De nacht is ver gevorderd 9 Studie 2 Schrik of troost 5 Menselijke politiek of Gods hand

Menselijke politiek of Gods hand?

Politiek gezien zijn dit allemaal logische ontwikkelingen. Voor de ongelovige is de hand van  God zeker niet zichtbaar. Ze roepen het onheil over zichzelf af. Ook in onze tijd zien we staten op deze manier met elkaar omgaan, zo werkt de politiek nu eenmaal. Voor de ongelovige is het goed verklaarbaar. Aan de andere kant zien de gelovigen hoe God hier voor waarschuwt. Het commentaar is:
Maar zij minachtten Gods woorden en dreven de spot met zijn profeten… Toen stuurde hij de koning van de Chaldeeën op hen af, die hun uitgelezen mannen ombracht in hun heilige tempel. (2 Kronieken 36:16)

En iets verder:
De mensen die aan het zwaard ontkomen waren, werden als ballingen naar Babylonië meegevoerd… Zo ging in vervulling wat de HEER bij monde van Jeremia had voorzegd. (2 Kronieken 36:20-21)

jeremia_Tissot.jpg

Jeremia

Jeremia had, op gezag van God, het volk gezegd dat zij zich over moesten geven zonder de strijd aan te gaan, omdat dit een oordeel van God betrof. Maar in plaats van te luisteren werd Jeremia opgepakt als landverrader. Zij vertrouwden liever op Egypte dan op God, maar Egypte voelde zich zwak en kwam hen niet te hulp. Dus aan de ene kant zie je hoe gebeurtenissen zich ontwikkelen volgens gebruikelijke politieke patronen, maar aan de andere kant hoe dit precies past in het plan van God. God hoeft schijnbaar niet zichtbaar in te grijpen omdat de mens het over zichzelf afroept. Maar tegelijk past het precies in het plan dat voorzegd is. Daar zie je de wonderlijke wisselwerking tussen mensen die een vrije wil hebben om verstandige of onverstandige dingen te doen, terwijl het uiteindelijk toch precies gaat zoals God dat wil. En zo is de gelovige voorbereid omdat hij de waarschuwing serieus neemt.

Luister naar de woorden die de HEER tot jullie spreekt, Israëlieten, tot heel het volk dat hij weggeleid heeft uit Egypte: Uit alle volken op aarde heb ik alleen jullie uitgekozen, en daarom zal ik jullie voor al je wandaden straffen… Brult ooit een leeuw in het struikgewas als hij geen prooi heeft? Gromt ooit een leeuw in zijn hol zonder iets te hebben gevangen? En geschiedt er ooit onheil in een stad zonder toedoen van de HEER? Zo doet God, de HEER, niets zonder dat hij zijn plan heeft onthuld aan zijn dienaren, de profeten. (Amos 3:1-7)

God vertelt van tevoren wat er gaat gebeuren. Hij waarschuwt de gelovige, maar de ongelovige laat zich soms verassen, ondanks Gods geduld.

Daarom – dit zegt de HEER van de hemelse machten: Omdat jullie niet naar mij hebben geluisterd, zal ik alle volken van het noorden met mijn dienaar, koning Nebukadnessar van Babylonië, ontbieden – spreekt de HEER. Ik stuur ze op de inwoners van dit land af en op alle omringende volken.” (Jer 25:8-9)

Beeld van Nebukadnezar.jpg

Het gouden beeld van Nebukadnezar

Vanuit politieke motieven heeft Nebukadnessar goede redenen om het land aan te vallen. Toch zegt God dat Hij hem roept, als een les voor Zijn volk, maar daar zal Nebukadnessar zich niet van bewust geweest zijn. Zowel gelovigen als ongelovigen worden getroffen, allen die in het land wonen. Het is niet echt als straf bedoeld, maar als een les, en dan voornamelijk voor de gelovigen. Maar bij de les hoort ook een belofte, het zal niet altijd zo blijven. God heeft Zijn volk niet opgegeven.

Daarom – dit zegt de HEER van de hemelse machten, de God van Israël: Ik ga de koning van Babylonië en zijn land straffen, zoals ik de koning van Assyrië heb gestraft, en ik zal Israël terugbrengen naar zijn weide-grond…. allen die ik in leven laat, zal ik vergeven” (Jeremia 51:18-20)

Er is de belofte van heil.

+

Voorgaand: De nacht is ver gevorderd 8 Studie 2 Schrik of troost 4 De wereld rond Israël

Vervolg: De nacht is ver gevorderd 10 Studie 2 Schrik of troost 6 Gebeuren in oordeel

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis & Gebeurtenissen, Jehovah, JHWH, Jawheh, Elohim God, Yahuwah, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op De nacht is ver gevorderd 9 Studie 2 Schrik of troost 5 Menselijke politiek of Gods hand

 1. Pingback: De nacht is ver gevorderd 3 Studie 2 Schrik of troost 6 Gebeuren in oordeel | Broeders in Christus

 2. Pingback: De nacht is ver gevorderd 3 Studie Studie 3 Lessen uit het verleden 6 Wat er van ons wordt verwacht | Broeders in Christus

 3. Pingback: Schepper en Blogger God 6 Voor Zijn volk | Bijbelvorser = Bible Researcher

 4. Pingback: Mogelijkheid tot wereldwijde voedselcrisis | Marcus' s Space

 5. Pingback: Een nieuw seizoen voor de deur | Free Christadelphians: Belgian Ecclesia Brussel - Leuven

 6. Pingback: Een goddelijk Plan #1 | Broeders in Christus

 7. Pingback: 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

 8. Pingback: 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is – Vervolg 1 | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

 9. Pingback: Doemdenkers en ons lijden | Bijbelvorser = Bible Researcher

 10. Pingback: Gods vergeten Woord 18 De Wet van Christus 7 Omgaan met risico’s | Broeders in Christus

 11. Pingback: Hoe leest u? – Wat leest u?: “Blijft … uw behoudenis bewerken met vreze en beven, want God is het, die … zowel het willen als het werken in u werkt” | Bijbelvorser = Bible Researcher

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.