Ontmoeting met: Ananias

Kennismaking met bijzondere vrouwen en mannen in de Bijbel

Ananias

Ananias (wat betekent: God is genadig geweest), een volgeling van de grote verteller Jezus, woonde in Damascus. Het was een tijd van zware vervolging. Velen die de leermeester (Jeshua of Jezus) volgden werden gevangen genomen en gedood. Stefanus was kort geleden gestenigd. Het was bekend dat een jonge man, Saulus, hierbij aanwezig was en de moord goed keurde. Deze trok daarna overal heen en nam vele volgelingen van Jezus gevangen. De angst voor hem was zeer groot. Op een dag krijgt Ananias in een visioen een opdracht van de Heer. Hij kan zijn oren niet geloven:

“Ga…naar iemand uit Tarsus die Saulus heet. Hij is aan het bidden, en hij heeft in een visioen gezien hoe een man die Ananias heet, binnenkomt en hem de handen oplegt om hem weer te laten zien” (Hand. 9: 11-12).

Ananias maakt groot bezwaar. Hoe kan hij naar die vervolger gaan. Hij vergeet dat de Heer alwetend is*. Hij denkt de Heer te moeten vertellen hoe slecht Saulus is. De Heer berispt hem niet, maar maakt wel duidelijk dat hij moet gaan.“Ga” klinkt het gebiedend. De Heer laat hem zien, dat Hij de harten kent en weet wie voor Hem bruikbaar is.
Ananias gaat nu snel op weg. Hij vlucht niet weg voor de opdracht, zoals Jona eens deed. Alle bezwaren zijn weg. Liefdevol begroet hij Saulus. Met de woorden

“Saul, broeder” (17)

begroet hij de diep bedroefde Saulus.

“Ik ben gezonden door de Heer, door Jezus … om ervoor te zorgen dat u weer kunt zien en vervuld wordt van de heilige Geest” (18).

Later toen Paulus (de Griekse naam voor Saulus) in Jeruzalem terechtstond, beschreef hij voor de Hoge Raad zijn bekering en doop in Damascus. Hij benadrukte het karakter van Ananias, een man die de wet trouw naleefde en bij alle Joodse inwoners van de stad in hoog aanzien stond.

Hij ging voor me staan en zei: “Saul broeder,open je ogen!” (Hand. 22:13).

Hij moedigde mij aan om me te laten dopen: “Wat aarzel je dan nog? Sta op, laat je dopen en je zon-den wegwassen” (18).

Het voorbeeld van Ananias laat ons zien dat, wij niet mogen oordelen. De Heer weet meer dan wij.

MOB Nl

Ananias’ bezoek aan Saul van Tarsus (Paulus)

*

  • Uitgevers noot: Jezus toen hij hier op aarde verbleef was zeker niet alwetend. De schrijver van dit artikel gaat er van uit dat na de opname in de hemel Jezus wel alles te weten kwam. – Over dit feit kan gediscussieerd worden of meningsverschillen bestaan. De hoofdredacteur M.A. van dit platform gelooft zo bijvoorbeeld niet in een alwetende Christus. (Getuige de meerdere keren dat Jezus zegt dat hij het niet weet wie naast hem zal zitten in het Koninkrijk van God, of wanneer hij zal terug keren, omdat die zaken enkel door God gekend zijn.)

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis & Gebeurtenissen, Jezus Christus, Jesus, Jeshua, Jahushua, Ontmoeting - Portret - Bijbelse figuren en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Ontmoeting met: Ananias

  1. Pingback: Ontmoeting met: Jefta | Broeders in Christus

  2. Pingback: Geen plaats voor manipulatie in de Christadelphian familie – Belgische Broeders In Christus

  3. Pingback: De Taal van de Bijbel: Overmoed – Jeshuaisten / Jeshuaists

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.