Ontmoeting met: Jefta

Kennismaking met bijzondere vrouwen en mannen in de Bijbel

Jefta

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Jephthah-Jephte.jpg

Jephthah, hier afgebeeld in Promptuarii Iconum Insigniorum van Guillaume Rouillé

Jefta (zijn naam betekent God opent) één van de richters van Israël afkomstig uit de landstreek Gilead, ten oosten van de Jordaan. Zijn moeder was een prostituee. Zijn halfbroers verachtten hem daarom, en na de dood van zijn vader stootten zij hem uit. Zij wilden de erfenis niet met hem delen. Zonder inkomsten trok hij rond. Mannen die geen plek in de maatschappij hadden, sloten zich bij hem aan. Iets wat later ook bij David het geval was. Ze leefden van plunderingen.

Jefta bleek een bekwaam leider en krijgsman te zijn. Gilead behoorde eerst bij de Ammonieten, maar de Israëlieten hadden hen daaruit verdreven. De Ammonieten willen het nu weer heroveren. Omdat de Gileadieten geen goede krijgsman hebben, denken zij aan Jefta.

‘Kom terug wees onze aanvoerder’ (Richt.11:6).

Maar Jefta zegt:

‘Uit minachting hebt u mij verdreven. En nu u in het nauw zit komt u totmij? ’(7)

Dan doen zij hem een belofte: Jefta mag aan het hoofd van heel Gilead staan als hij strijdt tegen de Ammonieten. Zo wordt hij leider over het volk.

Eerst probeert hij het langs de diplomatieke weg, maar dat mislukt. Maar Jefta weet dat Jehovah, de Allerhoogste God, bij hem is, en Hij wordt gegrepen door Zijn Geest (29). Voordat hij uittrekt doet hij een belofte aan God:

‘Als u de Ammonieten aan mij uitlevert, zal het eerste dat uit mijn huis komt voor u zijn; dat zal ik als brandoffer aan u opdragen’ (31).

Jefta’s dochter danst hem tegemoet na zijn overwinning (gravure uit 1810)

Jefta wint de strijd en gaat naar zijn huis. Met dans en muziek wordt hij verwelkomd; voorop loopt zijn dochter, zijn enig kind. Weg is de vreugde. De betekenis van zijn gelofte dringt tot hem door: hij moet zijn dochter afstaan aan de HEER. Haar reactie getuigt van haar geloof:

‘… u moet met mij doen zoals u beloofd hebt’ (36).

Zij zal haar verdere leven wijden aan de Elohim Hashem Jehovah. Jefta laat ons zien dat wij geen beloften moeten doen, aan Jehovah of aan anderen, waar we niet goed over nagedacht hebben. Ook hij toont een groot geloof en brengt zijn gelofte ten uitvoer (39).

In Hebreeën 11:32 komen we hem nog een keer tegen tussen de geloofsgetuigen.

N.D.

+

Voorgaande

Ontmoeting met: Ananias

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Jehovah, JHWH, Jawheh, Elohim God, Yahuwah, Ontmoeting - Portret - Bijbelse figuren en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ontmoeting met: Jefta

  1. Pingback: Ontmoeting met: De Syro-Fenicische | Broeders in Christus

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.