De lichamelijke opstanding
Heeft de Bijbel dan geen enkele hoop te bieden voor na dit leven? Zeker wel. De Bijbel vertelt ons dat de gelovigen in “het laatst der dagen” weer uit de dood zullen worden opgewekt, zoals mensen die slapen weer ontwaken, en dat zij dan nieuw leven zullen ontvangen. Dit wordt door de Bijbel “de opstanding uit de doden” genoemd. Reeds het Oude Testament gewaagt ervan, zij het vaak in bedekte termen. Maar als de profeet Jesaja heeft gesproken over de ondergang van Gods tegenstanders, dan juicht hij openlijk:
“Herleven zullen uw doden — ook mijn lijk —, opstaan zullen zij. Ontwaakt en jubelt, gij, die woont in het stof! Want uw dauw is een dauw van licht; en de aarde zal aan de schimmen het leven hergeven” (Jes. 26:19).
Hij spreekt hier duidelijk van een lichamelijke opstanding voor diegenen die ‘van God’ zijn. Ook het Nieuwe Testament sluit zich aan bij deze leer. In verband met de ruimte zullen we ons beperken tot de leer van de apostel Paulus. In de vergadering van de Joodse raad roept hij uit:
“Ik sta terecht om de hoop en de opstanding der doden” (Hand. 23:6).
Tegenover de stadhouder Felix zegt hij:
“Maar dit erken ik voor u, dat ik naar die weg, die zij [zijn Joodse aanklagers] een sekte noemen, inderdaad de God der vaderen vereer, gelovende al hetgeen in de wet en in de profeten [ons OT] geschreven staat, terwijl ik van God hoop, gelijk ook dezen zelf het verwachten, dat er een opstanding van rechtvaardigen en onrechtvaardigen zal zijn” (Hand. 24:15).
Die uitdrukking ‘de opstanding van onrechtvaardigen’ heeft hierbij te maken met het oordeel over afvallige gelovigen, wat nu niet ons onderwerp is (zie hiervoor het volgende hoofdstuk). Hoe belangrijk Paulus dit aspect van de opstanding vindt, blijkt als hij aan de gemeente te Korinte schrijft aangaande het feit dat sommigen in die gemeente zo’n opstanding ontkennen. Hij zegt dan:
“Indien wij alleen voor dit leven onze hoop op Christus gebouwd hebben, zijn wij de beklagenswaardigste van alle mensen” (1 Kor. 15:19).
Zonder hoop op de opstanding is er alleen het huidige leven, en dat houdt, vroeg of laat, eens op. Zonder opstanding zou er daarna niets meer zijn. We zien dus dat het NT in zijn leer aansluit bij die van het OT. Ook wat dit betreft is er eenheid in de boodschap van de Bijbel.
+
Voorgaande:
De Falende mens #2 Vrije keuze
Een goddelijk Plan #4 Beloften
Sterfelijkheid en onsterfelijkheid 1 Levensadem en ziel
Sterfelijkheid en onsterfelijkheid 2 Scheiding van God
++
Aanvullende leesstof
- Diegene die maakt zoals wij zijn
- Woord zonder boeien vol van kracht
- Uitnodiging voor studiedag 2012
- Hoe de Satan vandaag rond toert
- Misleid door valse opwekkingen
- Charles Spurgeon: Pas op voor religieuze kicks
- Laatste dagen omroepers
- Wederopstanding, ook van huisdieren
- Christus is waarlijk opgestaan uit de dood
- Jezus is verrezen
- De hoop op leven
- Hoe zullen de doden weer levend gemaakt worden?
- Enkele nieuwe websites om mensen tot God te brengen
+++
Further reading
+++
Pingback: Sterfelijkheid en onsterfelijkheid 4 De ziel – een Grieks beeld | Broeders in Christus
Pingback: Sterfelijkheid en onsterfelijkheid 5 Griekse bezwaren tegen de opstanding | Broeders in Christus
Pingback: Sterfelijkheid en onsterfelijkheid 6 Soevereine God | Broeders in Christus
Pingback: Bijbels antwoord op uw vraag: Wat gebeurt er met ons na het sterven? | From guestwriters
Pingback: Het Wachttorengenootschap over Christadelphians #4 Over dood en hoop – Belgische Broeders In Christus
Pingback: Doden spreken niet – Some View on the World