Door God werd de vraag gesteld in welke mate de mens zich wenste te schikken in de Schepping van God.
De Allerhoogste, Schepper van hemel en aarde voorzag de mensen met hersenen die konden waarnemen, analyseren en denken. Hij rustte de mens uit met een vrije wil, dat maakte dat zij zelf vrij beslissingen konden nemen. Aan hun zelf lag het om na te denken wat zij zouden doen en hoe zij zouden reageren op bepaalde zaken.
De mens was het recht gegeven zelf te kunnen kiezen. Dit hield ook in dat zij zelf (individueel) konden gehoorzamen of tegen God in gaan.
Iedereen heeft nog steeds die eigen vrije keuze om te beslissen of hij al of niet wil in gaan om Gods geboden te volgen of om tegen God in te gaan.
De vrije keuze
Dat roept natuurlijk de vraag op: hoe kan de schepping, ook van de mens, ‘goed’ zijn geweest als het resultaat kennelijk zo verdorven handelt. Als God ook dat hart geschapen heeft, waarom is het dan zo ‘arglistig’? We beginnen het antwoord op die vraag te begrijpen, als we Gods antwoord op Jeremia’s vraag lezen:
“Ik, de Here, doorgrond het hart en toets de nieren [in de Bijbel de zetel van het gevoel], en dat, om aan een ieder te geven naar zijn wegen, naar de vrucht zijner daden” (Jer. 17:10).
God beproeft de mensen om te zien of zij Hem vrijwillig willen gehoorzamen. Hij had de mensen kunnen scheppen als robots, of in elk geval zo dat ze niet in staat waren om te zondigen. Kennelijk zijn de engelen in de hemel enigszins zo. Het zijn weliswaar geen robots, maar we moeten wel tot de conclusie komen dat ze blijkbaar niet in staat zijn tot zonde (zie hoofdstuk 9, ‘Dienende geesten’). Maar kennelijk wil God niet alleen gediend worden door zulke schepselen.
Over Gods doel met de Schepping komen we in het volgende hoofdstuk nog te spreken.
Het komt er op neer dat God verheerlijkt wil worden in wezens die Hem uit vrije keuze gediend hebben. Daartoe heeft Hij de mensen uitgerust met een vrije wil. Ze kunnen zelf kiezen: gehoorzamen of tegen God in gaan. Dat verklaart ook waarom verloste gelovigen na hun opstanding over engelen zullen heersen (1 Kor. 6:3). Mensen die vrijwillig hebben verkozen God te dienen hebben (eenmaal in volmaakte staat) kennelijk een ‘meerwaarde’ boven wezens die niet voor die vrije keuze hebben gestaan. Uiteraard staat onze Here Jezus, die volledig zonder zonde was, weer boven deze verlosten, die alleen door zijn offer zondeloos zijn ‘gemaakt’. Maar wie mensen een vrije keus laat neemt daarbij het risico dat die vrije keus niet zo uitvalt als hij het graag zou hebben gezien.
Wij als mensen hebben altijd de neiging om dat risico te willen beperken. Hoe graag zouden wij onze kinderen niet voorschrijven hoe hun eigen vrije keus er uit zou moeten zien. Hoe vlot zijn kerkleiders niet om de eigen vrije keus van hun volgelingen vast te leggen in allerlei ge- en verboden. Hoe slim zijn totalitaire machthebbers niet om het volk ‘te beschermen’ tegen de noodlottige gevolgen van ‘hun eigen kortzichtigheid’. God echter neemt kennelijk dat risico. Wanneer het volk Israël het beloofde land in bezit heeft gekregen zegt Jozua in zijn ‘afscheidsrede’:
“Indien het kwaad is in uw ogen, de Here te dienen, kiest dan heden, wie gij dienen zult: òf de goden die uw vaderen aan de overzijde der Rivier gediend hebben, òf de goden der Amorieten, in wier land gij woont. Maar ik en mijn huis, wij zullen de Here dienen!” (Joz. 24:15).
Als Mozes het volk Israël toespreekt aan het einde van hun veertigjarige woestijnreis zegt hij:
“Gedenk dan heel de weg, waarop de Here, uw God, u deze veertig jaar in de woestijn heeft geleid, om u te verootmoedigen en u op de proef te stellen ten einde te weten, wat er in uw hart was: of gij al dan niet zijn geboden zoudt onderhouden” (Deut. 8:2).
