Gedachte voor vandaag 18 maart 2022: God kent ieders gedachten en bekijkt de woorden op de tong

In de Bijbellezing voor vandaag nemen wij  een lied van David door waarin hij te kennen geeft dat God hem door en door kent.

Jehovah, de God van Israel en God van David, wist niet alleen ales over David, maar weet ook alles over u en mij. Waar wij ook zijn, kunnen wij niets voor Hem verstoppen.

“3 mijn op weg zijn keurt Ge, mijn rusten, al mijn wegen zijn U vertrouwd. 4 Want er komt geen woord op mijn tong, of zie, Heer, Gij kent het volkomen. 5 Achter mij zijt Gij, voor mij, rondom mij: Gij hebt uw hand op mij gelegd. 6 Dit te vatten – het is mij te wonderbaar, te verheven – ik reik er niet toe.” (Ps 139:3-6 WV78)

Er gaat geen moment verloren of er is nergens een plaats waar wij ons voor God zouden kunnen verbergen. Trouwens waarom zouden wij dat doen?

Niemand ontsnapt aan het Oog van God. Hij ziet alles wat er gebeurd op deze aarde en kent elkeen die er rond loopt. Of het nu nacht of dag is Hij ziet ons en kent onze gedachten.

“11 Sprak ik: ‘mij mag het duister omsluiten, het licht worde nacht om mij heen’ – 12 voor u heerst in het duister geen duister: lichtend is de nacht als de dag, de duisternis is gelijk licht.” (Ps 139:11-12 WV78)

Vandaag zien wij hoe mensen niet aan God denken en hoe zij de wereld geweld aan doen. Zoals David graag had dat God alle slechte mensen doodde, kunnen wij die gedachte ook in ons op voelen komen. Ook wij wensen dat God alle schurken bij ons vandaan houd.

“18 zomin als woestijnzand te tellen. Was ik radeloos – nog was ik bij U. 19 Sla dan, God, de afvalligen neer: – o had van hun moordzucht ik vrede! -” (Ps 139:18-19 WV78)

Met leed moeten wij zien hoe afvalligen triest te keer gaan en hun bommen zelfs laten vallen op plaatsen die gemarkeerd stonden dat er kinderen schutting zochten. Zij hebben helemaal geen oog meer voor die schepselen van God en nemen leven weg alsof het van geen tel meer is.

Sommigen zeggen wel dat ze van God houden, maar dat liegen ze.

“zij blijven u tarten, arglistig, noemen zich in hun waan uw bestrijders.” (Ps 139:20 WV78)

Davids overpeinzingen die wij vandaag lezen zijn inzichtelijk; hij had het gevoel bij God te zijn en God bij hem. Hoe persoonlijk is zijn slotoproep waarbij hij aan de Almachtige vraagt hem te doorgronden.

“23 Doorgrond mij, God, ken mijn hart, toets mij, weet mijn verborgen gedachten, 24 zie of niet mijn weg mij verkeerd leidt: wijs de weg van de eeuwigheid mij.” (Ps 139:23-24 WV78)

Willen wij ook dat God ons kent en diep in ons hart kan zien?

Willen wij Hem ons helemaal laten kennen en Hem laten zien of er in ons een grievende weg is?

Wij kunnen mensen die God haten niet graag zien en een hekel hebben aan die mensen die dingen doen die tegen Gods Wil zijn en die zich tegen God verzetten! Maar kunnen wij die haat tegen hen wel in goede banen leiden?

Ook al zijn zij onze vijanden, moeten wij op een juiste wijze tegenover staan. Bij de verschrikkelijke dingen die zij doen, moeten wij ook opletten dat wij ons boekje niet te buiten gaan. Altijd moeten wij er voor zorgen dat wij volgens Gods regels handelen. Ook zij die zulke vreselijke dingen doen zijn schepsels van God, ook al beseffen ze het zelfs niet eens. Laten wij daarom met onze uitspraken en handelingen voorzichtig zijn.

Laten wij beseffen dat God alles van ons weet. Laat ons, zoals David deed, zelfs durven vragen in ons hart te kijken en onze gedachten te onderzoeken.

Dat Jehovah het ons kan zeggen als wij, onder deze omstandigheden van oorlogsgeweld iets verkeerds zouden doen. Zodat Hij ons zal helpen om te leven zoals Hij het wil.

“23 Doorgrond mij, God, en ken mijn hart, peil mij, weet wat mij kwelt, 24 zie of ik geen verkeerde weg ga, en leid mij over de weg die eeuwig is.” (Ps 139:23-24 NBV)

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Bedenking, Bijbelonderzoek, Christen zijn, Jehovah, JHWH, Jawheh, Elohim God, Yahuwah, Levensvragen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Gedachte voor vandaag 18 maart 2022: God kent ieders gedachten en bekijkt de woorden op de tong

  1. Pingback: Gewetensbezwaar en het weigeren in dienst te gaan – Some View on the World

  2. Pingback: Gedachte voor vandaag 26 mei: Er voor zorgen dat we Gods Woord van de waarheid op de juiste manier leren, uitleggen en toepassen | Broeders in Christus

  3. Pingback: Gebeden als een manier om mensen in moeilijkheden te dienen | Broeders in Christus

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.