Gedachte voor vandaag: Tijd voor God kunnen plaatsen

In deze speciale tijden loopt heel wat niet zoals we het zouden wensen. Heel wat mensen vinden hun leven helemaal onderste boven gegooid.

Men zou denken nu dat velen niet moesten gaan werken dat ze blij zouden zijn met de vrije tijd die ze nu voor zichzelf konden nemen. Toch leek het voor heel wat mensen niet zo makkelijk om die “extra tijd” goed in te vullen en er zich bij lekker te voelen. Vreemd, want wat zouden zij met zulk een vakantietijd of verlofperiode gedaan hebben?

In ieder geval had iedereen heel wat meer tijd om lekker uit te slapen, langer te ontbijten, en kon er eindelijk eens tijd gemaakt worden om die dingen te doen die men graag doet – lezen, knutselen, muziek luisteren, muziek maken, enz. -.
Maar hoeveel mensen zouden met die vrije tijd ook eens wat meer tijd genomen hebben om over de geestelijke aspecten van dit leven na te denken?

Hebt u ergens in de dag tijd genomen om over de Schepper na te denken? Hebt u  eens tijd genomen om na te denken over waar u staat tegenover God en welke plaats Zijn zoon in uw leven inneemt?

In de jaren 50 werd er in de avond in onze huiskring ietsje meer tijd genomen voor een gebed. Zulk gebruik is bij de meeste gelovige gezinnen weg gevallen, wegens geen tijd. Maar de afgelopen weken moest er bijna niemand naar het werk vertrekken en tijd verliezen onderweg. Sommigen konden van thuis uit werken en hadden de mogelijkheid om de werktijd zelfs zo in te delen wanneer het hun paste. Hierdoor konden zij voldoende aandacht schenken aan hun kinderen en het huishouden.
Maar waarom kwam er in vele gezinnen dan niet weer zulk een gebedsmoment?

Er is een zeer reële wijsheid in de instelling van speciaal avond- en ochtendgebed, want op die momenten is de geest het meest plastisch en kunnen de denkgewoonten het gemakkelijkst worden gevormd.

Laat een man zijn avondgebed vanuit het hart uitspreken, en dan, wereldse gedachten wegjagen, slaapt door te denken aan het koninkrijk van God, en zijn geest zal in de juiste conditie zijn voor het stille nachtwerk van renovatie. Door het aanmoedigen van zulke veredelende gedachten worden de positieve gewoonten gevormd en worden slechte gewoonten uitgesloten.

{Islip Collyer, vertaling van Conviction and Conduct, pagina 140}

Vandaag kunnen we duidelijk zien hoe onze wereld in wezen verrot is. Doordat de mens de natuur verwaarloosd heeft moet hij nu vast stellen dat er ogenblikken zijn dat wij water en voedsel tekorten hebben. Maar in heel wat streken is er ook tekort aan menselijkheid, empathie met anderen en naastenliefde.

Heel wat mensen hebben de voorbije jaren getracht om wereldse schatten op te bouwen; In 2008 kregen zij hiervoor al een klap in hun gezicht, met de banken crisis. En vandaag is er de corona crisis die ons ook de das lijkt om te doen.

“1  En nu gij die rijk zijt: weent en jammert om de rampen die over u komen. 2 Uw rijkdom is verrot, uw mooie kleren zijn door motten aangetast, 3 uw goud en zilver is verroest. Die roest zal tegen u getuigen en als een vuur uw vlees verteren. Schatten hebt gij verzameld, terwijl het de laatste dagen zijn.” (Jak 5:1-3 WV78)

Al enkele jaren zien wij tekenen, die duidelijk aangeven dat wij een bepaalde tijd naderen. Ook vele gelovigen negeren die tekenen. Maar ze zullen nog meer tevoorschijn komen.

“7 Hebt dus geduld, broeders, tot de komst van de Heer. De boer die uitziet naar de kostelijke vrucht van zijn land, kan alleen maar geduldig wachten, totdat de winter – en voorjaarsregens gevallen zijn. 8 Gij moet ook geduldig zijn, en moedig, want de komst van de Heer is nabij. 9 Broeders, klaagt elkaar niet aan; dan valt ge zelf onder het oordeel. Denkt eraan: de rechter staat al voor de deur. 10 Broeders, neemt een voorbeeld aan de lijdzaamheid en het geduld van de profeten, die gesproken hebben in de naam van de Heer;” (Jak 5:7-10 WV78)

Jakobus laat zijn vrienden weten dat, indien iemand van hen het moeilijk heeft, dat hij best kan bidden en als hij vrolijk is, dat hij dan een loflied zingt. In deze tijd waar heel wat mensen getroffen zijn door die onverbiddelijke ziekte, moeten wij niet aarzelen om meer te bidden. Zieken kunnen gerust ons gebed gebruiken.

“13 Heeft iemand van u te lijden? Laat hij bidden. Is iemand welgemoed? Laat hij een loflied zingen. 14 Is iemand onder u ziek? Laat hij de presbyters van de gemeente roepen; zij moeten een gebed over hem uitspreken en hem met olie zalven in de naam des Heren. 15 En het gelovige gebed zal de zieke redden en de Heer zal hem oprichten. En als hij zonden heeft begaan, zal het hem vergeven worden.” (Jak 5:13-15 WV78)

Nu wij ook meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen is het geen slechte tijd om eens rustig met elkaar te praten over dingen die we goed maar ook verkeerd gedaan hebben. Het is een ideale tijd om nu voor elkaar te bidden, zodat alles weer op zijn plooien mag vallen. We mogen namelijk niet vergeten dat het gebed van een rechtvaardige krachtig is en zijn uitwerking niet zal missen.

“ Belijdt daarom elkander uw zonden en bidt voor elkaar, opdat gij genezing moogt vinden. Het vurig gebed van een rechtvaardige vermag veel.” (Jak 5:16 WV78)

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Bedenking, Christen zijn, Gebed, Godsdienst, Levensvragen, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Gedachte voor vandaag: Tijd voor God kunnen plaatsen

  1. Pingback: Avondklok en restrictie moeilijkheden – Jeshuaisten / Jeshuaists

  2. Pingback: Verder doorzetten in tijden van afzondering – Jeshuaist

  3. Pingback: Nieuwe virus mutanten, nieuwe vaccins – Jeshuaist

  4. Pingback: Een wachter die het zwaard ziet komen – Some View on the World

  5. Pingback: Verwarring onder de naties | Broeders in Christus

  6. Pingback: Vakantietijd in 2022 | From guestwriters

  7. Pingback: Naar het einde van het jaar 2022 gaand | Broeders in Christus

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.