Uit de oude doos: Volle tanks en lege magen

In het Nieuws (van 2008) / Belangrijke en interessante nieuwsfeiten in het licht van de Bijbel

Volle tanks en lege magen”

Bovenstaande kop stond recent boven een van de vele analyses van de wereldwijde voedselsituatie. Deze bevatte een kaart van landen waar sprake was van matige, serieuze, alarmerende of extreem alarmerende honger. Alleen het rijke westen en Japan kennen op dit moment geen hongerprobleem. Het grootste deel van Azië, Afrika benoorden de Sahara plus de Republiek Zuid-Afrika verkeren (nog) in de
‘luxe situatie’ slechts matige honger te kennen, evenals een aantal Oost-Europese staten.

Landen van Centraal-Afrika In Centraal Afrika en in het IndiaPakistan subcontinent varieert het voornamelijk van alarmerend tot extreem alarmerend. Voedselprijzen stijgen momenteel met 25 % per kwartaal. De
voornaamste oorzaken zijn, naast de groei van de wereldbevolking, de toenemende welvaart van India en China en de stijgende olieprijs, die doorwerkt in de productie van kunstmest en het voedseltransport.
Toenemende welvaart leidt (ook in de probleemlanden zelf) tot hogere
vleesconsumptie, en voor het fokken van de dieren is per kilo een veelvoud aan kilo’s graan nodig. Maar nog belangrijker is de toenemende productie van biobrandstoffen voor het wegverkeer. Dat wordt
‘verkocht’ als milieumaatregel, maar heeft in feite evenzeer te maken
met die gestegen olieprijzen. Vandaar die kop boven dat ene artikel.

Toch stellen deskundigen dat de wereldvoedselproductie nog vele malen hoger kan worden dan nu. Maar de landbouw is in veel regio’s ernstig verwaarloosd. De prijzen op de internationale markt waren zodanig dat rijke landen hun eigen dure productie hebben geschrapt om het goedkoper elders in te kopen. Maar internationale prijzen zijn het gevolg van vraag en aanbod, en in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst. Serieuzer is echter dat stijgende prijzen nog geen garantie zijn voor een toenemend aanbod.
Omdat het geld niet terechtkomt bij de primaire producent, terwijl een hogere opbrengst van bestaande productie wel leidt tot toenemende kosten. Ook hebben overheden in minder rijke landen de sterke neiging de binnenlandse voedselprijzen te willen reguleren (o.a. door hun export af te remmen) om hun eigen bevolking te beschermen, met als gevolg dat er enerzijds onvoldoende stimulans is om de eigen productie te verhogen terwijl anderzijds de schaarste op de internationale markt alleen nog maar verder toeneemt. Anders gezegd: de crisis wordt in de eerste plaats veroorzaakt doordat het proces afhankelijk is geworden van de internationale economie, terwijl anderzijds directe oplossingen worden geblokkeerd door de effecten van diezelfde economie. En dat wordt allemaal nog verergerd door de recente kredietcrisis op de financiële markten en doordat er een competitie is ontstaan tussen milieudoelstellingen (minder CO2-uitstoot) en voeding.

De constatering dat er geen principiële redenen zijn waarom de wereld niet in staat zou zijn desnoods 3 à 4 maal zoveel mensen te voeden als de huidige wereldbevolking, heeft maar weinig praktische betekenis wanneer een kwart van de wereldbevolking te kampen heeft met acute problemen en ca. 100 miljoen mensen direct in hun bestaan worden bedreigd.
De wereldbank heeft 800 miljoen dollar uitgetrokken en het IMF heeft per direct gevraagd om nog eens 500 miljoen, maar ingewijden spreken van ‘een schijntje’. Alleen al om het probleem niet verder te laten toenemen moet de productie binnen één generatie verdubbelen. En de toch al schaarse voedselhulp aan Darfoer is stopgezet omdat zowel het voedsel als de vrachtwagens waarmee het vervoerd wordt,
worden gestolen en de chauffeurs vermoord, door groepen die daar, door diezelfde hoge prijzen, belang bij hebben. De topman van het IMF waarschuwt voor internationale spanningen of zelfs oorlog.

Geld is duidelijk de gemeenschappelijke factor in dit hele verhaal. Niet zonder reden waren de betrokken krantartikelen te vinden in het economiekatern of op de financiële pagina van de betrokken krant. Onze westerse (nominaal christelijke) wereld is verslaafd aan geld, en probeert dat ‘inzicht’ al heel lang te slijten aan de rest van de wereld. Want voor geld is alles te koop; mits het er is natuurlijk.

Citaat:

“Vrijhandel is het parool, dan komt het vanzelf wel goed. Maar voedsel is niet hetzelfde als een tv-toestel, waar je best een tijdje zonder kan.”

In de Evangeliën heet dat ‘Mammon’ en het wordt beschreven als een afgod. En ja, het
mag waar zijn dat er ‘veel emotie in de markt zit’, zoals een financieel deskundige terecht stelt, maar dat is nu eenmaal een eigenschap van de internationale markt. En van elke religie. En economie is allang de religie van onze moderne wereld. Wie daar een interessante beschouwing over wil lezen, zou eens het boekje moeten lezen ‘Geen beter le-
ven dan een goed leven – over de kwaliteit van het bestaan’ van de Delftse emeritus-hoogleraar A. van de Beukel.

+

Vervolg: Van overvloed naar beperking

++

Lees ook

Uit de Oude doos: In het Nieuws – Honger en bevolkingsgroei

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis & Gebeurtenissen, Levensvragen, Religie, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Uit de oude doos: Volle tanks en lege magen

  1. Pingback: Van overvloed naar beperking | Broeders in Christus

  2. Pingback: Wat wil “Met een kijk op de wereld” wel brengen – Some View on the World

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.