Verlossing #6 Deel hebben aan zijn offer

Deel hebben aan zijn offer

Maar als de gelovige onder het Oude Verbond zijn aandeel had in het offer, hoe zit dat dan bij de gelovige onder het  Nieuwe Verbond? Welnu, de gelovige onder het  Oude Verbond moest, door zelf het offer te slachten als het ware zichzelf doden. De gelovige onder het  Nieuwe Verbond moet zichzelf ‘met Christus kruisigen’. Over het tegenbeeld van de vredemaaltijd komen we nog te spreken in hoofdstuk 16 (‘Brood en wijn’). Als Jezus in de nacht met de schriftgeleerde Nicodemus spreekt, zegt Hij:

“Gelijk Mozes de slang in de woestijn verhoogd heeft, zó moet ook de Zoon des mensen verhoogd worden, opdat een ieder, die gelooft, in Hem eeuwig leven hebbe” (Joh.3:14-15).

Jezus verwijst daarbij naar een gebeurtenis gedurende de woestijnreis van het volk Israël. Het volk had weer eens gezondigd en God strafte hen door middel van giftige slangen (Num. 21:4-9).

“4 Van de berg Hor trokken zij in de richting van de Rietzee, want zij wilden om Edom heentrekken. Maar onderweg werd het volk ongeduldig. 5 Het keerde zich tegen God en tegen Mozes: ‘Hebt u ons uit Egypte gevoerd om te sterven in de woestijn? Er is geen brood, er is geen water en dat minderwaardige eten staat ons tegen.’ 6 Toen zond Jahwe giftige slangen op het volk af. Deze beten de Israelieten en velen van hen vonden de dood. 7 Nu kwam het volk naar Mozes en zei: ‘Wij hebben gezondigd, want wij hebben ons tegen Jahwe en tegen u gekeerd. Bid Jahwe, dat Hij die slangen van ons wegneemt.’ Toen bad Mozes voor het volk 8 en Jahwe zei tot hem: ‘Maak zo’n giftige slang en zet die op een paal. Iedereen die gebeten is en er naar opziet, zal in leven blijven.’ 9 Mozes maakte een bronzen slang en zette die op een paal. Ieder die door een slang was gebeten en zijn ogen op de bronzen slang richtte, bleef in leven.” (Numeri 21:4-9 WV78)

Toen het volk daarop zijn zonde beleed, gebood God aan Mozes om een koperen afbeelding van zo’n slang te maken en te bevestigen op een paal.

“En wie, wanneer een slang hem gebeten had, op de koperen slang de blik richtte, bleef in leven” (vs 9).

Als we beseffen dat de slang sinds de overtreding in de hof van Eden in de Bijbel een symbool is voor de zonde, is de symboliek duidelijk. Jezus vertegenwoordigt op het kruis de zonde die gedood wordt. Hij was zelf zonder zonde, maar:

“Hem, die geen zonde gekend heeft, heeft Hij [God] voor ons tot zonde gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid Gods in Hem” (2 Kor. 5:21).

Wie zijn zonde belijdt en erkent dat eigenlijk niet de zondeloze Jezus, maar hijzelf daar hoort te hangen, wordt gered van de dood. Maar dat vereist tevens het geloof dat God dat ook zo zal vervullen. De voorwaarden zijn dus:

 • De eigen zonde belijden
 • ‘Opzien’ naar de aan het kruis genagelde ‘zonde’
 • Geloven dat God de eigen zonde vergeeft

Dat is precies wat die ene man deed die met Jezus gekruisigd werd (zie Luc. 23). Hij beleed zijn zonde toen hij tegen de andere medegekruisigde zei:

“Wij hebben hetzelfde vonnis ontvangen, en wij terecht”.

Hij zag op naar Jezus op het kruis naast hem, en deed een beroep op Hem:

“Gedenk mijner, wanneer Gij in uw Koninkrijk komt”.

En hij toonde een ontzagwekkend geloof: want Jezus’ discipelen hadden Hem verlaten. Zij hadden alle hoop opgegeven en verwoordden hun teleurstelling later als volgt:

“Wij echter leefden in de hoop, dat Hij het was, die Israël verlossen zou”.

File:Maître de la Légende de sainte Ursule - Crucifixion avec Calvaire.jpg

Kennelijk waren zij tot de conclusie gekomen dat Jezus toch niet de komende Messias was, nu Hij zijn dood aan het kruis tegemoet ging. Maar deze man was er vast van overtuigd dat de man die naast hem aan het kruis hing te sterven, de toekomstige Wereldkoning zou zijn en in staat zou zijn dan nog iets voor hem te doen. Als enige geloofde hij vast in Jezus’ opstanding (zie voor de opstanding: hoofdstuk 10) en hij geloofde ook dat Jezus in staat zou zijn hemzelf nieuw leven te schenken.

+

Voorgaande

Verlossing #4 Het Paaslam

Verlossing #5 Het volmaakte offer

Volgende: Christus levend in de gelovige

Engelse versie / English version: Redemption #6 Partaking of his sacrifice

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Jezus Christus, Jesus, Jeshua, Jahushua, Levensvragen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Verlossing #6 Deel hebben aan zijn offer

 1. Pingback: Verlossing #7 Christus levend in de gelovige | Broeders in Christus

 2. Pingback: Verlossing #8 Gerechtigheid door geloof | Broeders in Christus

 3. Pingback: Verlossing #9 De enige weg | Broeders in Christus

 4. Pingback: Gods vergeten Woord 16 Brood en wijn 3 Christus’ vlees en bloed | Broeders in Christus

 5. Pingback: Antwoord op Vragen van lezers: Gelijk Mozes de slang in de woestijn verhoogd heeft, zo moet ook de Zoon des mensen verhoogd worden | From guestwriters

 6. Pingback: Jezus Christus De Zoon van Adam, de Zoon van God | Broeders in Christus

 7. Pingback: Voorbeeld van hem die zijn leven gaf voor velen | Broeders in Christus

 8. Pingback: Christadelfiaanse geloofspunten #21 Missie van het komend Koninkrijk – Belgische Broeders In Christus

 9. Pingback: Overdenking: Ik bid niet alleen voor hen, maar ook voor allen… | Broeders in Christus

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.