De Dode Zee of Zoutzee

Een 20 eeuwse kijk op de Dode zee of Zoutzee, met het besef dat in het begin van de 21ste eeuw de onderstaande gegevens niet meer met de huidige werkelijkheid gelijk lopen.

In het vlakke land kon men een water vinden dat enorm zout was. Daarom verkreeg dat wat of de “Zee van het vlakke veld” ook de naam Zoutzee alsook Dode Zee mee, omdat er in de buurt door het zout ook niets kon groeien en als het ware alles dood leek.

In deze Bijbel wordt die zoute waterplas eigenlijk nooit Dode Zee genoemd. Dat gebeurde pas in de 2de eeuw van onze tijdrekening.

De Dode Zee wordt ook wel “Zoutzee” {#Ge 14:3 } en “Zee van het vlakke veld” {#De 3:17 4:49 } genoemd. Al grens ven het land {#Nu 34:12 De 3:17 } heet zij ook “Oostzee.” {#Eze 47:18 Joe 2:20 } Josefus gebruikt de naam Asphaltitis, Pausanias de naam Dode Zee, de Arabieren spreken over Bachr Lût, Zee van Lot.

“ Deze koningen trokken gezamenlijk op naar het dal van Siddim, nu Zoutzee geheten.” (Ge 14:3 WV78)

“ Toen trokken de koningen van Sodom, van Gomorra, van Seboim, en van Bela, ook Soar geheten, ten strijde, en in het dal van Siddim raakten zij slaags met hen,” (Ge 14:8 WV78)

“ de Araba met de Jordaan als grens vanaf Kinneret tot aan de zee van de Araba, de Zoutzee, aan de voet van de hellingen van de Pisga in het oosten.” (De 3:17 WV78)

“ Hij zei: ‘Dit water stroomt door het oostelijk deel van het land naar de Araba, mondt uit in de Zoutzee en maakt het water van de zee gezond.” (Eze 47:8 WV78)

“ De oostgrens loopt tussen Hauran en Damascus, tussen Gilead en Israel langs de Jordaan tot aan de Oostelijke Zee en verder tot Tamar. Dat is de oostgrens.” (Eze 47:18 WV78)

Een verwoeste vijandelijke stad werd met zout bezaaid. {#Ri 9:45 } Dit symboliseert dat die bodem voor altijd woest en onvruchtbaar zou zijn. Men dacht namelijk dat met zout gevulde grond onvruchtbaar is. {#De 29:23 Sef 2:9 } Woest, onvruchtbaar land werd zelfs “zout land” genoemd. {#Jer 17:6 Job 39:6 Ps 107:34 } Zo’n streek in Palestina was het Zoutdal.

De Zoutzee of Dode Zee ligt 25 kilometer ten oosten van Jeruzalem, is 76 kilometer lang, 16 kilometer breed en ongeveer 400 meter onder het niveau van de Middellandse Zee. Het is het diepst aan de noordkant, tussen de monding van de Jordaan en de landtong Lisân, ongeveer 400 voet, en het ondiepste aan de zuidkant, ongeveer 10 voet. Dat zij vroeger groter was, is zichtbaar aan de oevers; maar Josefus overdrijft met z’n 107 km lang en 27 km breed: de rotsen aan de oever laten geen grotere breedte toe.

Het heeft geen uitlaat, en hoewel de Jordaan er voortdurend in stroomt met een gemiddelde van 6 miljard liter water per etmaal en er nog verdere toevoer is uit bronnen en andere dalen, wordt het niveau gehandhaafd door verdamping. Vroeger dacht men dat het water dat ongeveer 26 procent zout bevat, onder de aarde uit de Zee wegstroomde.

Het zoutgehalte van het water verschilt sterk per locatie waaruit men het water neemt. Maar het is overal dodelijk voor alle leven. Er kan niets in bestaan. Van oudsher is dan ook geen schelp of koraal in de Dode Zee aangetroffen; zelfs zeevissen kunnen hier geen ogenblik leven. Langs de oevers vindt men overal zoutafzettingen. Waar bronnen zijn of de oostelijke Wadi’s zoet water aanvoeren, vindt men wel een rijke flora. {#Hoo 1:14 }

“ Een tros hennabloemen uit de tuinen van Engedi is mijn lief voor mij.” (Hoo 1:14 WV78)

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Bijbelcitaten, Geschiedenis & Gebeurtenissen, Plaatsen vermeld in de Bijbel, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.