Fragiliteit en actie #1 Ongehoorzaamheid van Geschapene

Christen houding en fragiliteit

1. Schepping

In het begin schiep God hemel en aarde en zag hij dat het goed was. Hij voorzag een mooi geheel dat in evenwicht was en waar elk element ten behoeve van het andere element kon staan zonder er een hindernis voor te zijn. In dat geheel van mooie dingen voorzag God ook de mens die alles zou mogen namen geven en beheren. Dit hield in dat hij er ook zorg mocht over dragen, of er de ‘baas’ mocht over spelen. Hij mocht zich vermenigvuldigen en heersen over de dieren en de planten zelfs gebruiken om zich te voeden.

Garden of Eden 2009

“En uit het land schoot jong groen op, gras, zaadvormend gewas, in allerlei soorten, en bomen die ieder naar zijn soort hun vruchten droegen, met zaad erin. En God zag dat het goed was.” (Genesis 1:12 WV78)
“God sprak: ‘Nu gaan Wij de mens maken, als beeld van Ons, op Ons gelijkend; hij zal heersen over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, over de tamme dieren, over alle wilde beesten en over al het gedierte dat over de grond kruipt.’ En God schiep de mens als zijn beeld; als het beeld van God schiep Hij hem; man en vrouw schiep Hij hen. God zegende hen, en God sprak tot hen: ‘Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het gedierte dat over de grond kruipt.’ En God sprak: ‘Hierbij geef Ik alle zaadvormende gewassen op de hele aardbodem aan u, en alle bomen met zaaddragende vruchten; zij zullen u tot voedsel dienen. Maar aan alle wilde beesten, aan alle vogels van de lucht en aan alles wat over de grond kruipt, aan al wat dierlijk leven heeft, geef Ik al het groene gewas als voedsel. Zo gebeurde het. God bezag alles wat Hij gemaakt had, en Hij zag dat het heel goed was. Het werd avond en het werd ochtend; dat was de zesde dag.” (Genesis 1:26-31 WV78)
“en tevens als lampen aan het hemelgewelf om de aarde te verlichten.’ Zo gebeurde het. God maakte de twee grote lampen, de grootste om over de dag te heersen, de kleinste om te heersen over de nacht, en Hij maakte ook de sterren. God gaf ze een plaats aan het hemelgewelf om de aarde te verlichten,” (Genesis 1:15-17 WV78)
“Toen bracht Jahwe God de mens in de tuin van Eden, om die te bewerken en te beheren. En Jahwe God gaf de mens dit gebod: ‘Van al de bomen in de tuin moogt ge vrij eten, maar van de boom van de kennis van goed en kwaad moogt ge niet eten, want op de dag dat gij daarvan eet, moet ge sterven.’” (Genesis 2:15-17 WV78)

De mens had nu zoveel gekregen maar leek er toch nog niet mee tevreden. Zijn hebberigheid maar meer nog zijn wil om meer te weten te komen speelde hem parten. Waarom zou de Schepper God alleen het Goed en het Kwaad mogen kennen, vroeg de mens zich af. Hij wilde daar ook het fijne van weten en kon de verleiding niet weerstaan om toch van die verboden boom te eten, al was er meer dan genoeg voedsel in de Tuin van Eden.

2. Ongehoorzaamheid

In de Tuin van Eden waren de eerste Geboden of Wetten van God aan de mens gegeven. Hij kende dus wat God van hem verlangde en wat hij al of niet mocht doen. In die Wetten van God had de Allerhoogste de beveiliging van de mens voorzien. Ook het verbieden of een negatief gebod was de mens gegeven om hem te beschermen, want indien hij het kwaad zou kennen hield dat in dat hij er mee geconfronteerd zou kunnen worden en dit ook als kwaad zou ondervinden. Het eten van de vrucht van de Boom van Goed en Kwaad hield dan ook duidelijk een risico in.

