De voorschriften van het apostelconcilie
Wanneer er in de eerste gemeente onenigheid ontstaat over de vraag in hoeverre christenen verplicht zijn de Wet te houden, roepen de apostelen een soort concilie bijeen te Jeruzalem om de zaak te bespreken. Wij vinden het verslag hiervan in Hand. 15. De uitkomst is dat niet-Joden zich niet hoeven te laten besnijden maar dat hun wordt geboden zich aan vier voorschriften te houden:
- Zich onthouden van wat door afgoden bezoedeld is.
- Zich onthouden van ‘hoererij’.
- Zich onthouden van het verstikte.
- Zich onthouden van bloed.
Het eerste punt heeft betrekking op het eten van vlees dat oorspronkelijk in afgodentempels is geofferd. Dit werd later een fel bediscussieerd punt in de heidengemeenten, waarbij het lijkt alsof Paulus zich weinig aantrekt van de conclusie van deze bijeenkomst. We komen hier op terug in het volgende hoofdstuk. Het tweede punt betreft vermoedelijk het trouwen met al te nauwe familierelaties, wat volgens de Wet verboden was (zie Lev. 18 en 20), maar op welk punt de Romeinse wereld veel ruimere normen hanteerde. Het derde en vierde punt betreffen niet-kosher geslacht vlees, dwz. het consumeren van vlees dat niet volgens de voorschriften van de Wet was uitgebloed, respectievelijk het bloed zelf. In hoofdstuk 16 zagen we reeds dat de Joden bijzonder gevoelig waren op dit punt. Het argument voor deze voorschriften was dan ook:
“Immers Mozes heeft van oudsher in iedere stad, die hem prediken, daar hij elke sabbat in de synagogen wordt voorgelezen” (Hand. 15:21).
Men wilde kennelijk de Joodse gelovigen niet voor het hoofd stoten met praktijken die voor hen buitengewoon aanstootgevend zouden zijn. Dat houdt op zich al in dat deze voorschriften slechts bedoeld konden zijn voor een overgangstijd. Toen de scheiding tussen Jodendom en Christendom eenmaal een feit was, hadden deze voorschriften hun betekenis verloren.

Volgens de principes van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan wordt elke persoon die om humanitaire redenen bloed geeft op basis van vrijwilligheid, vrijheid, anonimiteit en solidariteit als een vrijwillige donor beschouwd.
Toch is niet iedereen het met bovenstaande conclusie eens. Er zijn mensen die menen dat de voorschriften van Hand. 15 dwingend zijn, maar daarbij beperken zij zich tot het vierde, het eten van bloed. En zij breiden dat uit tot een verbod op bloedtransfusies, wat in hun ogen een vorm van het ‘nuttigen’ van bloed is.
We hebben al gezien dat het in feite gaat om voorschriften uit de Wet betreffende niet-kosher geslacht vlees. Uit Paulus brieven aan de gemeenten te Korinte blijkt dat hij daar zelf verder niet aan tilt, wat de indruk versterkt dat het niet om een dwingend voorschrift gaat, maar om het ontzien van de gevoeligheden van zwakkere leden van de gemeente. Natuurlijk kan men Paulus’ argumenten ook zo uitleggen dat men de ruimte moet geven aan diegenen die voor hun geweten moeite hebben met het eten van bloed. Of men daarbij dat ‘eten’ moet oprekken tot het ondergaan van bloedtransfusies moet ieder dan maar voor zichzelf uitmaken. Maar wat zeker niet consequent, en dus niet toelaatbaar, is, is de neiging om het voorschrift tot bloedtransfusies te beperken. Daarvoor kan het voorschrift in de eerste eeuw niet gegeven zijn. Dat is alleen maar de arrogante houding van sommigen die menen dat de Bijbel er uitsluitend voor hèn is, en niet voor vroegere generaties. Wie meent gewetensbezwaren te hebben tegen het eten van bloed heeft geen andere keus dan zijn vlees te betrekken van de Joodse slager.
+
Voorgaande
Gods vergeten Woord 18 De Wet van Christus 1 Wet van Mozes
Gods vergeten Woord 18 De Wet van Christus 2 Jezus en de Wet
Gods vergeten Woord 18 De Wet van Christus 3 Tien geboden
Gods vergeten Woord 18 De Wet van Christus 4 De sabbatdag
Gods vergeten Woord 18 De Wet van Christus 5 De Ware sabbatdag
++
Aanverwante lectuur
- Echte boodschap van redding niet ver te zoeken
- Wat betreft ‘Bloodless’ surgery avoids risks of transfusion – Health Care
- Bloedvrije operaties
- Engelse jongen van 15 overlijdt na weigering bloed
+++
Verder gerelateerd
- Vegan for the animals: 10 quotes die je aan het denken zetten
- Vegan Challenge
- Signal 7 – Alternative Bacon
Pingback: Gods vergeten Woord 18 De Wet van Christus 7 Omgaan met risico’s | Broeders in Christus
Pingback: Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #12 Anabaptisten | Broeders in Christus
Pingback: Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 4 Omgaan met conflicten | Broeders in Christus
Pingback: Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 5 Leerschool en Gemeenschappelijk bezit | Broeders in Christus