Uit het archief: Macht, Olie en Religie

Met nieuwe Amerikaanse verkiezingen in het verschiet kijken we even terug naar wat er in 2006 en 2007 gaande was.

Uit 2007: In het Nieuws

Belangrijke en interessante nieuwsfeiten in het licht van de Bijbel

Natuurlijke olie-sijpels zoals deze in het McKittrick-gebied van Californië werden gebruikt door de indianen en later gewonnen door kolonisten.

Al is het niet meteen duidelijk: onze wereld wordt steeds meer beheerst door religieuze druk. Dat begint vreemd genoeg met de extreme afhankelijkheid van de VS van olie. Olie uit de VS zelf heeft ooit een Amerikaanse wereldhegemonie geschapen die daar volledig op was gebaseerd. Maar die olie begint op te raken en de VS zijn nu een netto importeur. De Amerikaanse overheid is wanhopig op zoek naar nieuwe bronnen en leveranciers. Slechts weinig Europeanen realiseren zich hoezeer in vrijwel elke naoorlogse presidentsverkiezing verlies of winst is bepaald door oliebelangen.

Locatie van aardolieraffinaderijen in de Verenigde Staten, 2012

Analyses hebben onomstotelijk aangetoond dat elke succesvolle kandidaat de belangen van de olie-industrie hoog op zijn prioriteitenlijst had staan, en dat zijn belangrijkste kiezers diegenen waren die het sterkst gebaat zijn bij een ruime olievoorziening. Met voorstellen voor energiebesparing win je daar geen verkiezingen. Dit verklaart de historische betrekkingen van de VS met de grote olieleveranciers in het Midden-Oosten (zoals Saudi-Arabië). Maar hun bronnen zijn inmiddels ook over de top van hun capaciteit heen. Alleen Irak heeft nog ruime voorraden, wegens de jarenlange boycot daarvan door de VN: Irak is thans de ‘jackpot’ van de loterij die de jacht op olie is geworden, en de Amerikaanse belangen daar gaan daarom veel verder dan het brengen van democratie.

Buiten Irak zitten de grootste voorraden thans in streken die worden beheerst door Moskou. Het is dan ook niet toevallig dat de VS goede maatjes willen zijn met president Poetin, maar die heeft al laten weten dat zijn welwillendheid een prijs heeft.

Aardgasboorinstallatie in Texas, VS.

Na olie is in onze wereld aardgas de meest begeerde energiebron voor de middellange termijn, en ook daarvan heeft Rusland grote voorraden. Poetin heeft echter ook al laten zien er niet voor terug te schrikken de buitenlandse gasvoorziening te gebruiken als drukmiddel (de Oekraïne, Wit-Rusland). Ook heeft hij al gezinspeeld op een OPEC-achtig gaskartel. Dat zou hem in staat stellen het energiewapen te hanteren zoals deArabieren in 1973-74. En op de vraag waarom hij dat zou willen, is het antwoord wel duidelijk. In het zuiden van de Russische Federatie bevindt zich een gordel van Islamitische staten zonder speciale loyaliteit jegens Moskou. Om zijn land stabiel te houden, moet Poetin deze te vriend houden. En aangezien juist de meest radicale moslims fel anti-Amerika (en anti-Israël) zijn, mag hij niet de verdenking op zich laden dat hij aan de leiband van de VS zou lopen. Daarom streeft ook hij naar goede betrekkingen met de moslimlanden van het Midden-Oosten. Dit moet wel leiden tot een belangenconflict tussen een weer opkomend Rusland enerzijds en een wanhopig naar olie en gas snakkend Amerika anderzijds. Dat zal niet meteen leiden tot openlijke ruzie, maar zal onder de oppervlakte wel degelijk gaan smeulen. Maar er speelt voor de Amerikaanse president nog een factor. Recente verkiezingen zijn meeren meer beheerst door fundamentalistische ‘christenen’ die, op grond van hun specifieke opvattingen over ‘de eindtijd’, voor de VS een grote rol zien in het Midden-Oosten. Daarbij zijn hun opvattingen nogal twee-slachtig. Enerzijds neigen zij ertoe zeer pro-Israël te zijn en juist de meest radicale stromingen daar te steunen, anderzijds menen velen van hen dat Israël zich zal verbinden met een ‘antichrist’, die zij spoedig verwachten. Maar een kandidaat die de verkiezingen wil winnen, kan zich niet permitteren deze kiezers van zich te vervreemden. Met andere woorden: de wereldpolitiek dreigt bepaald te gaan worden door twee presidenten waarvan in beide gevallen de handen in belangrijke mate zijn gebonden. In het ene geval door oliebelangen en de opvattingen van fundamentalistische religieuze groeperingen, en in het andere door radicale moslims die de stabiliteit van zijn imperium bedreigen. In beide gevallen is het Midden-Oosten het brandpunt, en in beide gevallen spelen op de achtergrond radicale en fundamentalistisch religieuze motieven een belangrijke rol.

