Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 4 God heeft de leiding

God heeft de leiding

 Wie zich uit nationalistische motieven verzet tegen een overheersende macht loopt het risico zich te verzetten tegen een door God zo gewilde situatie. En dat geldt ook als die overheersende macht goddeloos is. Uiteraard dienen wij ons te onthouden van betrokkenheid bij dat goddeloos gedrag, maar dat betekent nog niet dat we die overheid ook dienen te bestrijden. In de tijd van het OT heeft God heidense grootmachten gebruikt om zijn volk te straffen. Dat werd profetisch ondersteund door mensen als Jesaja en Jeremia. Maar dat werd hen niet in dank afgenomen door mensen die meer geneigd waren de situatie te beschouwen door een politieke bril dan door een godsdienstige bril.

Assyrië  heeft het volk Israël veel kwaad berokkent. Dat was bijvoorbeeld voor de profeet Jona reden om geen gehoor te geven aan Gods oproep om te gaan prediken in Ninevé, de hoofdstad der Assyriërs. Jona zag liever dat God de stad en het land vernietigde, dan dat dat volk zich zou bekeren en gespaard blijven. Maar God had andere plannen en liet die niet dwarsbomen door Jona. Dat betekent nog niet dat Assyrië ongestraft zou blijven voor alles wat het Israël heeft aangedaan, verre van dat. God duidt dat aan door Jesaja. Eerst zegt Hij:

“Wee Assur, die de roede van mijn toorn is en in welks hand mijn gramschap is als een stok. Tegen een godvergeten volk [Israël] zal Ik die koning zenden, en tegen de natie waarover Ik verbolgen ben, zal Ik hem ontbieden om buit te behalen en roof te plegen en om het volk te vertrappen als slijk der straten” (Jes. 10:5-6).

Maar dan zegt Hij:

“Doch hij zelf bedoelt dit niet zó en zijn hart beraamt het niet zó, want hij heeft in de zin te verdelgen en talloze volken uit te roeien” (vs.7).

Assyrië wordt door God wel gebruikt in zijn dienst, maar blijft verantwoordelijk voor zijn eigen bedoelingen. Maar het omgekeerde geldt ook: ook al is een natie als Assyrië volslagen goddeloos bezig, het was niettemin Gods wil en werk, en het betaamde niemand om daar tegenin te gaan.

 

De koninkrijken Juda (geel) en Israël (blauw) in ca. 830 v.Chr. volgens de Bijbel

De koninkrijken Juda (geel) en Israël (blauw) in ca. 830 v.Chr. volgens de Bijbel

Dat laatste zien we sterk bij Jeremia. In Jeremia’s tijd vormden de Babyloniërs de grote wereldmacht. En ook zij worden door God gebruikt om zijn volk te straffen, in dit geval het zuidelijke Rijk, Juda. Jeremia predikt dat men zich aan Babel moet onderwerpen, maar het volk wil liever een verbond sluiten met Egypte, tegen Babel. Zij zien in Jeremia’s boodschap slechts een politieke uitspraak, en derhalve beschouwen zij hem als een landverrader. Dat zou ook de christen kunnen overkomen als hij in zo’n situatie terecht kwam. Wie acceptatie predikt van een macht die in zijn omgeving wordt gezien als de vijand hoeft niet op sympathie van die omgeving te rekenen.

+

Voorgaande

Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 1 Inleiding en Grondprincipe

Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 2 Eerbied voor de overheid

Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 3 God op de eerste plaats

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Christen zijn, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 4 God heeft de leiding

  1. Pingback: Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 5 Voorbeeld van Daniël en Naar Gods beeld | Broeders in Christus

  2. Pingback: Gods vergeten Woord 22 God en de Keizer 6 Recht en onrecht | Broeders in Christus

  3. Pingback: Christus in Profetie #1 De Knecht in Jesaja (1) – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.