Rond vrijheid en gerechtigheid

Voor de sabbatdienst van de Jeshuaisten gaf broeder Marcus Ampe een lezing over Vrijheid, wat dat voor hem en voor ons zou kunnen betekenen, plus over recht en gerechtigheid in het Nederlands. Die lezing werd dan zondag ook gebruikt voor de Engelstalige en Franstalige dienst van de Broeders in België.

Broeder Marcus gaf aan dat de begrippen recht en gerechtigheid niet zo licht zijn op te nemen. Ze zijn namelijk zeer belangrijk voor de gehele mensheid.

Voor de Engelstalige dienst werd door broeder Tom uit Newbury ook gesproken over hoe wij vrijheid kunnen ondergaan, ook al zijn wij gebonden aan deze wereld. Hierbij kwam dan ook de vraag in welke mate wij wel vrij kunnen zijn en aan welke wetten wij ons horen te houden.

In de drie diensten kwam dan ook ter sprake hoe wij gerechtvaardigd kunnen worden en in welke mate wij al of niet strafbaar zijn voor dingen die wij verkeerd doen in ons leven. Vast staat wel dat wij allemaal onzuiver zijn en regelmatig wel fouten begaan, al of niet gewild. Dat laatste bleek dan ook een belangrijk punt kwestie de mogelijke bestraffing.

Voor onvrijwillige zonden, woede-uitvallen, e.a. werd aangehaald hoe we daarvoor van God vergiffenis kunnen verkrijgen. Wij allen hangen vast aan ons vleselijk bestaan met de gevolgen vandien. Hierdoor kunnen we regelmatig zondigen. Maar het komt er op aan dat we proberen standvastig te blijven in het geloof en ons niet te laten afbrengen van de hoop van het goede nieuws. Want wij moeten beseffen dat die ene mens van vlees en bloed, die in de stad van David was geboren en rondtrok vanuit Nazareth, zijn eigen lichaam heeft overgegeven.

Oorspronkelijk mogen wij zelfs ver van God verwijderd zijn, dat hoeft geen reden te zijn om uitgesloten te worden om het Koninkrijk binnen te gaan. Ook al mogen wij als vijand van God geleefd hebben, is er kans om toch nog goedkeuring te krijgen. Al hebben wij misschien zeer slechte dingen gedacht of gedaan, is daar Jehovah God Die alles met u heeft goedgemaakt. Hij heeft dit gedaan door de dood van Zijn zoon aan de martelpaal te aanvaarden als een zoenmiddel.

Door Christus aanbod als een lam aan zijn hemelse Vader, heeft Christus ons in de dichte nabijheid van God gebracht. Doch mogen wij niet vergeten dat daar een voorwaarde aan verbonden is. Wij moeten namelijk deze waarheid met ons hele hart geloven en er standvastig in blijven. Zo moeten wij, blijvend, sterk zijn en vast overtuigd zijn van het goede nieuws, dat Jezus voor ons gestorven is.

“21 Ook gij waart eertijds van God vervreemd en Hem vijandig gezind en uw daden waren slecht. 22 Maar thans heeft God u met zich verzoend in Christus’ sterfelijk lichaam, door zijn dood, want Hij wil dat gij als heilige mensen voor Hem zult verschijnen, zonder smet of blaam. 23 Maar dan moet gij ook vast en onwrikbaar blijven in het geloof en u niet laten afbrengen van de hoop die u in het evangelie is aangezegd. Dit is de boodschap die aan alle schepselen onder de hemel verkondigd is en waarvan ik, Paulus, de dienaar ben geworden.” (Col 1:21-23 WV78)

Broeder Tom verwees naar “zonde” als een onderdeel van bewijs dat wij nog op de tocht naar God zijn. Het is een reflectie van onszelf, ons eigen innerlijk. Het geeft ook aan waar we zijn op onze tocht naar God.

Van die zaken die wij verkeerd doen moeten we leren, en moeten wij proberen om ze niet meer te herhalen. Als wij zondigen is het alsof wij weer in het duister zijn beland. Soms zijn we zelfs als het ware in oorlog met God. Maar God, die steeds een goede relatie met de mens heeft willen hebben kijkt er naar uit dat wij onze fouten zullen inzien en er berouw over zullen hebben. Door Christus zijn wij namelijk met God verzoend geworden en kunnen wij van die genadegave gebruik maken. Wanneer wij met God bevriend willen zijn zal God ons met open armen ontvangen.

Wij moeten dus vertrouwen op Gods aanvaarding van het zoenoffer en dankbaar uitkijken hoe God ons uit de duisternis heeft weggetrokken om ons tot Jezus koninkrijk te laten toetreden.

“13 Hij heeft ons ontrukt aan het domein van de duisternis en overgebracht naar het koninkrijk van zijn geliefde Zoon, 14 in wie onze bevrijding verzekerd is en onze zonden vergeven zijn.” (Col 1:13-14 WV78)

Als wij dan ook aan God om vergiffenis willen vragen zal Hij bereid zijn die vergiffenis te willen schenken. Door Jezus losprijs is er nu namelijk vergeving voor ons, als wij tenminste berouw tonen over wat wij misdaan hebben.

