Noodzaak van trouw samenkomen

Na dat Jezus deze wereld had verlaten en hulp van boven over de apostelen had laten komen, durfden dezen hun angst opzij schuiven en weer uit gaan om mensen op te roepen om samen te komen in de naam van de Heer.

In vele hedendaagse kerkgemeenschappen kunnen wij niet zo veel terug vinden dat past in het beeld van die eerste eeuw samenkomsten.

De eerste kerk of ‘samenkomst van gelovigen in Christus’ concentreerde zich op de Hebreeuwse Geschriften en op de leringen van de Nazareense leermeester Jeshua (Jezus Christus).

In wezen zou het onderwijs van de apostelen moeten overeen komen met wat wij nu beleven in onze omgang met de Bijbel: bijbellezen, preek, bijbelstudie, gespreksgroep.
Uit een heel aantal teksten (Handelingen van de apostelen 2:24,46; 5:21,25,42) weten we dat de apostelen dagelijks onderwijs gaven. In het begin waren zij nog welkom bij hun Joodse medebroeders en kwamen zij dan ook samen in de synagogen waar zij ook met niet-volgers van Jezus discussieerden. Toen er echter meer niet Joden zich bij hun gemeenschap voegden werden de volgers van Jeshua (of Jeshuaisten) niet gegeerd en uitgesloten van de Joodse tempels. De Joodse volgers van Jezus bleven nog een lange tijd ook naar de tempel gaan naast hun bijeenkomsten bij mensen thuis.

Wij komen tegenwoordig in de praktijk niet meer dagelijks bij elkaar, zoals de gemeente toen. Maar voor ons zijn er ook genoeg mogelijkheden om op de een of andere manier dagelijks omgang met de Bijbel te hebben.

Broeders in Christus zien er op toe om zich dagelijks geestelijk te voeden met het Woord van God. Zij beseffen dat Dàt de leidraad in hun leven moet zijn. Beseffende dat wij door de wereld ergens wel gebonden zijn met wereldse noodzakelijkheden (huisvesting en voedsel kunnen betalen) verwaarlozen Broeders in Christus het geestelijke voedsel niet. Als ware gelovigen trachten zij volgens de Wil van God te leven en Jezus zijn opdrachten ook na te leven. Zo nemen de gelovigen zoals de vroegere eerste christenen de gelegenheid om lief en leed met elkaar te delen, elkaar te bemoedigen in de dagelijkse strijd en voor elkaar te bidden. Doordat men elkaars zorgen en elkaars blijdschap deelde, was er ook alle aanleiding om voor elkaar te bidden en te danken, ook dat horen wij vandaag nog steeds te doen.

In de Handelingen van de apostelen kunnen wij lezen dat de volgers van Jezus regelmatig samen kwamen.

‘Elke dag kwamen ze trouw en eensgezind samen in de tempel, braken het brood bij elkaar thuis en gebruikten hun maaltijden in een geest van eenvoud en vol vreugde’. (Handelingen 2:46)

Eensgezind in eenheid met Jezus zoals deze één was met zijn hemelse Vader, moeten wij vandaag ook nog steeds in eenheid samen komen, het vergaderen niet nalatend, er steeds op toeziend dat iedereen voldoende geestelijk voedsel krijgt en voldoende aangemoedigd wordt om in geloof verder door het leven te gaan, waarbij deze zich steeds onder controle houdt om volgens de leefregels van Christus te leven.

25 En laten we niet wegblijven uit onze bijeenkomst, zoals sommigen van jullie gewend zijn te doen. Maar we moeten elkaar blijven aanmoedigen om te leven zoals God het wil. Want de laatste dag komt eraan. (Hebreeën 10:25 BasisBijbel)

+

Voorgaand

Voor hen die met vele vragen zitten

Gods volk onderweg – Het leven in de gemeente

Gods vergeten Woord 16 Brood en wijn 1 Schendingen van het Oude Verbond

Gods vergeten Woord 16 Brood en wijn 4 Zo dikwijls gij dit doet

Gods vergeten Woord 19 Het Lichaam van Christus 3 Gezamenlijke dienst

Redding, vertrouwen en actie in Jezus #6 Samenhoren

Samen komen in huizen

Vervolg: Samen eten, drinken en Jezus gedenken

++

Aansluitende lectuur

 1. Jehovah steile rots en vesting, bron van inzicht
 2. Echte boodschap van redding niet ver te zoeken
 3. Een samenkomst of meeting
 4. Vergadering – Meeting
 5. Openbare Samenkomsten
 6. Verzoening en Broederschap 2 Uit de eigen cocon stappen
 7. Niet toegeven aan de wereld

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Bijbelonderzoek, Broeders, Christen zijn, Godsdienst, Kerkopbouw, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Noodzaak van trouw samenkomen

 1. Pingback: Samen eten, drinken en Jezus gedenken | Broeders in Christus

 2. Pingback: Vragen om onder de vleugels van God te komen | Bijbelvorser = Bible Researcher

 3. Pingback: Kloof tussen geloof en dagelijks leven – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

 4. Pingback: Exhortation – Exhortatie of uiteenzetting – Some View on the World

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.