OT-profetieën die wij gewoonlijk in verband brengen met ‘de eindtijd’, lijken te spreken van een grote opmars door een macht uit het noorden, gesteund door volken uit de huidige Arabische (en mogelijk Iraanse) moslimwereld, maar ook van een alliantie uit de westerse wereld. Inmiddels stevent de confrontatie tussen ‘christendom’ en ‘islam’ duidelijk af op een crisis. Het is daarom niet denkbeeldig dat beide partijen elkaar gaan tegen komen bij Jeruzalem, elk met zijn eigen drijfveren en doelen, maar beide met motieven die per saldo blind zijn voor Gods hand:

“Nu lopen vele volken tegen (Jeruzalem) te hoop, ze zeggen: ‘LaatSion maar worden ontwijd, wij zien het met welgevallen!’ Maar ze weten niet wat de HEER met ze voorheeft, ze hebben geen inzicht in zijn besluit: dat Hij ze verzameld heeft als schoven op de dorsvloer” (Micha 4:11-12).

++

Aanvullende lectuur

 1. Angst en verlossing van het kwaad
 2. Veroverende geloofsgroep
 3. Amerikaans-Iraanse voorganger Saeed Abedini plaatst omstreden bericht
 4. Onzichtbaren in Trump’s Plan voor Israel

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Bedenking, Geschiedenis & Gebeurtenissen, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Uit het archief: Macht, Olie en Religie

 1. Pingback: Bestaat er iets als Christelijk fundamentalisme | Bijbelvorser = Bible Researcher

 2. Pingback: Niet “de Moslims” maar de fundamentalisten zijn een probleem | From guestwriters

 3. Pingback: Angst en verlossing van het kwaad – Some View on the World

 4. Pingback: Gedachte voor vandaag: Wakker blijven | Broeders in Christus

 5. Pingback: Voorbereiden op moeilijke tijden die op ons af kunnen komen – Belgische Broeders In Christus

 6. Pingback: Waakzaamheid geboden 2 Bordspel speler | Bijbelvorser = Bible Researcher

 7. Pingback: Waakzaamheid geboden 3 Codes en een heerser van het Noorden | Bijbelvorser = Bible Researcher

 8. Pingback: Wat maandenlang gevreesd werd, is werkelijkheid geworden. – Some View on the World

 9. Pingback: Hoe ver wil Poeting gaan – Some View on the World

 10. Pingback: De gedachte van vandaag “Andere evangelies en andere Christussen” (08 maart) | Broeders in Christus

 11. Pingback: Beperkingen in Rusland als gevolg van sancties van het Westen voor de vredesmissie in Oekraïne. | Bijbelvorser = Bible Researcher

 12. Pingback: De oorlog in Oekraïne zal ook haar gevolgen mee brengen voor het klimaat | Marcus Ampe's Space

 13. Pingback: Poetin’s grote redevoering in een volgepakt Loesjniki-stadion | Marcus Ampe's Space

 14. Pingback: Gebeden als een manier om mensen in moeilijkheden te dienen | Broeders in Christus

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.