Ook hier is het doel van de test weer om te zien aan welke kant zij staan. Maar het diende ook om hen te verootmoedigen. Als het dienen van de Here hun zou zijn gelukt, had zich en ander kwaad aangediend: trots. In zijn boven geciteerde toespraak zegt Jozua dan ook:
“Gij zult niet in staat zijn de Here te dienen, want Hij is een heilig God” (Joz. 24:19).
Hier doemt echter een levensgroot probleem op. Het feit dat de mens, zelfs de goedwillende mens, er niet in slaagt God in volmaaktheid te dienen maakt die mens wel nederig, maar de situatie lijkt niettemin erg uitzichtsloos. Het blijft echter niet daarbij. In de volgende hoofdstukken zullen we zien hoe God daarin heeft voorzien.
Een andere reden waarom de Bijbel zo uitgebreid ingaat op allerlei menselijke fouten is echter ook dat God ons zo wil waarschuwen. Al die ongerechtigheden moeten ons sterken in ons voornemen om met onze vrije wil de goede kant te kiezen. Die vrije wil die wij hebben gekregen leidt tot een strijd tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ in ons hart. En de vele voorbeelden van kwaad in de Bijbel moeten ons overtuigen van het gevaar dat wij lopen als wij in die strijd ook maar een ogenblik verslappen. Een mens leert nu eenmaal het snelst van fouten, maar wij leren het ‘goedkoopst’ van andermans fouten. Het ‘leergeld’ voor eigen fouten is onevenredig hoger. Op dit aspect van het leven als leerschool wordt nader ingegaan in sectie II. Nog een reden waarom er zoveel menselijk falen in de Bijbel staat, is tenslotte dat het ons overtuigt van Gods genade. Onze fouten kunnen niet zo groot zijn of God is in staat ze te vergeven, mits wij daar oprecht om vragen, en er oprecht naar streven het de volgende keer beter te doen. Zie hiervoor verder hoofdstuk 6 (‘De verlossing’). De oorzaak van de ondergang van Judas Iskariot was niet het verraden van zijn Heer, maar zijn overtuiging achteraf dat God niet in staat zou zijn hem dat te vergeven.
+
Vervolg van: De Falende mens #1 Voor en na zondvloed
Voorgaand:
Gods vergeten Woord 2 Verloren Wetboek 1 Wie heeft nog belangstelling
Gods vergeten Woord 9 Schepping 1 Scheppingsplan en Schepper
Gods vergeten Woord 10 Schepping 2 Schepper en Schepping
Gods vergeten Woord 13 Schepping 5 Een God die het ter harte gaat
Gods vergeten Woord 17 Geopenbaarde Woord 2 Geopenbaard licht
Hermeneutiek om uit te dragen #2 Ontvangstkanaal
De nacht is ver gevorderd 3 Studie 1 Zijn het de laatste dagen? 2 Wat betekent dit alles?
++
Aanvullend:
- Keuzes
- Steeds een keuze
- Een persoon wordt alleen beperkt door de gedachten die hij kiest
- Dagelijkse keus betreffende de houding die wij voor die dag zullen maken
- Elke keuze die we maken veroorzaakt een rimpelig effect in ons leven
- Je leven de som van al je keuzes
- Wees voorzichtig, de omgeving die je kiest zal je vormgeven
- Geen mens is vrij die geen meester van zichzelf is
- Gedisciplineerd de Bijbel lezen
- Mensen moeten weten waar je voor staat
- Mensen die altijd toelagen voor zichzelf maken gaan snel failliet
- Waarheid speelt nooit valse rollen van welke aard dan ook
- Voor hen die andere keuzes maken
- Vertrouwelijke geschriften
- Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #10 Gebed #8 Voorwaarde
- Ongelovige Thomassen, Jezus en zijn God
- Volmaakt in onvolmaaktheid
+++
Op andere websites gerelateerde onderwerpen:
- Alles over Niets.
- Want we zijn allemaal schapen
- In het midden van de nacht …
- Fouten. Veel fouten.
- Soms maakt een mens onwillekeurig domme fouten.
