Gods vergeten Woord 16 Brood en wijn 1 Schendingen van het Oude Verbond

Het  Nieuwe Verbond wordt bij uitstek gesymboliseerd door de tekenen van ‘brood en wijn’. De eerste christenen vierden het ‘breken van het brood’ dagelijks, later wekelijks. Een regelmatig deelhebben hieraan is een van de weinige ‘rituelen’ die van de christen wordt gevraagd.

 

WE hebben in hoofdstuk 12 (‘De gemeente van het Oude Verbond’) gezien hoe God een Verbond sloot met het volk dat uit Egypte kwam. In de loop van het OT lezen we echter telkens weer hoe het volk de termen van dat Verbond overtrad. Vlak voordat de bevolking van Juda in ballingschap werd gevoerd probeerde de vrome koning Josia nog om dat Verbond te vernieuwen:

“Toen ging de koning staan bij de zuil [in de tempel] en sloot een verbond voor het aangezicht des Heren, dat men de Here zou volgen en van ganser harte en ganser ziele zijn geboden, getuigenissen en inzettingen zou houden en de woorden van dit verbond, die in dit boek geschreven waren, zou gestand doen. En het gehele volk trad tot het verbond toe” (2 Kon. 23:3).

Maar de poging mislukte en het volk viel weer af van God en schond opnieuw de termen van het Verbond.

 

Het  Nieuwe Verbond

 

“Jeremia op het plafond van de Sixtijnse Kapel” door Michelangelo

Omstreeks diezelfde tijd verklaarde God bij monde van zijn profeet Jeremia echter:

“Zie de dagen komen, luidt het woord des Heren, dat Ik met het huis van Israël en het huis van Juda een nieuw verbond sluiten zal. Niet zoals het verbond, dat Ik met hun vaderen gesloten heb ten dage dat Ik hen bij de hand nam, om hen uit het land Egypte te leiden: mijn verbond, dat zij verbroken hebben, hoewel Ik heer over hen ben, luidt het woord des Heren. Maar dit is het verbond, dat Ik met het huis van Israël sluiten zal na deze dagen, luidt het woord des Heren: Ik zal mijn wet in hun binnenste leggen en die in hun hart schrijven, Ik zal hun tot een God zijn en zij zullen Mij tot een volk zijn” (Jer. 31:31-33).

Hij spreekt dus over een verbond dat niet alleen nieuw zal zijn, maar ook anders van karakter. Het zal berusten op wat mensen in hun hart dragen  en niet langer op uiterlijke geboden. Na al wat we tot nu toe gezien hebben zou het ons geen moeite moeten kosten om hierin het principe te zien van mensen die er uit eigen vrije wil naar streven God te dienen, de gemeente van de vrijwillig toegetredenen. De brief aan de Hebreeën wijst dit dan ook aan als het Nieuwe Verbond in Christus (Hebr. 8). Wellicht wekt het verbazing dat hij dat doen kan, waar Jeremia toch spreekt van een Verbond voor de beide volken van Israël (“het huis van Israël en het huis van Juda”) en wij het  Nieuwe Verbond reeds hebben aangewezen als iets dat er in de eerste plaats is voor heidenen, niet-Joden. Maar dan hoeven we ons slechts te herinneren dat de heidenen zijn ingeënt op de stam van Israël (zie het eind van hoofdstuk 12) en op die manier ‘deel hebben gekregen aan Israël’, en dat zij ‘zaad van Abraham’ zijn door het geloof (Gal.3:29, zie hoofdstuk 5 onder de tussenkop ‘beloften’).

+

Voorgaande

Een goddelijk Plan #4 Beloften

Gods vergeten Woord 2 Verloren Wetboek 1 Wie heeft nog belangstelling

De Ekklesia #2 De Gemeente van het Oude Verbond

De Ekklesia #4 De troon van David en De gezalfde des Heren

+++

Ook interessant om lezen:

Die boek Maleagi

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis & Gebeurtenissen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Gods vergeten Woord 16 Brood en wijn 1 Schendingen van het Oude Verbond

  1. Pingback: Gods vergeten Woord 16 Brood en wijn 2 bloed van het Verbond | Broeders in Christus

  2. Pingback: Gods vergeten Woord 16 Brood en wijn 3 Christus’ vlees en bloed | Broeders in Christus

  3. Pingback: Gods vergeten Woord 16 Brood en wijn 4 Zo dikwijls gij dit doet | Broeders in Christus

  4. Pingback: Gods vergeten Woord 16 Brood en wijn 5 Gemeenschap | Broeders in Christus

  5. Pingback: Noodzaak van trouw samenkomen | Broeders in Christus

  6. Pingback: Samen eten, drinken en Jezus gedenken | Broeders in Christus

  7. Pingback: Toepassing van het nieuwe verbond | Bijbelvorser = Bible Researcher

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.