Wanhoop in Afghanistan en Opvang in West Europa

De Wanhoop nabij

Met lede ogen moeten wij hier in onze luxe maatschappij zien hoe mensen wanhopig over vlijmscherpe prikkeldraad proberen te kruipen of hun baby’s er over gooien naar de Engelse soldaten om ze toch maar in veiligheid te krijgen zodat zij een beter leven mogen tegemoet gaan. Ook kan de wereld zien hoe mensen die op vliegtuigen waren gekropen er vanop hoge hoogte naar beneden vielen om uiteindelijk toch nog de dood te vinden op Afghaanse grond.

Terugtrekking der troepen

Niemand kan er omheen dat wat er nu in Afghanistan gebeurd, een enorme ramp is. Het lijkt zo vreemd te moeten vaststellen dat de Amerikanen noch hun bondgenoten niet konden vooruitzien wat er zou kunnen gaan gebeuren als zij bekend zouden maken dat zij gingen terugtrekken. Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat zij er niet aan gedacht zouden hebben dat de Taliban dat niet als een ideale gelegenheid zou zien om het land te heroveren.

In zekere zin is het ook schandalig hoe zij al diegenen die de afgelopen twintig jaar hen geholpen hebben nu in de steek laten. Dit valt echt niet goed te praten, en misschien proberen weinigen het.

Schandalige acties

De beelden uit Kabul spreken voor zich en maken ’s werelds grootste supermacht te schande. Er wordt veel schuld rondgeschoven, onder meer naar de “neocons”, de generaals en de Afghanen zelf. Maar wat die Amerikanen ginder had gebracht is de wijdverbreide overtuiging dat het Amerikaanse buitenlands beleid moet worden gedicteerd door een eenvoudige slogan:

“Geen eindeloze oorlogen meer.”

De huidige woordvoerder van die overtuiging is President Biden. En in wezen heeft hij groot gelijk. Er moet een einde komen aan al dat zinloze geweld. Men ook geen mensenlevens vergooien in een ongelijke strijd waar geen einde aan lijkt te komen. De wereld kan ook vaststellen dat gedurende die twee decennia er weinig vooruitgang is gemaakt in het verzekeren van vrede in die gebieden. Massa’s geld is er in die oneindige oorlog gestoken door allerlei landen die eveneens op hun thuisfront regelmatig slecht nieuws moesten overbrengen van weer een gevallen soldaat.
Betreft het naar school gaan van kinderen is er wel wat verbetering gebracht, maar wie weet zal dat nu heel snel teruggeschroefd worden en weer tot het verleden horen. Gevaar is namelijk dat de Islamitische Wetten die de Taliban de burgers zullen opleggen weer vele beperkingen voor vrouwen zullen inhouden.

Herovering van Afghanistan door Taliban

Na bijna twee decennia oorlog in Afghanistan en slechts enkele weken voor de geplande terugtrekking van de Amerikaanse troepen, hebben de Taliban zondag snel de macht teruggenomen in de hoofdstad Kaboel, waardoor de regering ten val kwam en duizenden mensen in een wanhopige race om het land te ontvluchten verwikkeld raakten.

Grote beroering ontstond niet enkel in Afghanistan na de Amerikaanse terugtrekking, maar in vele landen van West-Europa riepen Afghaanse vluchtelingen de regeringen op om hulp te gaan bieden en mee mensen te helpen evacueren. Ondertussen vragen heel wat mensen wat wij Westerlingen eigenlijk te doen hadden en waar wij ons mee moeien in die streken.

Terecht kan men vragen stellen bij die twintigjarige aanwezigheid van zoveel troepen van democratische landen. Wat deden zij daar, gewapend, en in een ander land gedurende de afgelopen 20 jaar?

Ook het feit dat de Taliban zo snel kon oprukken moet ons doen afvragen in welke mate de Afghaanse troepen zelf bereid waren om hun vaderland te verdedigen en te vrijwaren van de Islamitische fundamentalisten.

Natuurlijke wetten

De grote fout van de moderne beschaving is het bezit van anderen aan te tasten alsof het van jezelf was en daardoor een onnodige verstoring van de natuurwetten te veroorzaken. Het is dat leven zonder rekening te houden met de natuurwetten dat zovele mensen (ook ons) zo dikwijls in moeilijkheden brengt.

