Gods vergeten Woord 24 Getuigen 2 Jezus’ rede op de Olijfberg

Jezus’ rede op de Olijfberg

 

De evangeliën beschrijven ons een gebeurtenis aan het eind van Jezus’ aardse leven. Wanneer zijn discipelen tijdens zijn laatste week te Jeruzalem menen dat Hij zich nu zal openbaren als de Koning van Israël verbijstert Hij hen door aan te kondigen dat Jeruzalem, en de tempel daarin, verwoest zullen worden. Naderhand komen zij bij hem om hem te vragen:

“Zeg ons wanneer zal dat geschieden, en wat is het teken van uw komst en van de voleinding der wereld?” (Matt. 24:3).

Zuidzijde van de Olijfberg met de uitgestrekte Joodse begraafplaats

Har HaZeitim, bergrug ten oosten van Jeruzalem. De berg dankt zijn naam aan de olijfbomen die op de berg groeien. Aan de voet van de berg ligt Gethsemane, de plaats waar Jezus werd overgeleverd aan de Romeinen. De Olijfberg is de locatie waarop veel Bijbelse gebeurtenissen zich hebben afgespeeld.

Jezus’ antwoord staat bekend als zijn ‘rede op de Olijfberg’. Op zijn karakteris­tie­ke wijze ontwijkt Jezus in eerste instantie hun feitelijke vraag, om er een waarschu­wing voor in de plaats te stellen:

“Ziet toe dat niemand u verleide!” (vs. 4).

Niet het kennen van ‘de tekenen der tijden’ is belangrijk, maar of men blijft volharden in het geloof; dan komt dat einde vanzelf wel. Wij mensen willen altijd zo graag de toekomst kennen, terwijl het er slechts om gaat om, religieus gesproken, te overleven, dwz. in het geloof te volharden en niet af te vallen. Vervolgens somt Jezus een aantal dingen op die zij op grond van Oudtestamentische profetieën zouden kun­nen houden voor tekenen van ‘het einde’ en zijn terugkomst. Hij zegt daarvan:

“Ziet toe, weest niet verontrust; want dat moet geschieden, maar het einde is het nog niet” (vs. 6).

Dan gaat Hij over op wat hun persoonlijk te wachten zal staan:

“Dan zullen zij u overleveren aan verdrukking en zij zullen u doden, en gij zult door alle volken gehaat worden om mijns naams wil” (vs. 9).

Hij waarschuwt dat velen dan ten val zullen komen.

“Maar wie volhardt tot het einde, die zal behouden worden” (vs. 13).

En tenslotte:

“Dit evangelie van het Koninkrijk zal in de gehele wereld gepredikt worden tot een getuigenis voor alle volken, en dan zal het einde gekomen zijn” (vs. 14).

 

De les is duidelijk: er zal van het evangelie getuigd moeten worden totdat het de hele wereld is overgegaan. Maar de bood­schap zal niet welkom zijn en de bood­schappers nog minder. Het is hun taak om standvastig te blijven, maar zij zullen de wereld niet kunnen bekeren. Getuigen is hun taak, maar het zal geen triomferende taak zijn. In het verslag dat de evangelist Lucas geeft van dezelfde gebeurtenis, zegt Jezus:

“Zij zullen de handen aan u slaan en u vervolgen, door u over te leveren in de synagogen en gevangenissen, en u voor koningen en stadhouders te leiden om mijns naams wil. Het zal voor u hierop uitlopen, dat gij zult getuigen. Neemt u daarom in uw hart voor, niet vooraf te bedenken, hoe gij u zult verdedigen. Want Ik zal u mond en wijsheid geven, welke al uw tegenstanders niet zullen kunnen weerstaan of weer­leggen” (Luc. 21:12-15).

 

Het zou “erop uitlopen” dat zij zouden getuigen. Getuigen zou maar al te vaak een zaak zijn van verdediging voor een rechtbank of tribunaal, onvrijwillig, maar onvermijdelijk. Niet voor niets is ons woord ‘martelaar’ afgeleid van het griekse woord martyr dat eigenlijk ‘getuige’ betekent. Het zou overigens een vergissing zijn om te denken dat Jezus het hier alleen over vervolging door Joden heeft; dat mogen we uit het woord synagoge niet concluderen. Het gebruik van de woorden “koningen en stad­houders” wijst al op een breder verband. En voor “synagogen” mogen we ook ‘kerken’ lezen; alleen bestond dat woord in Jezus’ tijd nog niet. De boodschap is kennelijk dat de vervolging niet alleen van heidense overheden zal komen, maar ook van de kant van diegenen die menen de God van de Bijbel daarmee te dienen.

 

+

Voorgaande

Gods vergeten Woord 24 Getuigen 1 Intro

Tekenen der Laatste Dagen

Volgende: De opdracht om te prediken

 

++

Aanvullende lectuur

 1. Geloof zonder risico tegenstrijdigheid
 2. De Dag is nabij #6 Uitzien
 3. Gehoorzamen aan God

+++

Gerelateerd

 1. Richt je op Gods dag! Oudejaarspreek 2017

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Christen zijn, Kerkopbouw, Religie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Gods vergeten Woord 24 Getuigen 2 Jezus’ rede op de Olijfberg

 1. Pingback: Gods vergeten Woord 24 Getuigen 3 De opdracht om te prediken | Broeders in Christus

 2. Pingback: Gods vergeten Woord 24 Getuigen 4 Jezus’ laatste boodschap | Broeders in Christus

 3. Pingback: Gods vergeten Woord 24 Getuigen 5 Een getuigende Heer en getuigende dienaren | Broeders in Christus

 4. Pingback: Op weg naar het eindstation – Jeshuaist

 5. Pingback: Het Wachttorengenootschap over Christadelphians #3 Verkondigen van het Goede Nieuws – Belgische Broeders In Christus

 6. Pingback: Christadelfiaanse geloofspunten #13 Koninkrijk van God na vernietiging van wereldse machten gegeven aan Zijn uitverkoren zoon – Belgische Broeders In Christus

 7. Pingback: Verspreiders van het woord – Belgische Broeders In Christus

 8. Pingback: Fundamenten van het Geloof 14 De komst van Christus in heerlijkheid | Stepping Toes

 9. Pingback: “Enige Kijk op de wereld” om kerk te doen groeien door getuigenis – Some View on the World

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.