De gedachte van vandaag “God woont niet in huizen” (29 april)

In de lezingen van gisteren en eergisteren konden we zien hoe de apostelen zichzelf in de problemen brachten door over Jezus te spreken en wonderen te doen in de naam van God.

In de lezing van gisteren (Handelingen 6) lezen we hoe de religieuze leiders valse getuigen opriepen om de volgelingen van Christus te kunnen straffen. De hogepriester, zo lezen we in de lezing van vandaag (Handelingen 7) vroeg zich af of al die dingen die zij gehoord hadden wel waar waren. Dit hoofdstuk geeft een goed kort overzicht van wat we in het Oude Testament kunnen vinden, over het volk van God, hoe het moeilijke dagen had, maar ook hoe God met hen was en hen hielp om uit moeilijke situaties te komen.

Er wordt ook gesproken over een “Tent van Getuigenis” die het volk moest oprichten overeenkomstig het bevel dat Jehovah God had gegeven naar wat God Mozes had laten zien.

Het tabernakel in St Raphael’s Cathedral in Dubuque, Iowa, geplaatst op het oude hoogaltaar van de kathedraal (cf. Algemene Instructie van het Romeins Missaal, 315, a)

Tot op de dag van vandaag zijn er kerkelijke organisaties die hun leden willen doen geloven dat in hun kerk vooraan een heilige nis, of tabernakel, staat waarin God zou wonen. Zij gebruiken dezelfde naam als wat Joden de ‘Tent van samenkomst’ noemde en waarvan wij nu nog Joden en Jeshuaisten zo hun plaats van samenkomst noemen.
Er wordt wel in de Bijbel gesproken om de God van Jakob een woonplaats te verschaffen. Zo horen wij dan ook dat Salomo over ging om zulk een plaats voor God te bouwen.

Ook de man die bij God in de gunst stond (een man naar God Zijn hart), David, die God had weggehaald bij de schapen om leider van Gods Volk Israël te worden, had gevraagd of hij voor God een huis mocht bouwen, een vast onderdak te midden van het Volk van Israël. David vond van zichzelf dat hij toch aan alle moeite die hij zich had getroost een plaats moest vinden, waar zijn God kon wonen. Een woonplaats voor de machtige God van Jakob.

Maar toen Jehovah eindelijk vrede gaf en Israël niet langer in oorlog was met de omringende volken, kreeg David van de profeet Nathan te horen dat de dienaar David geen stenen huis voor God moest bouwen omdat  de God van Israël namelijk nooit in een tempel heeft gewoond. Voor de vroege Hebreeën was Zijn huis een tent geweest sinds de tijd dat Hij Israël uit Egypte haalde. Nooit heeft Jehovah gevraagd waarom zij geen mooie cederhouten tempel voor Hem hadden gebouwd. (2Sa 7:1-7 8)

“1  Toen Koning David zijn intrek had genomen in zijn paleis en Jahwe gezorgd had dat al zijn vijanden, in heel de omtrek, hem met rust lieten, 2 zei hij tot de profeet Natan: ‘Nu moet u eens zien! Zelf woon ik in een paleis van cederhout en de ark van God staat onder tentdoek!’ 3 Natan zei tot de koning: ‘Doe gerust wat u van plan bent; Jahwe staat u bij.’

4  Maar diezelfde nacht nog werd het woord van Jahwe gericht tot Natan: 5 ‘Zeg aan mijn dienaar David: Zo spreekt Jahwe: Gij wilt voor Mij een huis bouwen en Mij daarin laten wonen?

6 Ik heb nooit in een huis gewoond, sinds de tijd dat Ik de Israelieten uit Egypte geleid heb tot vandaag toe; steeds ben Ik meegetrokken in een tent, waar Ik in verbleef.

7 Zolang Ik met de Israelieten meetrok heb ik nooit aan iemand gevraagd: Waarom bouwt gij Mij niet een huis van cederhout? Aan geen van de rechters van Israel, die Ik aangesteld had om mijn volk te hoeden.

Zeg daarom aan mijn dienaar David: Zo spreekt Jahwe van de legerscharen: Ik heb u uit de steppe gehaald, achter de schapen vandaan, om vorst te zijn over mij volk Israel.” (2Sa 7:1-8 WV78)

Wel werd de boodschap van God van de hemelse legers aan David gegeven dat hij als leider van Gods Volk Israël hen een eigen land zou geven, waarin de heidense volken hen niet meer zullen lastigvallen, zoals in de tijd toen de richters Zijn volk regeerden. Wanneer David zou sterven zou één van zijn eigen zonen op David zijn troon geplaatst worden door God. Hij is degene die een tempel voor God zou bouwen. Dat is dan ook geschied en het werd een huis waaraan Jehovah God Zijn naam aan verbond.

