Als de tijd ten einde loopt … 3 Dat zijn toch geen goden #1 Afgoden in het Oude Testament

Dat zijn toch geen goden

Heeft ooit een volk goden verruild – en dat zijn toch geen goden! -maar mijn volk heeft zijn Eer verruild voor wat geen baat brengt. (Jer. 2:11, NBG’51)

Afgoden in het Oude Testament

Het eerste van de tien geboden luidt:

“Vereer naast mij geen andere goden” (Ex. 20:3).

In het tweede gebod wordt dat aangevuld met een verbod om beelden te maken en te aanbidden; blijkbaar als een bijzonder geval van het eerste, meer algemene, gebod.

In Exodus wordt gesproken van ‘gesneden’ beelden, dus van hout. In Deut. 15 wordt, voor wanneer het volk zich eenmaal in het land heeft gevestigd, daarnaast ook gesproken van gegoten (dus metalen) beelden. De wijze van vervaardigen doet uiteraard niet terzake, het gaat om de essentie. De absurditeit van het aanbidden van houten beelden wordt door God zelf aan de kaak gesteld in Jes. 44, waar hij een beeldsnijder beschrijft die een boom velt en de ene helft verwerkt tot een afgod, waar hij voor knielt en waarvan hij redding afsmeekt, terwijl hij de andere helft aan zich dienstbaar maakt als brandhout, om erop te koken en zich erbij te verwarmen (Jes. 44:16-17). Alleen het toeval bepaalt hier welk deel hij tot zijn ‘meester’ maakt en welk deel tot zijn ‘slaaf’. En God voert de ironie zelfs ten top wanneer Hij beschrijft hoe de man de boom. die hij daarvoor nodig heeft eerst zelf heeft geplant en met zorg opgekweekt, alvorens hij die verwerkt tot een god aan wie hij zich dienstbaar maakt en die hem moet redden. Waarbij Hij er fijntjes op wijst dat het de (door Hem – God – gegeven) regen is, die de boom heeft doen groeien. Treffender had Hij niet duidelijk kunnen maken dat de mens voortdurend geneigd is zelf zijn eigen goden te fabriceren. En laat nu niemand beweren dat God het niet goed begrepen heeft, en dat die mens echt niet zo dom was dat beeld voor de god zelf aan te zien, maar dat het slechts een afbeelding was van de echte god. Want voor God maakt het geen verschil wat de bedoeling van het beeld is. Zelfs wanneer dat beeld bedoeld is Hemzelf af te beelden, beschouwt Hij dat als afgoderij! Zoals in het geval van het gouden ‘kalf’ bij Sinaï, of het gouden kalf later te Bethel.

Dat leert ons dat er twee soorten afgoderij zijn: het dienen van andere goden dan de God van Israël, maar ook het op onjuiste wijze dienen van de ware God. Want wie de God van Israël andere eigenschappen toedicht dan Hij ons in Zijn Woord heeft geopenbaard, aanbidt per saldo een andere god dan die van de Bijbel. En wie Hem op onjuiste wijze dient, probeert Hem te dienen op zijn eigen voorwaarden, in plaats van Gods eigen voorwaarden. En daarmee ontkent hij per saldo de absolute autoriteit van de God van Israël, en maakt Hem ook daarmee toch weer tot iemand die Hij in werkelijkheid niet is.

Wie God wil dienen kan dat alleen maar doen op Gods eigen voorwaarden. Al het andere is een ontkenning van wie en wat Hij is.

+

Voorgaand

Als de tijd ten einde loopt…. 1 Alles wat vroeger is geschreven #1

Als de tijd ten einde loopt…. 2 Zonen en bastaards

Vervolg

Als de tijd ten einde loopt … 3 Dat zijn toch geen goden #2 Afgoden in het Nieuwe Testament

++

Aanverwante lectuur

 1. Bereshith 3:14-19 De Vervloeking – 1ste vonnis
 2. De man die wij als Aartsvader van ons geloof aanschouwen #1 Hebreeuwse Geschriften
 3. De man die wij als Aartsvader van ons geloof aanschouwen #2 Man van geloof
 4. De man die wij als Aartsvader van ons geloof aanschouwen #4 Zonen en verbondtekens
 5. Onwetendheid, wettigheid en zondigheid
 6. Een Drievoudige God of simpelweg een éénvoudige God
 7. Moeten Christenen over zich heen laten walsen
 8. Secularisatie en opdrachten voor alle mensen

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Jehovah, JHWH, Jawheh, Elohim God, Yahuwah en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Als de tijd ten einde loopt … 3 Dat zijn toch geen goden #1 Afgoden in het Oude Testament

 1. Pingback: Als de tijd ten einde loopt … 3 Dat zijn toch geen goden #2 Afgoden in het Nieuwe Testament | Broeders in Christus

 2. Pingback: Als de tijd ten einde loopt … 3 Dat zijn toch geen goden #3 Afgoden in onze tijd | Broeders in Christus

 3. Pingback: In afzonderingstijden Terug naar de Schrift zelf | Broeders in Christus

 4. Pingback: Als de tijd ten einde loopt … 5 De weinigen die behouden worden | Broeders in Christus

 5. Pingback: Wat zegt de Bijbel over andere “goden” als er maar Eén ware God de Vader is? – Questiontime – Vragenuurtje

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.