Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 5 Volk zonder het Boek

Het volk zonder het Boek

 

Verbranding van een zogenaamde heks in Willisau, Zwitzerland, 1447

Wie de Bijbel loslaat raakt op een dwaalspoor, ook al zijn zijn intenties nog zo goed. Een goe­de illu­stratie daarvan is de middeleeuwer. In waar­schijnlijk geen enke­le periode in de geschiedenis is de bevol­king vromer ge­weest dan juist toen. En toch heeft in wei­nig perioden in de geschiede­nis de mens verder van het ware geloof ge­staan dan in de middeleeu­wen. Het was een periode waarin bijgeloof en heksenjacht hoogtij vier­den en het volk weinig of geen besef had van de ware God of van de leer van Christus en de apostelen.

Toen God de Schepping had voltooid

“zag God alles wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed” (Gen. 1:31).

De aarde was een perfecte woon­plaats voor de mens die Hij erin ge­plaatst had en die moest opgroeien als zijn dienaar. En toen door de ongehoorzaamheid van de mens de zonde was binnenge­slopen, ontvouw­de God een plan voor de ‘redding van zijn Schepping’. Eens zou alles in harmonie leven in een Schepping zoals die Hem vanaf het begin voor ogen had gestaan. Maar de middeleeuwer zag de wereld om zich heen als ‘een aards tranendal’ waar niets goeds aan is. Zijn enige hoop was dit tranendal ‘hier beneden’ te verlaten en opgenomen te worden in een eeuwig heilsrijk ‘daarboven’. Hij verwachtte na dit leven beloond te worden voor zijn aardse ellende en in een perverse verdraai­ing van Jezus’ leer trachtte hij die kans soms nog te vergroten door zijn ellende bewust nog groter te maken om zo het eeu­wige heil te verdienen. Wie getracht zou hebben hem te overtuigen van de heerlijk­heid van Gods Schepping en van de bevrij­ding daarvan bij Jezus’ wederkomst, zou in zijn ge­zicht zijn uitgelachen, als hij al niet als ketter zou zijn terechtgesteld.

 

Bladzijde uit de Codex Vercellensis,’’a’’, IVe eeuw een Oud. Latijnse vertaling. Dit gedeelte bevat het Evangelie volgens Johannes, 16:23-30.

De redenen hiervoor zijn duidelijk: de mid­deleeuwer had in al zijn vroomheid vrijwel geen contact met de Bijbel. In de meeste gevallen kon hij niet lezen; en al kon hij lezen: de Bijbel was geschreven in een taal die alleen de elite machtig was (nl. het Latijn) en lag bovendien op een voor hem onbereikbare plaats in kloosterbibliotheken ed. Zijn belangstelling verschoof daarom naar bijbelse voorbeelden van vroomheid; hij wilde horen van geloofshelden, maar Bijbelse leer lag ver buiten zijn interessege­bied. En de kerk bediende hem op zijn wenken. Het laatste immers waar zij be­hoefte aan had was aan geëmancipeerde gelovigen die haar op de vingers keken en lastige vragen stelden. De bom barstte ten­slotte dan ook meer op grond van het lang­zaamaan wel erg immoreel geworden leven van een verwende geestelijkheid dan op grond van verworden leer. De Reformatie had vervolgens de grote ommekeer ten goede moeten zijn, maar dat is maar ten dele bewaarheid. Het geloof was niet langer een samenhangend geheel; het was gaan bestaan uit een serie leerstellingen met weinig of geen onderling verband. Veel van die leerstellingen waren bovendien aanzienlijk verwijderd geraakt van de oorspronkelijke leer, maar omdat vrijwel niemand het grote plan nog zag, viel dat niet op. De Hervormers vulden hun eigen leerstellingen in, maar ook zij begonnen niet met een blanco bladzijde. Bovendien kwamen sommige kunstgrepen van de sacrale kerk van na Constantijn de Hervormers eigenlijk wel goed uit. De schade van ruim duizend jaar zonder Bijbel liet onvermijdelijk zijn sporen achter. En die groepen die wel terug wilden naar de situatie van vóór Constantijn werden bloedig vervolgd, zowel door de ‘oude kerk’ als door de Hervormers.

+

Vorige artikelen

Gods vergeten Woord 1 Inleiding

Gods vergeten Woord 2 Verloren Wetboek 1 Wie heeft nog belangstelling

Gods vergeten Woord 6 Verloren Wetboek 5 Ketters

Gods vergeten Woord 20 Geopenbaarde Woord 5 Onoverbrugbare kloof

Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 1 Boek van openbaringen

Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 2 Voorbeelden uit het Oude Testament

Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 3 Voorbeelden in het Nieuwe Testament

Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 4 Verloren wetboek

Een goddelijk Plan #4 Beloften

Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #9 Controverse betreft doop

Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #10 De Inquisitie

++

Vindt ook te lezen

 1. Wat betreft Waarom geloven in God?
 2. Betrouwbare woord
 3. Woord van God tegenover dat van mensen
 4. Rond de Bijbel
 5. Bijbel verzameld Woord van God
 6. Hét Boek der boeken
 7. Onze Kijk op de Bijbel
 8. Wat te vinden in de Bijbel
 9. Bijbel baken en zuiverend water
 10. Bijbelboodschap voor ons
 11. Boek in onze handen
 12. Overtuigd door de Schriften
 13. Omtrent geloof en gospel
 14. Toen was geloof heel gewoon
 15. Plan van de Goddelijke Maker
 16. Terugblikkend op de eerste mens en eerste gebeurtenissen 2 Daad van ongehoorzaamheid eerste mens
 17. Gedachte voor 2 januari 2018
 18. Gedachte voor 3 januari 2018
 19. Getuig van een levende God en zijn zegeningen voor jou
 20. Christus’ wederkomst en Eindtijd tekenen

+++

Gerelateerd

 1. “The foolish power of God in the gospel”. Blog nav ‘God in public’ van Tom Wright. een verzamenling lezingen en artikelen over hoe de Bijbel spreekt over macht, aldus de ondertitel.
 2. Welke Bijbel Versie?
 3. Africa Bible Commentary
 4. Loof de HEER, o mijn ziel…
 5. Pad van beproewing

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Bijbel of Heilige Schrift, Christendom, Geschiedenis & Gebeurtenissen, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 5 Volk zonder het Boek

 1. Pingback: Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 6 Volk met het Boek | Broeders in Christus

 2. Pingback: De doden – Waar zijn ze? 18 Koning Saul en de heks van Endor | Bijbelvorser = Bible Researcher

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.