“Toen zag de vrouw dat het goed eten was van die boom, en dat hij een lust was voor het oog, en hoe aantrekkelijk het was er inzicht door te krijgen. Zij plukte dus een vrucht en zij at ervan; zij gaf er ook van aan haar man, die bij haar stond, en ook hij at ervan. Nu gingen hun beiden de ogen open en zij ontdekten dat zij naakt waren. Daarom hechtten ze vijgebladen aaneen en maakten daar lendenschorten van.” (Genesis 3:6-7 WV78)

“En tot de man heeft Hij gezegd: ‘Omdat gij hebt geluisterd naar uw vrouw en hebt gegeten van de boom die Ik u had verboden, zal de grond vervloekt zijn omwille van u! Zwoegend zult gij van hem eten, alle dagen van uw leven. Distels en doornen zal hij voortbrengen, met veldgewas moet gij u voeden. In het zweet zult ge werken voor uw brood, tot gij terugkeert naar de grond, waaruit gij zijt genomen: gij zijt stof, en tot stof keert gij terug.’” (Genesis 3:17-19 WV78)

Door deze ene daad van ongehoorzaamheid verkreeg de mens dat wat zij nog meer wenste, namelijk inzicht in Goed en Kwaad. Maar wat zij toen nog niet wisten is dat het hen niet sterker maar zwakker zou maken. Uiteindelijk zou het hun ondergang worden. De waarschuwingen van God ten spijt waren zij nu op zichzelf toegewezen.

“En Jahwe God zei: ‘Nu de mens in de kennis van goed en kwaad als een van Ons is geworden, wil Ik voorkomen dat hij nog plukt van de boom van het leven; door daarvan te eten, zou hij eeuwig blijven leven!’ Daarom verwees Jahwe God hem uit de tuin van Eden, en moest hij de grond gaan bebouwen waaruit hij was genomen.” (Genesis 3:22-23 WV78)

+

Vervolgt

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Christen zijn, Geschiedenis & Gebeurtenissen, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Fragiliteit en actie #1 Ongehoorzaamheid van Geschapene

 1. Pingback: Het begin van Jezus #2 Aller Begin | Broeders in Christus

 2. Pingback: Schepper en Blogger God 1 Leegte en Beweging | Bijbelvorser = Bible Researcher

 3. Pingback: Schepper en Blogger God 2 Beeld en gelijkenis | Bijbelvorser = Bible Researcher

 4. Pingback: Schepper en Blogger God 5 Te Vertellen zaken | Bijbelvorser = Bible Researcher

 5. Pingback: Gods vergeten Woord 9 Schepping 1 Scheppingsplan en Schepper | Broeders in Christus

 6. Pingback: Het universum makende Woord van God | Broeders in Christus

 7. Pingback: Gods vergeten Woord 11 Schepping 3 Andere ontstaansverhalen | Broeders in Christus

 8. Pingback: De Falende mens #1 Voor en na zondvloed | Broeders in Christus

 9. Pingback: Verlossing #1Bijbelse leer van verlossing | Broeders in Christus

 10. Pingback: Doemdenkers en ons lijden | Bijbelvorser = Bible Researcher

 11. Pingback: Eerste stappen die leidden naar een loskoopoffer 1 Mens geplaatst in wereld van groen en andere levende wezens | Bijbelvorser = Bible Researcher

 12. Pingback: Eerste stappen die leidden naar een loskoopoffer 2 Lot na daad van ongehoorzaamheid | Bijbelvorser = Bible Researcher

 13. Pingback: Offers van mensen onvolkomen tegenover het volmaakte slachtoffer door God te leveren 2 | Bijbelvorser = Bible Researcher

 14. Pingback: Keuze van levende zielen tot de dood – Jeshua-ists

 15. Pingback: Bereshith 3:1-5 De grote misleiding – Jeshua-ists

 16. Pingback: Bereshith 3:1-6 Het bedrog – Jeshua-ists

 17. Pingback: Hoeveel wil de mens afhankelijk zijn van een Goddelijke Schepper? – Questiontime – Vragenuurtje

 18. Pingback: Dagelijkse Gedachte voor de Bijbellezing van de dag: Een waardig gebruik voor Gods Schepping (januari 02) | Broeders in Christus

 19. Pingback: Christadelfiaanse geloofspunten #4 Oplossing voor gevolgen van zondigheid – Belgische Broeders In Christus

 20. Pingback: Christadelfiaanse geloofspunten #17 Koninkrijk van God – Gehoorzamen en ongehoorzamen opgeroepen voor Jezus zijn rechterstoel – Belgische Broeders In Christus

 21. Pingback: Schepping van God – Questiontime – Vragenuurtje

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.