Gods vergeten Woord 24 Getuigen 4 Jezus’ laatste boodschap

Jezus’ laatste boodschap

Er is een boek aan het eind van het Nieuwe Testament dat kan worden beschouwd als Jezus’ laatste boodschap aan de zijnen1). Als zodanig is het een uitwerking van zijn bood­schap op de Olijfberg, die wij hierboven citeerden. En er is, met uitzondering van het evangelie van Johannes, geen boek in het N.T. dat zoveel gebruik maakt van de woor­den getuige, getuigen, getuigenis als juist dit boek. He­laas is ook over geen boek van de Bijbel zoveel onzin geschreven als over dit boek, de ‘Openbaring van Johannes’. De opper­vlakkige reden daarvoor is duidelijk: het boek bevat een boodschap die is vervat in sterk symbolische taal met veel gebruik van beelden en visionaire voorstellingen. Maar wie vertrouwd is met Oudtestamentische profetie zou er niettemin zijn weg in moe­ten kunnen vinden. De dieper liggende reden waarom de boodschap van het boek nogal is mishandeld, is dat die boodschap bij de meeste christenen niet populair kan zijn. Want het is een uitwer­king van het thema dat de ware kerk een verdrukte minderheid is van getuigende gelovigen, die om hun getuigenis worden vervolgd; en (wat nog aanstootgevender is) dat de vervolger bestaat uit de groep die zichzelf graag ziet als bij uitstek de gods­dienstige elite van zijn tijd. Dat was zo toen de jonge kerk werd vervolgd door de Jood­se religieuze elite.

Nero, (1620) – Abraham Janssens van Nuyssen

Maar dat zou niet veran­deren toen het keizerrijk het ‘Christendom’ aanvaardde als staatsgodsdienst. Zo’n bood­schap is nooit populair bij een heersende klasse. En dus is er gepoogd alles uit te leggen als betrekking hebbend op de ver­volging onder Nero. Maar feitelijk was Nero al dood toen Johannes de Openbaring ont­ving. Daarom heeft men ook geprobeerd het uit te leggen als een eigen toekomstver­wachting van Johannes (die dan niet uitge­komen is). Uiteraard ontkent dit dat er sprake is van een authentieke boodschap van Jezus zelf en maakt het Johannes, als rapporteur van een goddelijk visioen, tot een vrome leugenaar. Weer anderen zien de Openbaring daarom als een bood­schap voor de eindtijd wanneer een ‘anti­christ’ de wereldheerschappij aan zich zou trekken (zie hoofdstuk 15, Addendum 2). Omdat je die toekomst naar belie­ven voor je uit kunt schuiven, hoeft nie­mand zich er dus iets van aan te trekken; de tijd is immers nog niet ‘gekomen’. Maar we zagen in Jezus’ rede op de Olijfberg dat zijn boodschap nu juist betrekking heeft op de tijd die voorafgaat aan het einde; de tijd tussen zijn hemelvaart en zijn wederkomst.

 

+

Voorgaande

Gods vergeten Woord 24 Getuigen 1 Intro

Gods vergeten Woord 24 Getuigen 2 Jezus’ rede op de Olijfberg

Gods vergeten Woord 24 Getuigen 3 De opdracht om te prediken

Kroniekschrijvers en profeten #4c Latere of Kleine Profeten

Vervolg: Een getuigende Heer en getuigende dienaren

++

Aanvullend

 1. Eerste Eeuw van het Christendom
 2. Positie en macht
 3. De Kerk waar de mens der wetteloosheid zich nestelt
 4. Misleid door valse opwekkingen
 5. Wie zijt Gij, Here?

+++

Gerelateerd

 1. Die geloof in ongeloof is ʼn bygeloof
 2. Alleen Jezus is Christus. De rest is fake
 3. Callie Venter – Jesus wederkoms
 4. Sal iemand jou nog glo?
 5. Een christelijk sociaal-conservatieve mening: Islam en secularisme willen in Europa samen de publieke ruimte monopoliseren

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis & Gebeurtenissen, Jezus Christus, Jesus, Jeshua, Jahushua, Religie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Gods vergeten Woord 24 Getuigen 4 Jezus’ laatste boodschap

 1. Pingback: Gods vergeten Woord 24 Getuigen 5 Een getuigende Heer en getuigende dienaren | Broeders in Christus

 2. Pingback: De Taal van de Bijbel: De antichrist – Jeshuaisten / Jeshuaists

 3. Pingback: Als de tijd ten einde loopt …… Vragen naar het goede | Stepping Toes

 4. Pingback: Als de tijd ten einde loopt … 3 Dat zijn toch geen goden #2 Afgoden in het Nieuwe Testament | Broeders in Christus

 5. Pingback: Verspreiders van het woord – Belgische Broeders In Christus

 6. Pingback: Fundamenten van het Geloof 14 De komst van Christus in heerlijkheid | Stepping Toes

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.