Het boek in onze handen

Dit weekend kwam er een pracht uitgave per koerier uit Nederland op onze tafel in Leefdaal te liggen.

Er kon geen mooier eretribuut zijn aan de op 11 december jongstleden overleden Broeder Rudolf Rijkeboer dan deze mooi geïllustreerde uitgave van zijn boeiende ontstaansgeschiedenis van de Bijbel.

“Het boek in onze handen” gaat nu eens niet over de inhoud van de Bijbel, maar over de Bijbel zelf. Hoe is die ontstaan? Hoe zag die er vroeger uit en hoe is hij door de eeuwen heen tot ons gekomen? Wie waren de schrijvers en hoe en waarom zijn hun geschriften samen gebracht in één bundel, welke het “Geschreven Woord van God” wordt genoemd.

Nederlands: Oude Mauritius (n.h.) in Silvolde,...

Oude Mauritius (n.h.) in Silvolde, Oude IJsselstreek. Bijbel met het boek Spreuken opengeslagen.(Photo credit: Wikipedia)

Onze onlangs overleden broeder bekijkt de kunst van het schrijven als vorm om gedachten aan anderen over te dragen. Ook al mocht de vorm van het schrift zich aanpassen aan de mogelijkheden van de materialen om iets op te tekenen, en konden deze vormen zelfs erg vergankelijk zijn, is het wel opmerkelijk dat al die teksten op een unieke wijze zijn overgeleverd en jaren aan een stuk het zelfde zijn gebleven.

Het Oude testament, bijeengeschreven door een bonte verzameling schrijvers over een tijdsbestek van meer dan twee millennia onder Gods leiding zijn ook door Hem op betrouwbare wijze aan vele generaties overgeleverd.
Hadden mensen in alle tijden daar wel toegang toe? Maar ook: kunnen we er nog wel zeker van zijn dat we nog de oorspronkelijke boodschap bezitten? En klinkt die in onze eigen taal nog wel hetzelfde? Heeft vernieuwing in de taal de tekst niet zodanig gewijzigd dat deze heel andere dingen zegt?

De schrijver praat over de verschillende Bijbelvertalingen en variaties in de teksten. Hij is er bewust van dat de betrouwbaarheid van de overlevering voor ons van groot belang is en dat in sommige kringen die in twijfel wordt getrokken. Maar hij weet aan te tonen dat wij ons daarover niet ongerust hoeven te maken. Hiervoor gebruikt hij naast de Bijbelse manuscripten ook andere bronnen die ons kunnen helpen de oorspronkelijke tekst te achterhalen. Hij wijst er ook op dat wij voorzichtig moeten zijn met alleen maar naar origineel teksten te willen zoeken of kijken. Niet origineel is nog niet hetzelfde als onwaar.

In dit boek willen we de bovenstaande vragen nader bekij­ken. We willen u meenemen op een reis langs de boeiende geschiedenis van dit unieke Boek.

Een honderdtal bladzijden in een vlot leesbaar, mooi geïllustreerd werk van Rudolf Rijkeboer, oorspronkelijk uitgegeven door de Nederlandse Broeders in Christus in 1993, maar nu in een nieuwe meerkleurige editie met als 1ste druk Augustus 2012.

Besteladres:
Postbus 520
Nl 3200 AM Amersfoort
Nederland

of via de Belgische Christadelphians:

Foksweg 14
B 3061 Leefdaal
Vlaams-Brabant
België

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Aankondiging, Bijbel of Heilige Schrift, Geschiedenis & Gebeurtenissen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.