Geen geweld
Toen Jezus gevangen genomen werd greep Petrus een zwaard om zijn meester te verdedigen. Hij sloeg daarmee een slaaf van de hogepriester een oor af. Waarschijnlijk had Petrus op diens schedel gemikt, om die te splijten, maar had het slachtoffer door snel zijn hoofd opzij te bewegen aan deze executie weten te ontkomen. Jezus’ onmiddellijke reactie was:
“Breng uw zwaard weder op zijn plaats, want allen, die naar het zwaard grijpen, zullen door het zwaard omkomen” (Matt. 26:52).
En de volgende morgen zei Hij tegen Pilatus:
“Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld; indien mijn Koninkrijk van deze wereld geweest was, zouden mijn dienaars gestreden hebben, opdat Ik niet aan de Joden zou worden overgeleverd” (Joh. 18:36).
Er was menselijkerwijs gesproken nooit een betere reden om te strijden dan toen Joden en Romeinen Gods Zoon kwamen arresteren. Maar Jezus’ Koninkrijk is niet van deze wereld, en dus heeft wapengeweld daarin geen plaats. ‘Naar het zwaard grijpen’ is van deze wereld, en wie het doen zullen omkomen zoals de mensen van deze wereld. De woorden zijn duidelijk en niet voor tweeërlei uitleg vatbaar.
Toch hebben sommigen gemeend een toestemming voor het gebruik van wapens te lezen in Jezus’ woorden eerder op de avond. Tijdens de gesprekken aan tafel in de bovenzaal zei Hij:
“Toen ik u uitzond zonder beurs of reiszak of sandalen, hebt gij toen aan iets gebrek gehad? Zij zeiden: Aan niets. Hij zeide tot hen: Maar nú, wie een beurs heeft, hij neme die, zo ook een reiszak; en wie er geen heeft, hij verkope zijn mantel en kope een zwaard” (Luc. 22:35-36).
Jezus verwees naar zijn eerdere predikingsopdracht, toen zij hadden moeten uitgaan in geloof, vertrouwende dat in hun noden zou worden voorzien door de mensen tot wie zij predikten. Maar nu wil hij hen er op voorbereiden dat zij in de toekomst lang niet altijd meer gastvrij ontvangen zouden worden; integendeel zij zouden op den duur te maken krijgen met openlijke vijandigheid en vervolging. En al is dit niet het evangelie naar Johannes, het ‘zwaard’ is kennelijk overdrachtelijk bedoeld. Dat blijkt als wij in het vervolg lezen dat zijn discipelen onmiddellijk met twee zwaarden aankomen. Jezus’ reactie daarop is vertaald als:
“Het is voldoende”.
Dat betekent niet dat hij twee zwaarden wel voldoende vond. Dat hij dat niet bedoeld kan hebben blijkt uit de boven geciteerde aanhalingen tegen het gebruik daarvan. Wat hij bedoelt, is zoiets als ‘zo is het wel weer genoeg’, met een ondertoon van: jullie begrijpen mij weer eens niet. Wie in Christus’ dienst wil staan heeft een geestelijk zwaard nodig, geen zwaard van staal.
+
Voorgaande
Pingback: Gods vergeten Woord 23 De andere wang 4 Oorlog en vrede | Broeders in Christus
Pingback: Christadelfiaanse geloofspunten #12 Evangelie bestaand uit Dingen betreffende het Koninkrijk van God – Belgische Broeders In Christus
Pingback: Op uitkijk staand op de wachttoren | Bijbelvorser = Bible Researcher
Pingback: Vrede heeft oefening nodig | From guestwriters
Pingback: Gewetensbezwaar en het weigeren in dienst te gaan – Some View on the World