Gods vergeten Woord 14 Schepping 6 De Schepping als doel en garantie

De Schepping als doel en garantie

De God van de Bijbel heeft de aarde geschapen als woonplaats voor de mens, omdat Hij een plan had met die mens. De profeet Jesaja zegt ergens:

“… de Here, die de hemelen geschapen heeft – Hij is God – die de aarde geformeerd en haar gemaakt heeft, Hij heeft haar gegrondvest; niet tot een baaierd heeft Hij haar geschapen, maar ter bewoning heeft Hij haar geformeerd” (Jes. 45:18).

Het Hebreeuwse woord voor ‘baaierd’ is hetzelfde dat wij in Genesis 1 tegenkomen als ‘woest en ledig’. De redenering is dus dat dit stadium van woest en ledig niet Gods einddoel was en dat de verdere ontwikkeling niet een ‘bijproduct’ is geweest. Integendeel: God heeft van het begin af aan de bedoeling gehad de aarde te scheppen als een woonplaats voor de mens. En als dat zo is, dan mogen we ook verwachten dat die mens hem ook in latere tijden ter harte zal gaan. We hebben daarvoor als het ware een Bijbelse garantie! Als we een ogenblik op ons verhaal vooruit mogen lopen, dan kunnen we constateren dat de apostel Paulus een volkomen parallelle redenering volgt ten aanzien van de verlossing:

“Want als wij, toen wij vijanden waren, met God verzoend zijn door de dood zijns Zoons, zullen wij veel meer, nu wij verzoend zijn, behouden worden, doordat Hij leeft” (Rom. 5:10).

Paulus’ redenering is dat als God zover gegaan is zijn Zoon te offeren voor de verzoening van onze zonden, dat wij daaruit de zekerheid hebben dat Hij ook verder alles zal doen wat van zijn kant nodig is voor ons heil. Dat wat God reeds gedaan heeft is in beide gevallen de beste garantie dat Hij ook verder het beste met de mens voor heeft en dat Hij zich daarvoor zal inzetten. De God van de Bijbel zoekt daarom ook mensen die Hem liefhebben en die zich van ganser harte inzetten om zijn wil te doen en zijn geboden te onderhouden. Wat Hij zoekt is een persoonlijke relatie met zijn schepselen.

 

En dus …

 

De boodschap van de Bijbel heeft dus een totaal andere dimensie dan het denken van de mens, zowel godsdienstig als niet-gods­dienstig, dat wij elders vinden. De Bijbel vertelt ons van een God die de wereld bewust heeft geschapen, omdat Hij een plan heeft met die wereld en de mens die Hij daarin heeft gesteld. En daarom bemoeit Hij zich met die wereld en die mens. Maar door de eeuwen heen heeft de mens moeite gehad dat te aanvaarden. En dat is nog steeds zo. De zgn. agnostische benadering, die men tegenwoordig vaak tegenkomt, nl. dat God weliswaar bestaat, maar dat het onmogelijk is om Hem te kennen, is in wezen niet anders dan de moder­ne vorm van de gedachte dat de godheid ver weg is en zich nergens mee bemoeit. De gedachte is in harmonie met bijna alle denken behalve juist dat van de Bijbel, waarmee het regelrecht in tegenspraak is. Het is van belang dit onderscheid goed te beseffen wil men de Bijbel naar waarde kunnen schatten. De reden dat alle andere benaderingen op dit punt zo overeenstem­men is, ik heb het al gezegd, dat zij uitgaan van speculatief menselijk denken. En daarbij kan de mens niets anders doen dan redeneren vanuit zijn eigen voorstel­lingsvermogen, gebaseerd op zijn eigen kennis en ervaringen. Dit wijst er echter al op dat de Bijbel een fundamenteel andere basis heeft. Welke dat is, zullen we in het vervolg zien.

 

