Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 6 Recht en onrecht

Recht en onrecht

In het verlengde van het voorgaande ligt de vertegenwoordiging in werksituaties. Vakbonden hebben het beste voor met hun leden. Maar ze zijn niet onder alle omstan­digheden bereid de keizer te geven wat “des keizers” is. Ze eisen datgene op wat ze als hun rechtvaardig deel be­schouwen, waarbij zijzelf uitmaken wat daaronder valt te verstaan. Daar­bij worden in het alge­meen geen bijbelse maatstaven gehanteerd. Eens te meer geldt dat morele ver­antwoor­delijkheid niet overdraagbaar is. We zullen later zien (hoofdstuk 25: ‘Varen op bijbels kompas’) dat een christen een loyale werknemer dient te zijn. Zijn werkelijke baas is niet zijn chef maar Jezus Christus. Als hem in dit leven tekort wordt gedaan zal hem dat in het komende leven vergolden wor­den. En iedere onrechtvaardigheid die hij heeft te ondergaan is een zaak tussen zijn werk­ge­ver en God. Maar het is niet aan hemzelf om ‘zijn recht te halen’. Vakbonden zien dat anders en zijn bereid te grijpen naar midde­len waar een christen zich niet mee in kan laten, en waar hij dus ook geen medever­antwoordelijkheid voor kan aan­vaarden. Jezus zei eens:

“Een ieder die huizen of broeders of zusters of vader of moeder of kinderen of akkers heeft prijsge­ge­ven om mijn naam, zal vele malen meer terugont­van­gen” (Matt. 19:29).

Wij moeten bereid zijn dingen op te geven en armoede te lijden voor het geloof, als dat van ons gevraagd wordt. Wij zullen er in het nieuwe leven ruime vergelding voor ontvan­gen. Petrus schreef in zijn eer­ste brief:

“Geliefden, laat de vuurgloed, die tot be­proeving dient, u niet be­vreemden, alsof u iets vreemds overkwame.”

En zijn lezers hadden heel wat meer te verduren dan onderbetaling of te weinig compensatieverlof. Beproeving is nodig, zegt Petrus (vgl. hoofd­stuk 8, ‘Beproeving’) en dus:

     “Verblijdt u naar­mate gij deel hebt aan het lijden van Chris­tus, opdat gij u ook met vreugde zult mo­gen verblijden bij de openbaring zijner heerlijkheid” (1 Petr. 4:12-13).

  • Rudolf Rijkeboer

+

Voorgaande

Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 1 Inleiding en Grondprincipe

Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 2 Eerbied voor de overheid

Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 3 God op de eerste plaats

Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 4 God heeft de leiding

Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 5 Voorbeeld van Daniël en Naar Gods beeld

++

Aanvullend

  1. Onrechtvaardigheid
  2. Woede en wraak

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Christen zijn, Levensvragen, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 6 Recht en onrecht

  1. Pingback: Gods vergeten Woord 23 De andere wang 1 Inleiding | Broeders in Christus

  2. Pingback: Gods vergeten Woord 25 Varen op Bijbels Kompas 1 Intro Afstemmen op principes | Broeders in Christus

  3. Pingback: Er werd ons gevraagd: Jezus leert ons bidden; ‘leidt ons niet in verzoeking’. Betekent dit dat het God is die ons in verzoeking leidt en ons doet zondigen? | From guestwriters

  4. Pingback: Voor een ware volger van Christus loopt niet altijd alles vlotjes | Broeders in Christus

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.