Ook moet men beseffen dat iedereen naar de beeltenis van God is geschapen en door God wordt toegelaten er te zijn. Hierbij heeft elke mens het recht eigen keuzes te maken. Maar die keuzes gaan mee bepalen hoe zijn of haar leven verloopt en wat er in en met de omgeving zal gaan gebeuren.

Men moet er bewust van zijn dat zo wel de natuurwetten als de wetten van God zeer sterk zijn. Geen levend wezen kan ze overtreden.

Zoals een staat beschermd wordt door het departement van recht en orde, zo wordt de staat van het universum, waarvan deze aarde slechts een onbeduidend fragment is, beschermd door de wetten van de natuur. Deze materiële natuur is een afschaduwing van de verschillende potenties van God, die de uiteindelijke bezitter is van alles wat bestaat.

Verstoring van Vrede

Deze aarde is daarom het eigendom van God, maar wij, de levende wezens, vooral de zogenaamde beschaafde mensen, eisen Gods eigendom op als het onze, onder zowel een individuele als een collectieve valse opvatting. Ook hebben vele mensen de neiging om anderen op te dringen welke godheid en hoe men die godheid moet eren en hoe men zich moet gedragen of het leven opbouwen.

Als je vrede wilt, moet men de ander zijn vrijheid gunnen en moet je deze valse opvatting van hogere intelligentie of van het ‘beter weten’  en van het ‘eigendomsrecht’ uit je geest en uit de wereld verwijderen. Deze valse claim van eigendomsrecht door het menselijk ras op aarde is geheel of gedeeltelijk de oorzaak van alle verstoringen van vrede op aarde.

Dwaze en zogenaamd beschaafde mensen eisen eigendomsrechten op het eigendom van God omdat zij nu goddeloos zijn geworden. Je kunt niet gelukkig en vreedzaam zijn in een goddeloze samenleving. De grootste meerderheid van de mensen is afgestapt van kennis en het willen eren van de Allerhoogste Heer van alle universa, en willen niet inzien dat Hij de welwillende vriend is van alle wezens. Wanneer de mensen van de wereld dit kennen als de formule voor vrede, is het dan en daar dat vrede zal heersen.

Daarom, als de mens überhaupt vrede wilt, zal deze zijn bewustzijn moeten veranderen in Gods-bewustzijn, zowel individueel als collectief, door het eenvoudige proces van het aanroepen van de heilige naam van God.

Aanroepen van Jehovah

Overal in de wereld kan men fundamentalisten vinden. Elke geloofsgroep heeft te kampen met mensen die denken goed te doen voor het geloof, maar verblind anderen tekort en zelfs pijn doen. Te veel christenen vergeten ondermeer christen fanatici die meer kwaad dan goed voor het christelijk geloof doen. En zo zijn er Islamitische fanatiekelingen die het Moslimgeloof besmeuren met bloed en het zwart maken in de wereld.

Het is die angst voor de Moslimfundamentalisten die velen niet doen inzien dat zulks een denkwijze helemaal geen vertegenwoordiging is van het ware Islamitische geloof. Zij die God werkelijk liefhebben gaan namelijk volledig respect tonen naar de schepping van God, waarbij de schepsels bestaan uit planten, dieren en mensen. En al dezen moeten in eer en geweten zo goed mogelijk benadert worden en mogen geen onnodig lijden toegebracht worden.

Allah of God, is een God van liefde, die vrede over de gehele aarde wenst. Hij wil dat alle mensen als broeders en zusters samen leven in een gezonde en vredevolle omgeving.

Diegenen die God lief hebben moeten er zorg voor dragen dat Die God van liefde kenbaar gemaakt wordt en dat die broederlijke naastenliefde ten toon gespreid wordt.

Het opvangen van mensen in nood maakt deel uit van die naastenliefde, waarbij men mensen kleren en onderdak moet bezorgen en een veilige haven moet aanbieden. Men mag zich niet blind staren op een gevaar van Islamisering of een verlies van waarden. Als men de juiste ethische normen onderhoudt en de democratische waarden respecteert en uitdragt zullen deze voldoende zijn om mensen voor die waarden te winnen en te laten inzien dat elke menselijke beperking van mensenrechten en vrijheden een aangenaam leven teniet doen.

