Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 1 Inleiding

 1. Het Lichaam van Christus

In de christelijke theologie heeft de term Lichaam van Christus twee belangrijke maar afzonderlijke betekenissen:

 1. De instelling van de eucharistie door Nicolas Poussin, 1640

  Het kan verwijzen naar de woorden van Jezus over het brood bij het Laatste Avondmaal, in dat geval wordt het ook wel het ‘Allerheiligste in de Rooms Katholieke Kerk als een andere benaming voor een geconsacreerde hostie, naar de woorden van Jezus: “Neemt en eet, dit is mijn lichaam” (Lukas 22: 19-20).

 2. Of tot het gebruik van de term door de apostel Paulus in 1 Korinthiërs 12: 12-14 en Efeziërs 4: 1-16 om naar de christelijke kerk te verwijzen.
 3. Het kan ook verwijzen naar het lichaam van Christus na de opstanding in de hemel.Er zijn belangrijke verschillen in de manier waarop christenen de term begrijpen die Christus gebruikte tijdens het Laatste Avondmaal en zoals ontwikkeld in de christelijke theologie van de eucharistie. Voor sommigen is het symbolisch, voor anderen wordt het een meer letterlijk of mystiek begrip.

  Zoals Paulus in de Pauline-epistels gebruikte, verwijst het naar de christelijke kerk als een groep gelovigen. In de rooms-katholieke theologie onderscheidt het gebruik van de uitdrukking “mystiek lichaam” het mystieke lichaam van Christus, de Kerk, van het fysieke lichaam van Christus, en van een “moreel lichaam” zoals elke club met een gemeenschappelijk doel.

Voor de Rooms-Katholieke Kerk werd dit gebruik van de term Lichaam van Christus tot uitdrukking gebracht in de encycliek Mystici Corporis (“Over het Mystiek Lichaam van Christus”) van Paus Pius XII.

In deze reeks gaan wij in op de Gemeente als Lichaam van Christus.

 

De gemeente wordt op diverse plaatsen beschreven als het lichaam van Christus. Het beeld leert ons dat de leden van de gemeente samen op weg zijn en niet individueel. Zij hebben ook een verantwoordelijkheid voor elkaar.

 

Een beeld dat de apostel Paulus regelmatig gebruikt voor de gemeente is: het lichaam van Christus. We kwamen dit al tegen in hoofdstuk16 (‘Brood en wijn’) in het citaat:

“Is niet het brood, dat wij breken, een gemeenschap met het lichaam van Christus? Omdat het één brood is, zijn wij, hoe velen ook, één lichaam” (1 Kor. 10 16-17).

We kwamen het beeld ook tegen in hoofdstuk 17 (‘Geleid door de Geest’) in het citaat:

“Hij heeft zowel apostelen als profeten gegeven, zowel evangelisten als herders en leraars, om de heiligen toe te rusten tot dienstbetoon, tot opbouw van het lichaam van Christus” (Efez. 4:11-12).

Iets verderop zegt hij:

“Dan groeien wij, ons aan de waarheid houdende, in liefde in elk opzicht naar Hem toe, die het hoofd is, Christus. En aan Hem ontleent het gehele lichaam als een welsluitend geheel en bijeengehouden door de dienst van al zijn geledingen naar de kracht, die elk lid op zijn wijze oefent, deze groei des lichaams, om zichzelf op te bouwen in de liefde” (vs. 15-16).

De gemeente is als een lichaam waar Christus het hoofd van is en waarvan de gemeenteleden de leden zijn. Het doet ons opgroeien. In de marge zij opgemerkt dat er in het NT ook een passage is waar het volk Israël (het volk van het Oude Verbond) wordt aangeduid als ‘het lichaam van Mozes’ (Judas 9; de passage slaat terug op Zach. 3:1 vv).

+

Voorgaande

Gods vergeten Woord 18 De Wet van Christus 7 Omgaan met risico’s

++

Aanvullende lectuur

 1. Wereld van een Bijbels analfabetisme is ontstaan
 2. Communie en dag des Heren
 3. Het Avondmaal des Heren
 4. Jaar van de Eucharistie
 5. Religieuze feesten in mei 2016

+++

Gerelateerde artikelen

 1. #83 The Body, het lichaam van Christus
 2. Herman Bavinck on Christian Piety (2) (Een van de belangrijkste onderdeelen der Kerkgeschiedenis is de historie der Christelijke vroomheid. Zij is lang en tot schade voor de gezondheid van het geestelijk leven verwaarloosd; maar in verband met de groote uitbreiding, die in den laatsten tijd aan de Kerkgeschiedenis gegeven is, verwierf zij toch allengs meer algemeene belangstelling en neemt zij thans eene breede plaats bij de historische onderzoekingen in.)
 3. Prière sur la Pierre de l’Onction. Gebed op de Steen van Balseming. Prayer on the Stone of Anointing.

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Christendom, Godsdienst, Jezus Christus, Jesus, Jeshua, Jahushua, Kerkopbouw en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 1 Inleiding

 1. Pingback: Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 2 Gezamenlijkheid | Broeders in Christus

 2. Pingback: Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 3 Gezamenlijke dienst | Broeders in Christus

 3. Pingback: Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 4 Omgaan met conflicten | Broeders in Christus

 4. Pingback: Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 5 Leerschool en Gemeenschappelijk bezit | Broeders in Christus

 5. Pingback: Een huis bouwen voor God – Jeshuaist

 6. Pingback: Zelfverloochening en witwassen door doop | Broeders in Christus

 7. Pingback: Uitkijkend naar 14-15 Nisan, Pascha of Pesach op 15 april 2022 – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.