+++

 • Basic Instructions Before Leaving Earth (guidepostswithbobsmith.com)
  A little boy once told me that the word ‘Bible’ stands for Basic Instructions Before Leaving Earth – B.I.B.L.E. I thought that was a pretty good insight coming from a child. In fact it’s not all that different from something the Apostle Paul said about the Bible: ‘Everything that was written in the past was written to teach us, so that through endurance and the encouragement of the Scriptures, we might have hope.’
 • Francis Chan: The importance of submission and authority (christiantoday.com)
  Chan shared the Bible verses Romans 13:1-7, where the Apostle Paul calls on the people to respect those who have been given positions of authority. He said God wants people to follow their nation’s laws, even though people don’t necessarily agree with them. However, this should only be done to the extent that they do not go against the word of God.”There comes a time where laws may be set up in the land that directly oppose Scripture,” he said. “But up to that point, you submit to those authorities because God put them there. He put them there for a reason.”Chan said Jesus Himself was submissive to God. He would not do anything unless God told Him to do it, and He does not say anything unless God wills Him to say it. And Chan says people should follow suit with their own figures of authority.
 • Greetings (1rgcruz.wordpress.com)
  Of all the things that are of this earth, what indeed could be more earthly
  than death itself? By popular reckoning, it is even more certain than taxes.  It
  is the fate that awaits all of us, without exception.
  But precisely because it is so certain and universal, the defeat of death by
  Christ’s resurrection is all the more glorious. By freely accepting death for
  the forgiveness of our sins, and then by rising to eternal life on the third day,
  Christ has claimed the authority to call us to be His followers.
 • The Living Dead (hiwaychristian.wordpress.com)
  Evil thrives in the creation that belongs to God.  Having overcome all wickedness, Christ Jesus is the Master over evil.  Even the father of lies is subject to his rule.The Apostle Paul said that in God we live and move and have our being.  There is nothing that finds its life apart from God.
 • ‘Apostle Paul’ Sainted By Warner Bros. With Hugh Jackman (deadline.com)
  A new faith-based project with A-list stars involved is coming now from Warner Bros. The project, Apostle Paul, is being developed at the studio for Hugh Jackman to star in the role as the Jewish man of God (also known as Saul of Tarsus) who crossed over to speak to the Romans and preach the word.
 • Rejoice (activeinspiration.wordpress.com)
  The Apostle Paul reminds us here that we need to plug into Jesus to remember who we are in Christ then rejoice and again rejoice some more, and more. We are on our way to eternity with our God, that’s worth rejoicing.

 

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Bijbel of Heilige Schrift, Jehovah, JHWH, Jawheh, Elohim God, Yahuwah, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

26 reacties op Gods vergeten Woord 14 Schepping 6 De Schepping als doel en garantie

 1. Pingback: Creation purpose and warranty | Broeders in Christus

 2. Pingback: Gods vergeten Woord 15 Schepping 7 Vreze des Heren | Broeders in Christus

 3. Pingback: Leren kennen van Hem die het hart kent | Free Christadelphians: Belgian Ecclesia Brussel - Leuven

 4. Pingback: Filosofen, theologen en ogen naar de ware kennisgever van bestaan van God | Bijbelvorser = Bible Researcher

 5. Pingback: Een goddelijk Plan #1 | Broeders in Christus

 6. Pingback: Een goddelijk Plan #5 Gods doel met de Schepping | Broeders in Christus

 7. Pingback: Verlossing #2 De Bijbelse oplossing | Broeders in Christus

 8. Pingback: 3e vraag: Bestaat er een Goddelijke Schepper – Questiontime – Vragenuurtje

 9. Pingback: Is daar een veroorzaker van alles | From guestwriters

 10. Pingback: Offers van mensen onvolkomen tegenover het volmaakte slachtoffer door God te leveren 2 | Bijbelvorser = Bible Researcher

 11. Pingback: Schapen en bokken 3 Addendum 1: Tweede kans | Broeders in Christus

 12. Pingback: Scheppers ster verbinding tussen hemel en aarde – Jeshua-ists

 13. Pingback: De eerste levende wezens en de mens in het Scheppingsverhaal – Jeshua-ists

 14. Pingback: Gods vergeten Woord 17 Geleid door de Geest 4 Leiding door de Geest | Broeders in Christus

 15. Pingback: Op weg naar het eindstation – Jeshuaist

 16. Pingback: Bestaan en moeilijke herkenning van het Hoogste Godheidswezen – Jeshuaist

 17. Pingback: Bestaan en moeilijke herkenning van het Hoogste Godheidswezen – Jeshuaist

 18. Pingback: Begrijpend zingen: Psalm 19 De hemelen vertellen Gods eer – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

 19. Pingback: Dagelijkse Gedachte voor de Bijbellezing van de dag: Een waardig gebruik voor Gods Schepping (januari 02) | Broeders in Christus

 20. Pingback: God heeft nooit Zijn Naam veranderd en zal deze ook niet veranderen – Belgische Broeders In Christus

 21. Pingback: Kijk naar 1 Nissan, 5781 of zondag 14 maart 2021 – Jeshuaisten / Jeshuaists

 22. Pingback: 1 en 14 Nisan – Herinnering van oude wereld en denken aan nieuwe wereld – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

 23. Pingback: Christadelfiaanse geloofspunten #15 Koninkrijk van God en een Volk om trots op te zijn – Belgische Broeders In Christus

 24. Pingback: Schepping van God – Questiontime – Vragenuurtje

 25. Pingback: Ik manifesteer een perfecte blogpost | From guestwriters

 26. Pingback: De vier dimensies van Christus’ liefde – Belgische Broeders In Christus

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.