De nacht is ver gevorderd 23 Studie 4 Nu actueel: Daad van geloof

Een daad van geloof

Eerder hebben we gezien hoe van alle gelovigen een daad van geloof gevraagd werd. Noach moest een ark bouwen zonder precies te weten wat er ging gebeuren. Lotmoest alles achterlaten op het woord van twee vreemdelingen zonder te weten hoe de stad verwoest zou worden.

English: Noah's Ark Русский: Ноев Ковчег

De ark van Noach en de zondvloed (Photo credit: Wikipedia)

Rachab moest een teken tonen en met haar familie samen binnen in haar huis blijven, wachtend op wat komen ging, minstens zeven volle dagen, zonder dat zij wisten wat er ging gebeuren. Daniël en Jeremia moesten hun geloof tonen ondanks alles wat ze ondergingen, zonder te weten wat er met hen gebeuren zou.

Ook van ons wordt gevraagd om dat geloof uit te stralen als we tekenen in vervulling zien gaan, waaronder een serie oordelen over in het bijzonder de westerse wereld. Ook wij moeten dan datzelfde geloof en vertrouwen in God uitstralen. Er is voldoende ongeloof in onze wereld, waar Petrus al over sprak:

Vergeet vooral niet dat er aan het einde van de tijd spotters zullen komen, die hun eigen begeerte volgen en smalend vragen: ‘Waar blijft hij nu? Hij had toch beloofd te komen? De generatie voor ons is al gestorven, maar alles is nog steeds zoals het sinds het begin van de schepping geweest is.’ … De Heer is niet traag met het nakomen van zijn belofte, zoals sommigen menen; hij heeft alleen maar geduld met u, omdat hij wil dat iedereen tot inkeer komt en niemand verloren gaat. (2 Petrus 3:3-9)

Het oordeel komt, voor de wereld, maar ook voor de gelovigen. De oproep was om “Babel” te verlaten, en Babel is een beeld van een materialistische westerse wereld, juist dat deel van de wereld dat van oorsprong Christelijkis. De oproep moet betrekking hebben op de gezindheid van Babel.

Tower of Babel by Lucas van Valckenborch in 1594

Tower of Babel by Lucas van Valckenborch in 1594 (Photo credit: Wikipedia)

Vele Christenen hebben gemeend dat God en Mammon wel degelijk samen te dienen zijn. En het gevolg daarvan is een financiële crisis, veroorzaakt door de hebzucht van de westerse wereld met bedragen die ons voorstellingsvermogen verre te boven gaan. Ondanks het veroorzaken van deze crisis voelt de westerse wereld zich nog steeds superieur. Wij denken te kunnen bepalen hoe andere landen zich dienen te  gedragen, en proberen dat ook op te leggen, maar wij laten ons niet op ons eigen gedrag aanspreken. Is dat niet wat Jezus bedoelde met een balk en een splinter? Maar in dit alles ziet de ongelovige het normale gevolg van menselijk handelen. De hand van God is daarvoor “niet nodig”. Daartegenover zou de gelovige wel degelijk de hand van God moeten zien. Daarom de waarschuwing van Jezus aan zijn discipelen dat het geloof zal vervagen, dat gelovigen steeds meer gaan twijfelen aan de hand van God.

Omdat mensen minder goed bekend zijn met de Schrift herkennen zij de tekenen niet, en missen dus duidelijke signalen van Gods optreden. Daardoor wordt hun geloof niet  versterkt, en bestaat het grote risico dat zij in een vicieuze cirkel komen waarvan de uitkomst alleen kan zijn dat een diepgeworteld vertrouwen op God er niet meer is.

Uit Openbaring is op te maken dat het westen getroffen wordt door een serie oordelen, waarvan terrorisme goed past bij een van de beschreven symptomen. In onze wereld zien we een aantal islamitische landen die met lede ogen aanzien hoe westerse normen en waarden de jeugd in hun land beïnvloedt. Daar komt bij dat het westen zijn eigen ideeën op wil dringen. En tot overmaat van ramp denkt het westen op dezelfde manier om te kunnen gaan met het geloof van moslims en hun geschriften, als ze gewend zijn om te gaan met Christenen en hun Bijbel. Van het verbranden van een oude Bijbel ligt niemand wakker.

Русский: Всемирный потоп. 1869. Эскиз. Холст, ...

De verschrikking

Vroeger verbrandde zelfs de kerk Bijbels. Dat ligt iets anders bij het verbranden van stukken Koran. Ook spotprenten over de profeet worden wat anders ontvangen. Maar het gevolg is wel dat de volgende generatie terroristen opgeleid wordt. Voor de niet-gelovige typerend voor de invloed van religies op de samenleving. Maar het komt wel overeen met wat duizenden jaren geleden is opgeschreven onder leiding van Gods Geest.

+

Vorige aflevering: De nacht is ver gevorderd 22 Studie 4 Nu actueel: Nut van tekenen

Volgende: De nacht is ver gevorderd 24 Studie 4 Zorg voor de naaste

++

Lees ook:

 1. Opstanding en oordeel
 2. De val van Babel
 3. Financiële crisis en gebed
 4. Schaamte, schaamteloosheid en hebzucht
 5. Voortekenen voor Jezus wederkomst
 6. De Wederkomst en de eindtijd #1 Dit geslacht zal geenszins voorbijgaan
 7. De Wederkomst en de eindtijd #2 Blik op de nabije toekomst
 8. De wederkomst en de eindtijd #3 Let op de Vijgeboom
 9. De Wederkomst en de eindtijd #4 De komende toorn
 10. De Wederkomst en de Eindtijd #5 De Verlosser uit de hemel
 11. Doemdagscenarios
 12. Als u integriteit hebt

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Christen zijn, Christendom, Religie, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op De nacht is ver gevorderd 23 Studie 4 Nu actueel: Daad van geloof

 1. Pingback: De nacht is ver gevorderd 24 Studie 4 Zorg voor de naaste | Broeders in Christus

 2. Pingback: Al-Fatiha [The Opening/De Opening] Süra 1:1-3 In the name of Allah the Merciful Lord Of The Creation | Stepping Toes

 3. Pingback: De aanduiding door Paulus en Jacobus van de werken die wij horen te doen | From guestwriters

 4. Pingback: Wanneer men geloof gevonden heeft door de studie van de Bijbel moet men werken van geloof verwezenlijken – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

 5. Pingback: Gods vergeten Woord 18 De Wet van Christus 1 | Broeders in Christus

 6. Pingback: Gedachte voor 4 januari 2018 – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

 7. Pingback: Verschil in woordbetekenis doorheen de tijd 2 Liefhebben en Geloven – Jeshua-ists

 8. Pingback: De Taal van de Bijbel, producten van hun tijd – liefde en geloven | Broeders in Christus

 9. Pingback: Christus in Profetie #1 De Knecht in Jesaja (1) – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

 10. Pingback: Het niemand of niets in de duisternis | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

 11. Pingback: Wees niet verstrikt – Belgische Broeders In Christus

 12. Pingback: Hoe ver wil je gaan in je geloof – Jeshuaist

 13. Pingback: Wat wil “Met een kijk op de wereld” wel brengen – Some View on the World

 14. Pingback: Ds. Paul Visser ziet geloof onder kerkgangers verdwijnen – Some View on the World

 15. Pingback: Uit de Oude Doos in het licht van deze Coronaperiode: Macht van het verkeerdlopende | Bijbelvorser = Bible Researcher

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.