Gods vergeten Woord 16 Brood en wijn 2 bloed van het Verbond

Het bloed van het Verbond

Het offer van Noach, 1847-1853

We hebben gezien (hoofdstuk 12, ‘De gemeente van het  Oude Verbond’) dat het Oude Verbond werd ingewijd met het bloed van een verbondsoffer:

“Daarop nam Mozes de helft van het bloed en deed het in bekkens, en de andere helft van het bloed sprengde hij op het altaar. Hij nam het boek des verbonds en las het voor de oren van het volk en zij zeiden: Alles wat de Here gesproken heeft, zullen wij doen en daarnaar zullen wij horen. Toen nam Mozes het bloed en sprengde het op het volk en hij zeide: Zie het bloed van het verbond dat de Here met u sluit, op grond van al deze woorden“ (Ex. 24:6-8).

Zo is het  Nieuwe Verbond ingewijd door het ‘bloed van Christus’. De schrijver aan de Hebreeën zegt van Hem:

“… Hoeveel te meer zal het bloed van Christus, die door de eeuwige Geest Zichzelf als een smetteloos offer aan God gebracht heeft, ons bewustzijn reinigen van dode werken, om de levende God te dienen. En daarom is Hij de middelaar van een nieuw verbond, opdat, nu Hij de dood had ondergaan, om te bevrijden van de overtredingen onder het eerste verbond, de geroepenen de belofte der eeuwige erfenis ontvangen zouden” (Hebr. 9:14-15).

Vervolgens spreekt hij over de inwijding van het  Nieuwe Verbond in gelijke termen als de inwijding van het oude. Maar voordat we die passage citeren moeten we eerst de volgende opmerking maken. Het woord dat het NT gebruikt om het Oudtestamentische begrip verbond weer te geven betekent in klassiek Grieks een testament (waarom dat zo is, is een interessante taalkundige zaak, waar we hier echter niet nader op in kunnen gaan). De SV vertaalt dit ook consequent met ‘testament’ en laat het aan de lezer over om uit te vinden wat er in feite bedoeld wordt. De NV vertaalt bijna altijd met ‘verbond’, behalve op twee plaatsen, waar dit er een van is. Ik meen echter dat de vertaling ‘testament’ hier onjuist is en dat het de voorkeur heeft om ook hier met ‘verbond’ te vertalen. Het citaat luidt in dat geval:

“Want waar een verbond is, moet noodzakelijk van de dood van de ‘verbinder’ [dwz. het verbondsoffer] melding gemaakt worden; een verbond toch wordt alleen van kracht indien er iemand [dier of mens] gestorven is, daar het nog geen gevolg heeft, zolang het verbondsoffer leeft. Daarom is ook het eerste verbond niet zonder bloed ingewijd. Want nadat door Mozes elk gebod volgens de wet aan al het volk was medegedeeld, nam hij het bloed der kalveren en der bokken met water, scharlaken wol en hysop en besprengde het boek zelf en al het volk, zeggende: Dit is het bloed van het verbond, dat God u heeft voorgeschreven” (Hebr. 9:16-20).

+

Voorgaande

De Ekklesia #2 De Gemeente van het Oude Verbond

Gods vergeten Woord 16 Brood en wijn 1 Schendingen van het Oude Verbond

++

Aanvullend

  1. Lam van God #3 Tegenover onschuldig dier een onschuldig man #2
  2. Doopsel en bloedvergieten ter vergeving

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis & Gebeurtenissen en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Gods vergeten Woord 16 Brood en wijn 2 bloed van het Verbond

  1. Pingback: Gods vergeten Woord 16 Brood en wijn 3 Christus’ vlees en bloed | Broeders in Christus

  2. Pingback: Gods vergeten Woord 16 Brood en wijn 4 Zo dikwijls gij dit doet | Broeders in Christus

  3. Pingback: Gods vergeten Woord 16 Brood en wijn 5 Gemeenschap | Broeders in Christus

  4. Pingback: Wees gewaarschuwd niet te bestaan in een staat van toom’ah – Jeshuaist

  5. Pingback: Gods verbonden en de bedoelde man aanvaarden – Belgische Broeders In Christus

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.