Het volk zonder het Boek
Verbranding van een zogenaamde heks in Willisau, Zwitzerland, 1447
Wie de Bijbel loslaat raakt op een dwaalspoor, ook al zijn zijn intenties nog zo goed. Een goede illustratie daarvan is de middeleeuwer. In waarschijnlijk geen enkele periode in de geschiedenis is de bevolking vromer geweest dan juist toen. En toch heeft in weinig perioden in de geschiedenis de mens verder van het ware geloof gestaan dan in de middeleeuwen. Het was een periode waarin bijgeloof en heksenjacht hoogtij vierden en het volk weinig of geen besef had van de ware God of van de leer van Christus en de apostelen.
Toen God de Schepping had voltooid
“zag God alles wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed” (Gen. 1:31).
De aarde was een perfecte woonplaats voor de mens die Hij erin geplaatst had en die moest opgroeien als zijn dienaar. En toen door de ongehoorzaamheid van de mens de zonde was binnengeslopen, ontvouwde God een plan voor de ‘redding van zijn Schepping’. Eens zou alles in harmonie leven in een Schepping zoals die Hem vanaf het begin voor ogen had gestaan. Maar de middeleeuwer zag de wereld om zich heen als ‘een aards tranendal’ waar niets goeds aan is. Zijn enige hoop was dit tranendal ‘hier beneden’ te verlaten en opgenomen te worden in een eeuwig heilsrijk ‘daarboven’. Hij verwachtte na dit leven beloond te worden voor zijn aardse ellende en in een perverse verdraaiing van Jezus’ leer trachtte hij die kans soms nog te vergroten door zijn ellende bewust nog groter te maken om zo het eeuwige heil te verdienen. Wie getracht zou hebben hem te overtuigen van de heerlijkheid van Gods Schepping en van de bevrijding daarvan bij Jezus’ wederkomst, zou in zijn gezicht zijn uitgelachen, als hij al niet als ketter zou zijn terechtgesteld.

Bladzijde uit de Codex Vercellensis,’’a’’, IVe eeuw een Oud. Latijnse vertaling. Dit gedeelte bevat het Evangelie volgens Johannes, 16:23-30.
De redenen hiervoor zijn duidelijk: de middeleeuwer had in al zijn vroomheid vrijwel geen contact met de Bijbel. In de meeste gevallen kon hij niet lezen; en al kon hij lezen: de Bijbel was geschreven in een taal die alleen de elite machtig was (nl. het Latijn) en lag bovendien op een voor hem onbereikbare plaats in kloosterbibliotheken ed. Zijn belangstelling verschoof daarom naar bijbelse voorbeelden van vroomheid; hij wilde horen van geloofshelden, maar Bijbelse leer lag ver buiten zijn interessegebied. En de kerk bediende hem op zijn wenken. Het laatste immers waar zij behoefte aan had was aan geëmancipeerde gelovigen die haar op de vingers keken en lastige vragen stelden. De bom barstte tenslotte dan ook meer op grond van het langzaamaan wel erg immoreel geworden leven van een verwende geestelijkheid dan op grond van verworden leer. De Reformatie had vervolgens de grote ommekeer ten goede moeten zijn, maar dat is maar ten dele bewaarheid. Het geloof was niet langer een samenhangend geheel; het was gaan bestaan uit een serie leerstellingen met weinig of geen onderling verband. Veel van die leerstellingen waren bovendien aanzienlijk verwijderd geraakt van de oorspronkelijke leer, maar omdat vrijwel niemand het grote plan nog zag, viel dat niet op. De Hervormers vulden hun eigen leerstellingen in, maar ook zij begonnen niet met een blanco bladzijde. Bovendien kwamen sommige kunstgrepen van de sacrale kerk van na Constantijn de Hervormers eigenlijk wel goed uit. De schade van ruim duizend jaar zonder Bijbel liet onvermijdelijk zijn sporen achter. En die groepen die wel terug wilden naar de situatie van vóór Constantijn werden bloedig vervolgd, zowel door de ‘oude kerk’ als door de Hervormers.
+
Vorige artikelen
Gods vergeten Woord 1 Inleiding
Gods vergeten Woord 2 Verloren Wetboek 1 Wie heeft nog belangstelling
Gods vergeten Woord 6 Verloren Wetboek 5 Ketters
Gods vergeten Woord 20 Geopenbaarde Woord 5 Onoverbrugbare kloof
Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 1 Boek van openbaringen
Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 2 Voorbeelden uit het Oude Testament
Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 3 Voorbeelden in het Nieuwe Testament
Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 4 Verloren wetboek
Een goddelijk Plan #4 Beloften
Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #9 Controverse betreft doop
Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #10 De Inquisitie
++
Vindt ook te lezen
- Wat betreft Waarom geloven in God?
- Betrouwbare woord
- Woord van God tegenover dat van mensen
- Rond de Bijbel
- Bijbel verzameld Woord van God
- Hét Boek der boeken
- Onze Kijk op de Bijbel
- Wat te vinden in de Bijbel
- Bijbel baken en zuiverend water
- Bijbelboodschap voor ons
- Boek in onze handen
- Overtuigd door de Schriften
- Omtrent geloof en gospel
- Toen was geloof heel gewoon
- Plan van de Goddelijke Maker
- Terugblikkend op de eerste mens en eerste gebeurtenissen 2 Daad van ongehoorzaamheid eerste mens
- Gedachte voor 2 januari 2018
- Gedachte voor 3 januari 2018
- Getuig van een levende God en zijn zegeningen voor jou
- Christus’ wederkomst en Eindtijd tekenen
+++
Gerelateerd
- “The foolish power of God in the gospel”. Blog nav ‘God in public’ van Tom Wright. een verzamenling lezingen en artikelen over hoe de Bijbel spreekt over macht, aldus de ondertitel.
- Welke Bijbel Versie?
Pingback: Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 6 Volk met het Boek | Broeders in Christus
Pingback: De doden – Waar zijn ze? 18 Koning Saul en de heks van Endor | Bijbelvorser = Bible Researcher