Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 4 Omgaan met conflicten

Omgaan met conflicten

Gebraad van kalfsvlees

Een duidelijke toepassing van dit principe dat de gemeente een lichaam is, komt te voorschijn in Paulus’ raadgevingen hoe om te gaan met conflicten in de gemeente. Het gaat daarbij om het eten van vlees, een kennelijk regelmatig terugkerend onderwerp van onenigheid. De achtergrond daarvan had geen vegetarische aspecten. Het ging erom dat veel vlees dat in de vleeshallen te koop was, afkomstig was van offers aan afgoden in heidense tempels. Dat leidde tot twee groepen in de gemeente. De ene groep redeneerde dat het vlees weliswaar aan een afgod geofferd was, maar dat die afgod in feite helemaal niet bestond en dat er met dat vlees, als vlees, dus onmogelijk iets mis kon zijn. Het kon dus zonder bezwaar gegeten worden. Zij beschuldigden de andere groep van gebrek aan inzicht (‘kennis’). Die andere groep redeneerde dat een christen tav. afgoden niet zorgvuldig genoeg kon zijn en dat er van het eten van offervlees dus geen sprake kon zijn. Zij zagen de eerste groep als te laks in de consequenties van hun geloof. Dit leidde vooral in de gemeente te Korinte tot felle discussies. Zij legden de zaak vervolgens voor aan Paulus. In zijn antwoord laat Paulus doorschemeren dat de eerste groep strikt genomen gelijk heeft: hij noemt hen de ‘sterken in geloof’ en de andere groep de ‘zwakken in geloof’. Maar vóór alles wijst hij erop dat het er helemaal niet om gaat wie er gelijk heeft. Waar het om gaat is dat de ‘sterken’ de verantwoordelijkheid hebben om de ‘zwakken’ te helpen op hun weg naar het Koninkrijk. Wie zijn eigen gelijk doorzet en daarmee een broeder tot afval van het geloof brengt, is in feite schuldig aan zware verwaarlozing van de noden van zijn broeder:

“Dan gaat er immers iemand, die zwak is, ten gevolge van uw kennis verloren, een broeder, om wiens wil Christus gestorven is. Door zó tegen de broeders te zondigen, en hun geweten te kwetsen, zondigt gij tegen Christus” (1 Kor. 8:11-12).

En als conclusie voegt hij er aan toe (vs. 13):

“Daarom, indien wat ik eet, mijn broeder aanstoot geeft [het Grieks betekent eigenlijk: tot afval van het geloof brengt], wil ik in eeuwigheid geen vlees meer eten, om mijn broeder geen aanstoot te geven.”

Bereide varkensknie in een restaurant in Pamplona

Voorop staat niet het al of niet gelijk hebben; voorop staat de zorg voor onze broeders en zusters, voor wie Christus gestorven is. Wat is immers het belang van het eten van vlees, vergeleken met de offerdood van Christus. Maar dat principe is bij de vele geloofsstrijdpunten in de loop der eeuwen niet altijd meer volledig in het oog gehouden.

+

Voorgaande

Gods vergeten Woord 18 De Wet van Christus 6 Voorschriften van het apostelconcilie

Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 1 Inleiding

Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 2 Gezamenlijkheid

Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 3 Gezamenlijke dienst

Volgende: Opnieuw: de leerschool

++

Aanvullende lectuur

  1. Joodse Wetten en Wetten voor Christenen
  2. Neem afstand van heidense vastenperiodes
  3. Saturnus, Janus, Zeus, Sol, donkerte, licht, eindejaarsfeesten en geschenken

+++

Gerelateerde berichten

  1. Vegan for the animals: 10 quotes die je aan het denken zetten
  2. Vegan Challenge
  3. Signal 7 – Alternative Bacon
  4. Oppassen met eten, how to be careful with food

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Broeders, Christen zijn, Geschiedenis & Gebeurtenissen, Kerkopbouw, Religie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 4 Omgaan met conflicten

  1. Pingback: Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 5 Leerschool en Gemeenschappelijk bezit | Broeders in Christus

  2. Pingback: Hoe leest u? – Wat leest u?: “Laten wij dan niet langer elkander oordelen, uw broeder geen aanstoot of ergernis te geven” | Bijbelvorser = Bible Researcher

  3. Pingback: Hoe leest u? Laten wij dan niet langer elkander oordelen | Broeders in Christus

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.