Gods vergeten Woord 23 De andere wang 2 Geen verzet

Geen verzet

Als het gaat om geweld leert Jezus zijn volgelingen om zich niet daar tegen te verzetten, en zeker niet geweld met geweld te beantwoorden. In de Bergrede zegt Hij:

“Gij hebt gehoord, dat er gezegd is: Oog om oog en tand om tand. Maar Ik zeg u, de boze [lett.: het moreel slechte] niet te weerstaan, doch wie u een slag geeft op de rechterwang, keer hem ook de andere toe; en wil iemand met u rechten en uw hemd nemen, laat hem ook uw mantel; en zal iemand u voor één mijl pressen, ga er twee met hem” (Matt. 5:38-41).

Dit vraagt enige uitleg. Eerst de uitdrukking ‘de boze’. De vertalers willen ons hier kennelijk laten denken aan de ‘grote tegenstander’ (zie hoofdstuk 8, ‘Beproeving’). Maar als deze zou bestaan zou het wel een heel vreemd advies zijn om hem niet te weerstaan. En Jakobus zou in dat geval zijn grote broer tegenspreken als hij zegt:

”Biedt weerstand aan de duivel, en hij zal van u vlieden” (Jak. 4:7).

Het hier gebruikte Griekse woord betekent het kwade, of het (moreel) slechte. Vervolgens:

“wie u een slag geeft op de rechterwang”.

Als u even nadenkt zult u inzien dat als een normaal rechtshandig persoon u een klap in het gezicht geeft, deze zal aankomen op de linkerwang. Je zou alleen iemand op de rechterwang treffen als je zou slaan met de rug van de hand (‘backhand’ in tennistermen), en wie dat doet heeft niet de bedoeling lichamelijk pijn te doen maar te kwetsen en te vernederen. We moeten dus bereid zijn vernederingen te slikken. Overigens spreekt Jezus in de (bij een andere gelegenheid uitgesproken) parallelpassage in Lucas niet over de ‘rechterwang’, maar over “de ene wang” (Luc. 6:29). Kennelijk geldt zijn gebod ook voor werkelijk geweld.

 

Tenslotte de volgende uitspraken. In elk geval het ‘pressen’ slaat op het recht dat Romeinse soldaten hadden om burgers te verplichten hun bagage of uitrusting te dragen (vgl. Matt. 27:32). Waarschijnlijk slaat ook het confisqueren van kledingstukken op de rechten van de Romeinse bezetter. Jezus vermaant zijn gehoor dus om zich niet tegen de bezetter te verzetten, ook al zijn hun eisen wellicht onredelijk en in elk geval vernederend. Integendeel, zij moeten meer geven dan van hen gevraagd wordt.

+

Voorgaande

Gods vergeten Woord 23 De andere wang 1 Inleiding

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Christen zijn, Geschiedenis & Gebeurtenissen, Jezus Christus, Jesus, Jeshua, Jahushua, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Gods vergeten Woord 23 De andere wang 2 Geen verzet

  1. Pingback: Gods vergeten Woord 23 De andere wang 3 Geen geweld | Broeders in Christus

  2. Pingback: Gods vergeten Woord 23 De andere wang 4 Oorlog en vrede | Broeders in Christus

  3. Pingback: Als de tijd ten einde loopt … 5 De weinigen die behouden worden | Broeders in Christus

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.