Laat ons bidden

Nu meer dan ooit heeft de Afghaanse bevolking nood aan onze gebeden. Wij kunnen slechts hopen dat de Westerse regeringen alles in het werk zullen stellen om zoveel mogelijk mensen te evacueren om hen een veilig onderkomen te geven.Vervolgens zullen wij na gebeden te hebben dat zij de vijandige Taliban zullen ontvluchten moeten bidden om er voor te zorgen dat zij zich zullen kunnen aanpassen aan de levenswijze in onze landen.

Voor aleer zij een onderkomen in veiligheid zullen gevonden hebben moeten wij aan hen als slachtoffers denken en God om hulp vragen om deze mensen in veiligheid te brengen en niet onnodig te laten lijden.

Dat God bij de vele Afghanen vrede in hun hart en huishouden moge brengen.

+

Lees ook

 1. Uit de oude doos: Soennitische en Shiitische Moslims
 2. Aantal burgerslachtoffers in Afghanistan bereikt een nieuw record
 3. Keldering van medische voorzieningen van Artsen zonder Grenzen
 4. Jihad gedoe
 5. Het gevaar om niets te doen tegen de oorzaak en de kwaal
 6. De haat van IS voor Christenen
 7. 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is
 8. 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is – Vervolg 1
 9. 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is – Vervolg 2
 10. Het failliet van de war on terror
 11. Duizenden op de vlucht voor Taliban
 12. Een leven terug onder taliban
 13. Vluchten naar een hoopvolle toekomst
 14. Migratie en veiligheid even geherformuleerd
 15. Islamofobie is contraproduktief
 16. Een leven terug onder taliban
 17. Niet “de Moslims” maar de fundamentalisten zijn een probleem
 18. Waarom doen we niets aan de oorzaak?
 19. Plan van God en wereldvrede
 20. Broers en broeders

+++

Gerelateerd

 1. Afghanistan: De val van Kaboel is een wake-up call voor Israël
 2. In Ander Nieuws: week 24/25
 3. Afghanistan, een overdenking
 4. De val van Afghanistan
 5. Oud-ambassadeur waarschuwt: ‘Val van Afghanistan toont aan dat Israël enkel op zichzelf moet vertrouwen’
 6. Na 20 jaar,Afghanistan is opnieuw in handen van de Taliban islamofascisten
 7. Hamas feliciteert de Taliban voor zijn ‘overwinning op de Verenigde Staten’
 8. Iran, Oman, Qatar en Hamas omarmen gewelddadige machtsovername van Afghanistan door Taliban
 9. Bijleveld verantwoordt zich voor sturen militairen naar Afghanistan
 10. Amerikaanse militaire delegatie bezoekt Turkije om de luchthaven van Kabul te bespreken
 11. Afghanistan: de VS druipen af, komt Turkije in de plaats?
 12. Val van Kaboel is grootste vernedering voor Amerika en het Westen in decennia
 13. Chaos op luchthaven Kabul, duizenden Afghanen proberen te vertrekken
 14. Talibanleiders gebruikten Twitter en WhatsApp om Kaboel te veroveren
 15. Taliban bedankt Afghanen voor achtergelaten wapens
 16. Onthoofdingen en executies: De bodem van het Ghazistadion in Kaboel was ooit doordrenkt met bloed
 17. Handleiding van de Taliban voor een perfecte steniging in Afghanistan [in beeld]
 18. Afghanistan, het spel van de schaduwen
 19. Stop de islamisering en stem dadelijk PVV, de enige partij die NEE zegt tegen de islam in Nederland!

Over Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
Dit bericht werd geplaatst in Aankondiging, Bedenking, Gebed, Geschiedenis & Gebeurtenissen, Levensvragen, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Wanhoop in Afghanistan en Opvang in West Europa

 1. Pingback: De laatste dagen voor broeders en zusters in Afghanistan | Broeders in Christus

 2. Pingback: Al of niet met terroristen onderhandelen | From guestwriters

 3. Pingback: Het Volk van de Lage Landen en oorlogen | From guestwriters

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.