Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 2 Voorbeelden uit het Oude Testament

Voorbeelden uit het Oude Testament

Vlak voordat het volk van het Oude Verbond het beloofde land binnentrok vermaande Mozes het in zijn uitgebreide toespraak, die wij in het boek Deuteronomium (het boek van de ‘tweede wet’) vinden, met deze woorden van God zelf:

“Maar gij zult deze mijn woorden in uw hart en in uw ziel leggen; gij zult ze tot een teken op uw hand binden en zij zullen een voorhoofdsband tussen uw ogen zijn. Gij zult ze uw kinderen leren en daarover spreken, wanneer gij in uw huis zit en wanneer gij onderweg zijt, wanneer gij nederligt en wanneer gij opstaat” (Deut. 11:18-19).

Het is dus duidelijk waar Paulus zijn overtuiging vandaan haalde. In overeenstemming met Mozes’ woorden gebood de wet dat de koning een afschrift van de wet zou bezitten voor persoonlijke studie:

“Wanneer hij nu op de koninklijke troon gezeten is, dan zal hij voor zich een afschrift laten maken van deze wet, welke bij de levitische priesters berust. Dat zal hij bij zich hebben en daarin zal hij lezen gedurende heel zijn leven om te leren de Here, zijn God, te vrezen [= eerbied voor Hem te hebben] door al de woorden van deze wet en al deze inzettingen naarstig te onderhouden” (Deut. 17:18-19).

In sommige vertalingen, zoals de SV, staat zelfs dat hij dat afschrift eigenhandig moest maken.

Een koning die zo met de Schrift omging was David. En we krijgen de indruk dat dat al zijn gewoonte was toen hij nog een herdersjongen was, lang voordat hij koning werd. We zien hem, wakend over zijn schapen, onder de nachthemel, als hij dicht:

“Aanschouw ik uw hemel, het werk van uw vingers, de maan en de sterren, die Gij bereidt hebt: Wat is de mens, dat Gij zijner gedenkt, en het mensenkind, dat Gij naar hem omziet” (Ps. 8:4-5)

Uit de volgende verzen blijkt dat hij mediteert over Genesis 1:26-28. Hij moet die passage dus uit het hoofd gekend hebben, want als herdersjongen zou hij geen afschrift van de Wet hebben bezeten. Later als hij koning is, dicht hij (als ik tenminste mag aannemen dat Ps. 119 inderdaad van hem is):

“Ontdek mijn ogen [dwz. neem hun bedekking weg], opdat ik aanschouwe de wonderen uit uw wet” (Ps. 119:18).

Deze woorden zijn des te opvallender wanneer wij bedenken dat de delen van het OT die ons het meeste aanspreken toen nog geschreven moesten worden. David kan niet veel meer hebben gekend dan de eerste vijf boeken, de zgn. boeken van Mozes. In overeenstemming met het gebod in Deuteronomium 17, zegt hij iets verderop:

“Hoe lief heb ik uw wet! Zij is mij een overdenking de ganse dag” (vs. 97)

Hij leefde met Gods woord. En het is juist van deze man dat wij lezen dat God, in de woorden van Paulus,

“dit getuigenis gaf: Ik heb David, de zoon van Isaï, gevonden, een man naar mijn hart” (Hand.13:22).

De Joden weggevoerd in ballingschap

Een ander voorbeeld van een man die al op jeugdige leeftijd leefde met Gods wet was Daniël. Als hij als jeugdige prins door de Babylonische koning Nebukadnezar wordt meegenomen naar Babylon, om hem daar te dienen, geeft hij al onmiddellijk blijk bereid te zijn de bevelen van de grote koning te negeren en te verlangen dat hij geen niet-kosher voedsel hoeft te eten (Dan. 1:8). Dat is geen geringe besluitvaardigheid van een jongen die op dat moment wellicht niet ouder was dan een jaar of vijftien. Ook uit de latere hoofdstukken van het boek dat zijn naam draagt blijkt dat hij volledig bekend was met de Schriften, waaronder de profetieën van de profeet Jeremia, die de Babylonische ballingschap had aangekondigd (Dan. 9:2). Hij bezat dus kennelijk reeds een afschrift van deze profetie die pas te boek gesteld was in het jaar van zijn eigen wegvoering. Ook van deze man is getuigd dat hij een bijzondere plaats innam in Gods ogen (Ezech. 14:14).

+

Voorgaande artikelen

Gods vergeten Woord 16 Geopenbaarde Woord 1 Zoeken naar een god

Gods vergeten Woord 18 Geopenbaarde woord 3 De ene boodschap

Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 5 Leerschool en Gemeenschappelijk bezit

Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 1 Boek van openbaringen

Vervolg: Voorbeelden in het Nieuwe Testament

+++

Gerelateerd

 1. Was David een schurk?
 2. Daniel and the wisdom prophet, Part 3: Reading Daniel today
 3. Questions for Reflection and Discussion (Daniel 3)

Over Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
Dit bericht werd geplaatst in Bijbel of Heilige Schrift, Woord van God en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 2 Voorbeelden uit het Oude Testament

 1. Pingback: Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 2 Voorbeelden in het Nieuwe Testament | Broeders in Christus

 2. Pingback: Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 3 Voorbeelden in het Nieuwe Testament | Broeders in Christus

 3. Pingback: Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 4 Verloren wetboek | Broeders in Christus

 4. Pingback: Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 5 Volk zonder het Boek | Broeders in Christus

 5. Pingback: Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 6 Volk met het Boek | Broeders in Christus

 6. Pingback: Fundamenten van het Geloof: De goedertierenheid van God – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

 7. Pingback: Christus in Profetie #2 De Knecht in Jesaja (2) Behoefte aan Verlossing – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

 8. Pingback: Christus in Profetie #3 De Knecht in Jesaja (3) Gezalfde – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

 9. Pingback: Overdenking: David: Geloof leren door beproeving | Broeders in Christus

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.