Tot op vandaag zien wij dat God ervoor zorg droeg dat al de nakomelingen van David koningen van Israël werden, ook al is Jezus nog niet door iedereen dusdanig erkend. Maar ook hij zal dat koningschap, dat niet meer zal wankelen,  komen te beheren.

Salomo bouwde dus een huis voor God en zijn koningsheerschappij zou ook voor altijd blijven voortbestaan. En hij die in de lijn van David ter wereld is gekomen zou de Almachtige God tot Vader zijn  terwijl dat ‘zaad van David‘ een zoon tot God zal zijn. Hierbij maakte God ook kenbaar dat Hij nooit Zijn genade van hem zou afwenden. Dat zaad van David zou door God voor altijd tot koning gemaakt worden in Zijn huis en Zijn koninkrijk en hij zal voor eeuwig op de troon komen te zitten.

Terwijl Jezus hier op aarde zal komen zetelen, moeten wij weten dat Jehovah, de God van Jezus, zal blijven zetelen waar Hij altijd al heeft gewoond, namelijk in de hemel. Want daar is ontegensprekelijk de woonplaats van de Enige Ware God. Niets uit mensenhanden kan iets beters maken dan datgene wat God zelf heeft geschapen.

Jehovah woont in Zijn heilige tempel en daar zit Hij op de troon in de hemelen, waar Zijn ogen alles zien en beoordelen wat de mens doet.

“De Heer in zijn heilig paleis, de Heer in de hemel ten troon – zijn ogen, peilende, zien, zijn wimpers doorgronden de mens;” (Ps 11:4 WV78)

“47 Maar het was Salomo die Hem een huis bouwde. 48 Toch woont de Allerhoogste niet in wat door mensenhanden gemaakt is, zoals de profeet zegt: 49 De hemel is mij een troon, de aarde een voetbank voor mijn voeten. Wat voor een huis zult gij dan voor Mij bouwen, zegt de Heer, of wat zal mijn rustplaats zijn 50 Heeft mijn hand dat alles niet gemaakt?” (Hnd 7:47-50 WV78)

Het is ook in die hemel dat men nu Jezus kan vinden aan Gods rechter hand.

“55 Maar hij, vervuld van de heilige Geest, staarde naar de hemel en zag Gods heerlijkheid en Jezus staande aan Gods rechterhand; 56 en hij riep uit: ‘Ik zie de hemel open en de Mensenzoon staande aan Gods rechterhand.’” (Hnd 7:55-56 WV78)

Voor velen kan het in deze tijd lang duren voordat zij, net als de Israëlieten in de oude tijden, gaan inzien dat God bereid is om bij hen te zijn die Hem erkennen en aanbidden. God kan en moet hier op aarde in ons midden gevonden worden.

+

Engelse versie / English version: Today’s thought “God not living in houses” (April 29)

Voorgaande

Opgaan naar Jeruzalem 2: Abraham en Isaak

Voor een ware volger van Christus loopt niet altijd alles vlotjes

++

Aanvullend

 1. Een woonplaats voor God
 2. Christus Jezus – de zoon van God
 3. Jezus zoon van God
 4. Een boekrol van leven en dood
 5. Studieweek rond tabernakel en Filippenzen
 6. Het Wachttorengenootschap over Christadelphians #11 Zogezegd kardinale fouten van het christadelfianisme #2 Jezus voor David of pas na David tot bestaan gekomen
 7. Enkele kernpunten van het Christelijk geloof
 8. Christadelfiaanse geloofspunten #2 Jezus de zoon van God
 9. Christadelfiaanse geloofspunten #22 Chiliasme of Millennialisme

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Bedenking, Bijbelcitaten, Christendom, Drie-eenheid, Godsdienst, Jehovah, JHWH, Jawheh, Elohim God, Yahuwah, Jezus Christus, Jesus, Jeshua, Jahushua, Plaatsen vermeld in de Bijbel, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De gedachte van vandaag “God woont niet in huizen” (29 april)

 1. Pingback: Today’s thought “God not living in houses” (April 29) – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

 2. Pingback: Zacharia: de profeet van Israëls herstel #6 De Koning, Jehovah van de legermachten – Belgische Broeders In Christus

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.