods maatstaven handelt. Het betekent alleen dat God die overheid toelaat, dat er geen overheid aan de macht is zonder dat God dat weet en tolereert. En het betekent dat elke overheid het recht heeft regels te stellen die het dagelijks leven regelen, zodat dat geen anarchistische chaos wordt. En dat wij dus niet het recht hebben ons daartegen te verzetten. Het is overigens tekenend dat deze herhaalde vermaningen juist in het NT te vinden zijn. Het onderstreept wat we in de voorgaande hoofdstukken hebben gezegd, nl. dat de ware gelovigen een minderheid zullen vormen in een land waar zij als vreem­deling vertoeven, maar waar zij geen politieke zeggenschap hebben.

+

Voorgaande

Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 1 Inleiding en Grondprincipe

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Christen zijn, Levensvragen, Wereld en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 2 Eerbied voor de overheid

  1. Pingback: Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 3 God op de eerste plaats | Broeders in Christus

  2. Pingback: Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 4 God heeft de leiding | Broeders in Christus

  3. Pingback: Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 5 Voorbeeld van Daniël en Naar Gods beeld | Broeders in Christus

  4. Pingback: Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 6 Recht en onrecht | Broeders in Christus

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.