Hermeneutiek om uit te dragen #3 Wetenschap

Archeologie en bewijsvoering

Archeologische vondsten bewezen dat al de kopieën die in de loop der tijd gemaakt zijn de originelen zeer nauw benaderen. Op kleine, te verwaarlozen foutjes na, is steeds alles mooi overgebracht geworden naar een volgende generatie. Vooral vanaf de 18° eeuw zijn er meer vondsten gevonden die de verhalen en gebeurtenissen van de Bijbel konden bevestigen.

Ook al ging men over tot het vertalen van de originele teksten bleven de Woorden van God het zelfde zeggen. Maar om die vertalingen te begrijpen moesten de mensen dan ook weten welke woorden er gebruikt werden voor wat, alsook moest men die woorden en taalgebruik steeds in hun tijdsbestek bekijken.

Tijd en inzicht

Men kan de woorden zo tot zich laten komen en er verder niet bij na denken. Ook dan zullen zij op de duur op een bepaalde manier gaan klinken en toch dieper gaan doordringen. Maar men kan het ook sneller doen gaan. Er is een mogelijkheid om vlugger beter inzicht te krijgen in dat mysterieuze oude boek dat als Bestseller aller tijden mag geboekt staan.

Cover of "Protestant Biblical Interpretat...

Cover via Amazon

Indien men aan de hand van een systematisch opgestelde set van regels het grote geschiedkundig werk gaat onderzoeken zal blijken welk een openbaring het kan bieden. Hierbij moet men dan er op toe zien dat die regels voor de analyse van het Boek der boeken, onafhankelijk van de overtuiging of achtergrond zijn van degene die ze
toepast! Die wetenschap van taal en Bijbelonderzoek staat gekend als hermeneutiek en Bijbel exegese of Bijbelkritiek en Bijbeluitlegging, en mag niet gebonden zijn aan een kerk of stroming. De regels zoals Bernard Ramm ze in zijn boek “Protestant Biblical Interpretation” uiteenzet zijn daarom ook binnen alle (protestantse) kerken toepasbaar en aanvaardbaar.

Interpretatie wetenschap

Hermeneutiek is de wetenschap en kunst van interpretatie van de Bijbel. Het betekent letterlijk weergegeven en slaat op de “kunst der uitlegging”. De hermeneutiek tracht uiteen te zetten langs welke wegen men tot bepaalde verklaring kan komen door het zoeken van de regels, denkwijzen en beeldspraken of beeldtaal, waarop men een overdracht van gedachte wenste te verwezenlijken. Zo wordt de term “Hermeneutiek” gebezigd voor de wetenschap, die zich bezig houdt de regels op te stellen, die nodig zijn voor de verklaring van de Heilige Schrift. Ieder, die spreekt of schrijft, doet dat met de bedoeling, dat hetgeen hij biedt, dienen zal om een ander op de hoogte te brengen van het meegedeelde. Hij onderstelt, dat dit doel zal worden bereikt. De praktijk leert, dat dit doel vaak niet zal worden bereikt. Veelal komt het omdat de lezer niet op dezelfde golflengte zit als de schrijver. Of omdat beiden niet dezelfde woordenschat hanteren. Dan is een nadere verklaring nodig.

Heilige Schrift

Heilige Schrift (Photo credit: taytomFFM)

+

Voorgaand: Hermeneutiek om uit te dragen #2 Ontvangstkanaal

Vervolg: Hermeneutiek om uit te dragen #4 Uitzendkanaal

++

Lees ook:

  1. Kennis en wijsheid door een Oud Boek
  2. De Bijbel of Heilige Schrift:Het woord van God of het woord van mensen
  3. Reden voor het lezen van de Heilige Schrift
  4. De Bijbel als instructieboek
  5. De Bijbel als Gids +De Bijbel als Gids
  6. De Bijbel onze Gids
  7. Belangrijkheid van de Heilige Schrift
  8. Nut van het lezen van de Bijbel
  9. Het belang van het lezen van de Schrift
  10. Mijn exegese en hermeneutiek
  11. Narrativiteit en hermeneutiek in verband met een adequate praktische ethiek, door Paul van Tongeren: Ethische perspectieven en hermeneutiek
  12. Reden voor het lezen van de Heilige Schrift
  13. Dagen en jaren die voorbij gaan maar het Woord blijft bestaan
  14. Mondelinge of schriftelijke overlevering en aantal auteurs
  15. De kunst van het neerschrijven
  16. Oude spreekwijzen kennen om de Bijbel te begrijpen
  17. Volharding en Bijbelstudenten
  18. Een Naam voor een God #5 Zaaien van verwarring
  19. Missionaire hermeneutiek 1-5:  Missionaire hermeneutiek 1/5; Missionaire hermeneutiek 2/5; Missionaire hermeneutiek 3/5; Missionaire hermeneutiek 4/5; Missionaire hermeneutiek 5/5
  20. Graven in woorden, theorieën en artefacten

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Bijbel of Heilige Schrift, Bijbelonderzoek, Religie, Woord van God en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.