“in wie onze bevrijding verzekerd is en onze zonden vergeven zijn.” (Col 1:14 WV78)

“Want dit is mijn Bloed van het Verbond, dat voor velen vergoten wordt tot vergeving van zonden.” (Mt 26:28 WV78)

“Welke God is als Gij, die de schuld vergeeft, die voorbijgaat aan de zonde, door de rest van zijn erfdeel bedreven, die zijn toorn niet altijd laat duren, maar zijn vreugde vindt in goedheid?” (Mic 7:18 WV78)

“En het gelovige gebed zal de zieke redden en de Heer zal hem oprichten. En als hij zonden heeft begaan, zal het hem vergeven worden.” (Jak 5:15 WV78)

“Als wij onze zonden belijden, is Hij zo getrouw en genadig, dat Hij onze zonden vergeeft en ons reinigt van alle kwaad.” (1Jo 1:9 WV78)

“maar ik heb eerst aan de mensen in Damascus en Jeruzalem en vervolgens in heel het gebied van Judea en ook aan de heidenen gepredikt, dat zij tot inkeer moesten komen en zich bekeren tot God en daden stellen, die bij de bekering passen.” (Hnd 26:20 WV78)

“Want God welgevallige droefheid leidt tot heilzaam berouw, dat men nooit berouwt, maar de droefheid van de wereld brengt de dood.” (2Co 7:10 WV78)

Doorheen de eeuwen heen was God daar om Zijn Hand naar de mensen uit te reiken. Zij die Zijn hand wilden aannemen kon Hij verder omhoog en vooruit trekken.  Nog altijd is God daar voor ons. Nog steeds is Hij bereid om ons uit het slop te trekken indien wij zo in een moeras zouden wegzinken.

Broeder Marcus gaf aan hoe wij toch troost mogen vinden in de mogelijkheid dat onze zwakte over het hoofd wordt gezien. Al zeer vroeg in de geschiedenis van de mensheid gaf God de mensen beloften, aan welke Hij zich zou houden. Die beloften zijn grotendeels al allemaal uitgekomen. De allervoornaamste belofte voor ons is die van de wortelscheut van David welke zou komen om ons verlossing te schenken door de weg naar verzoening met God open te stellen.

Nu komt het er nog op aan dat wij geloven in die wettige telg uit het geslacht van David, en dat wij ons goed voorbereiden op die weinige beloften die nog niet in vervulling zijn gegaan, maar vast en zeker niet lang meer op zich zullen laten wachten.

Laat ons zeker zijn om die beloften niet te mislopen en de tekenen goed te herkennen, zodat wij niet te laat zullen komen zoals de uitgenodigden in de parabels van Jezus.

Het is daarom niet onbelangrijk te begrijpen wat er heden in de wereld gebeurt en hoe sinds 1948 Israël in het plaatje past. Maar broeder Marcus wees ook op de belangrijkheid van het uitspreken van de Naam van God en om deze kenbaar te maken aan anderen. Hij gaf duidelijk aan dat wij een verschil moeten zien tussen tittels van God en de Naam van God. Die Naam, vertelt de Bijbel zal namelijk over de gehele wereld verkondigt moeten worden. En wanneer het Goede Nieuws dan over heel de bewoonde aarde zal gepredikt worden, dan zal het einde komen.

“De Blijde Boodschap van het Koninkrijk zal over heel de wereld verkondigd worden tot getuigenis voor alle volkeren en dan zal het einde komen.” (Mt 24:14 WV78)

+

Vindt te lezen:

++

Verder aanverwant

  1. Het evangelie in het boek Jesaja – De Openbaring van Gods Gerechtigheid
  2. Joodse Wetten en Wetten voor Christenen
  3. Gods vergeten Woord 18 De Wet van Christus 1 Wet van Mozes
  4. Verscheidene Verbondakkoorden 3 Als persoonlijke verbintenis en tot voordeel van gehele mensheid
  5. Offers van mensen onvolkomen tegenover het volmaakte slachtoffer door God te leveren 4 Verzet tegen God en Overeenkomstige prijs
  6. Lam van God #3 Tegenover onschuldig dier een onschuldig man #2
  7. Gerechtvaardigd of geheiligd door het bloedVerzoening en de gekochte raceLam van God – offer gebracht ter verzoeningZoenofferLijden bedekt door Zoenoffer
  8. Zo maar gerechtvaardigd?
  9. Christadelfiaanse geloofspunten #5 Beloften over Herstelplan
  10. Koninkrijk Gods
  11. Koninkrijk van God
  12. Koninkrijk van God (Jeshuaist focus)

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Bedenking, Jehovah, JHWH, Jawheh, Elohim God, Yahuwah, Jezus Christus, Jesus, Jeshua, Jahushua, Levensvragen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.