- Verandering vanuit Grootheid
- Geneology of Morals – Nietzsche
- Keuzes maken
- Keuzes in het leven
- Wéér een keuze. Wàt een dag
- Een optie
- Jouw Keuze is Magie…
- Zou Jij Vrijheid Kiezen?
- Duurzaam omgaan met passie
- Lekker. Gevoel.
- Simpele ziel
- Over kiezen en verliezen
- Door de bomen het bos zien
+++
Pingback: Een goddelijk Plan #4 Beloften | Broeders in Christus
Pingback: Een koning die zijn onderdanen wetten oplegt waarvan hij weet dat zij zich er nooit aan kunnen houden | Bijbelvorser = Bible Researcher
Pingback: Verlossing #5 Het volmaakte offer | Broeders in Christus
Pingback: Lam van God #3 Tegenover onschuldig dier een onschuldig man #2 – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven
Pingback: Doemdenkers en ons lijden | Bijbelvorser = Bible Researcher
Pingback: De Voltooiing van de schepping 1 Beproeving – Op weg naar volmaaktheid | Broeders in Christus
Pingback: Dienende geesten 1 Afgezanten van onzichtbare God | Broeders in Christus
Pingback: Eerste stappen die leidden naar een loskoopoffer 2 Lot na daad van ongehoorzaamheid | Bijbelvorser = Bible Researcher
Pingback: Offers van mensen onvolkomen tegenover het volmaakte slachtoffer door God te leveren 2 | Bijbelvorser = Bible Researcher
Pingback: Sterfelijkheid en onsterfelijkheid 3 Lichamelijke opstanding | Broeders in Christus
Pingback: Sterfelijkheid en onsterfelijkheid 4 De ziel – een Grieks beeld | Broeders in Christus
Pingback: Sterfelijkheid en onsterfelijkheid 5 Griekse bezwaren tegen de opstanding | Broeders in Christus
Pingback: Bron(nen) van kwaad – Jeshua-ists
Pingback: Reden om zich te distantiëren van bepaalde Christenen – Jeshuaist
Pingback: De eerste levende wezens en de mens in het Scheppingsverhaal – Jeshua-ists
Pingback: De Schepper achter eerste levende wezens – Jeshua-ists
Pingback: Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 5 Leerschool en Gemeenschappelijk bezit | Broeders in Christus
Pingback: Gods vergeten Woord 21 #2 Vreemdelingen en bijwoners | Broeders in Christus
Pingback: Gods vergeten Woord 25 Varen op Bijbels Kompas 3 Een goede en rechtvaardige wet | Broeders in Christus
Pingback: Betreft Engelen | Broeders in Christus
Pingback: Moeilijkheid om te vergeven | From guestwriters
Pingback: Hoe leest u? – Wat leest u? “Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw verstand en met heel uw kracht | Bijbelvorser = Bible Researcher
Pingback: Jezus Christus De Zoon van Adam, de Zoon van God | Broeders in Christus
Pingback: Dagelijkse Gedachte voor de Bijbellezing van de dag: Een waardig gebruik voor Gods Schepping (januari 02) | Broeders in Christus
Pingback: Ontnomen van een gebedshuis #3 Ontoegankelijke gebedshuizen – Jeshuaist
Pingback: Er werd ons gevraagd: Jezus leert ons bidden; ‘leidt ons niet in verzoeking’. Betekent dit dat het God is die ons in verzoeking leidt en ons doet zondigen? | From guestwriters
Pingback: Ontnomen van een gebedshuis #4 Waardige dienst – Jeshuaist
Pingback: In afzonderingstijden Terug naar de Schrift zelf | Broeders in Christus
Pingback: Fundamenten van het Geloof 12 Verzoening met God door het offer van Christus | Stepping Toes
Pingback: Verlossing Niet enkel voor Christadelphians – Belgische Broeders In Christus
Pingback: Christadelfiaanse geloofspunten #3 Zonde en zondigheid – Belgische Broeders In Christus
Pingback: Zich onder de Adem stellen – Jeshuaist
Pingback: Door genade van God tot geloof komen – Belgische Broeders In Christus
Pingback: Sjana tova oemetoeka – שָׁנָה טוֹבָה וּמְתוּקָה – Jeshuaisten / Jeshuaists
Pingback: Gebed voor Vergeving | Bijbelvorser = Bible Researcher