Gods vergeten Woord 25 Varen op Bijbels Kompas 6 Rentmeesters

Rentmeesters

 

Een van de belangrijkste problemen waar we in de moderne tijd mee geconfronteerd zijn is het milieuprobleem. Een poster die mij aansprak, vermeldde:

‘We gebruiken de aarde alsof we er nog een in reserve hadden’.

Dat is de spijker op de kop! Weliswaar lijken in onze directe omgeving de voornaamste problemen alweer een beetje opgelost te raken, maar wereldwijd is dat geenszins het geval. Het voornaamste probleem is dat er een conflict ligt tussen ons individuele eigenbelang en dat waarvan we misschien best wel zien dat het collectief eigenlijk nodig is.

Vuilnis in Amsterdamse straat

We zijn niet snel bereid om onze verworvenheden weer op te geven; hooguit om er wat meer moeite of geld aan te spenderen. We zijn teveel gewend om de aarde te gebruiken in plaats van hem te beheren. Vroeger konden we ons dat permitteren zonder dat ons dat opbrak. We konden ons afval rustig weggooien zonder dat daar onmiddellijk rampen op volgden. We konden ons ongereinigde afvalwater laten wegstromen want de zee was groot genoeg om alles te verwateren.

Ook de lucht was wijd genoeg om te zuiveren wat we daarin uitbliezen. En er was vis genoeg in de zee om steeds grotere vissersschepen uit te laten varen. Intussen hebben we door schade en schande geleerd dat de aarde niet oneindig is, dat de zee en de lucht niet oneindig zijn, dat de vis in de zee niet oneindig is. We weten nu dat we de aarde moeten beheren in plaats van die slechts te gebruiken. Nu moeten we alleen nog handelen in overeenstemming met dat weten. Maar dat valt niet mee. We geven bijvoorbeeld de schuld van de achteruitgang van de visstand liever aan zeehonden of aalscholvers die ‘teveel vis eten’ (onze vis, zeggen we dan), en we lossen het probleem liever op door dan ook maar die concurrent uit te roeien dan door onszelf te beperken.

 

Wie de Bijbel kent zal zich herinneren dat de proefperiode van het eerste mensenpaar bestond uit het ‘bewerken en bewaren’ van een stukje van deze aarde. Dat moest hen voorbereiden op hun grotere taak, waarin dat ‘bewaren’ kennelijk een rol speelt. In Jezus’ gelijkenissen komen soms rentmeesters voor die tot taak hebben het bezit van hun meester te beheren. Zij worden daar na verloop van tijd op afgerekend. Dat slaat dan primair op hun functioneren in de gemeente. Maar gezien Adams taakstelling lijkt het niet ver gezocht om dat door te trekken naar het beheer van Gods Schepping. In het boek Openbaring wordt, wanneer God de heerschappij over de aarde weer aan Zich trekt, door zijn Zoon terug te sturen, aan de “24 oudsten” deze lofzang in de mond gelegd:

“Wij danken U, Here God, Almachtige, die is en die was, dat Gij uw grote macht hebt opgenomen en het koningschap hebt aanvaard … de tijd (is gekomen) … om het loon te geven aan uw knechten, profeten, en aan de heiligen en aan hen die uw naam vrezen … en om te verderven wie de aarde verderven” (Op. 11:17-18).

Het ‘verderven’ van de aarde slaat in de context op de activiteiten van hen die bezig zijn Gods werk in de Schepping ahw. ‘om te keren’. De christen zou zich dus zijn rentmeesterschap bewust moeten zijn in zijn beheer van de aarde, of van dat stukje daarvan dat hem toevertrouwd is. Daarom viel het mij op dat een jaar of wat geleden een grote zwendel met visquota aan het licht kwam in een orthodoxe vissersgemeenschap (onze meeste vissersdorpen zijn zeer orthodox), waar je zou verwachten dat gezagsgetrouwheid en het ‘geeft de keizer wat des keizers is’ zeer hoog in het vaandel zouden staan. Het argument leek te zijn: als er veel vis in onze netten zit, dan zijn we gezegend, en als we gezegend zijn is er kennelijk niets mis met ons gedrag. Maar wat mij het meeste trof was de uitspraak:

‘Wij zullen heus de zee niet leegvissen, want onze kinderen moeten ook nog kunnen vissen’.

Dat illustreert dat ook in die kringen de aarde nog gezien wordt als iets dat we onbeperkt mogen gebruiken. Het woord ‘beheer’ is duidelijk geen deel van onze religieuze erfenis. Laten we beseffen dat we slechts rentmeesters zijn, en dat ons ooit rekenschap gevraagd zal worden van dat rentmeesterschap.

+

Voorgaand

Gods vergeten Woord 25 Varen op Bijbels Kompas 1 Intro Afstemmen op principes

Gods vergeten Woord 25 Varen op Bijbels Kompas 2 God op de eerste plaats

Gods vergeten Woord 25 Varen op Bijbels Kompas 3 Een goede en rechtvaardige wet

Gods vergeten Woord 25 Varen op Bijbels Kompas 4 Wet van Jezus

Gods vergeten Woord 25 Varen op Bijbels Kompas 5 Leven naar de Bijbel

Vervolg: Vrienden van de Heer

+++

Gerelateerd

 1. Duurzaam
 2. Afval producten
 3. EU Strategy on Plastics – Korte duiding van het Europese beleid op het gebied van plastics
 4. Noorderzijlvest sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie
 5. Plastic afval scheiden nutteloos
 6. Leerlingen Kindcentrum Opwierde ruimen zwerfafval op in het kader van de Landelijke Opschoondag
 7. Met hetzelfde gemak gooi je het op de grond
 8. Kick Off final round de Nijmeegse Afval Challenge
 9. Progressief ruimt afval bij Dobbeplas
 10. Meten en een school zonder afval
 11. Een school zonder afval 1
 12. Een school zonder afval 2
 13. Een school zonder afval 3
 14. Last van een groene vijver? Zo maak je hem weer helder
 15. Delfland controleert lozingen glastuinbouwKaapse waterkrisis: Wat word gedoen?
 16. Kaapstad-waterkrisis: Noodskemas op dreef
 17. Stand van damme bekendgemaak; ingryping om waterkrisis af te weer
 18. ‘Bestuur van rioolwaterstelsels swak, tekens van ʼn groter krisis’
 19. Vullisverwydering hervat in Durban

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Bedenking, Christen zijn, Geschiedenis & Gebeurtenissen, Levensvragen, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Gods vergeten Woord 25 Varen op Bijbels Kompas 6 Rentmeesters

 1. Pingback: Gods vergeten Woord 25 Varen op Bijbels Kompas 7 Vrienden van de Heer | Broeders in Christus

 2. Pingback: Gods vergeten Woord 26 Epiloog | Broeders in Christus

 3. Pingback: Christadelfiaanse geloofspunten #3 Zonde en zondigheid – Belgische Broeders In Christus

 4. Pingback: De doden – Waar zijn ze? 22 De onrechtvaardige rentmeester | Bijbelvorser = Bible Researcher

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.