De nacht is ver gevorderd 11 Studie 2 Schrik of troost 7 Lessen voor ons

Wat zijn dan die lessen die we uit het verleden kunnen leren?

De mens brengt vaak een oordeel over zichzelf door eigen handelen. Hij lijkt God niet nodig te hebben om in problemen te komen, dat lukt hem volledig door eigen handelen. Daarnaast zien we dat wereldheersers hun eigen agenda hebben en om politieke redenen een bepaald gedrag vertonen. Maar het blijk wonderlijk precies in Gods plan te passen.

Hun eigen ideeën en Gods wil blijken aardig overeen te komen.

God leidt de geschiedenis, en zoals onder meer Daniël beseft, stelt God koningen aan en zet ze ook af. Hij roept hen als ze nodig zijn, en laat hen vallen als hun nut voorbij is. Maar dat is enkel voor de gelovige zichtbaar, als die beseft wat God wil bereiken. Voor de ongelovige zijn het normale gebeurtenissen die stuk voor stuk het logisch gevolg zijn van iets anders.

De Joodse koning komt in opstand en degene die normaal schatting ontvangt trekt op om die koning een lesje te leren. Voor de ongelovige is er geen enkele reden om daar de hand van God te zien. Maar de gelovige ziet, vooral omdat God niets doet zonder daar van tevoren over te spreken (“zo zegt de HEER…”), dat God kiest om te werken door de handelingen van mensen, soms door gelovige mensen tot een getuigenis, soms door ongelovige mensen zonder dat zij dat zelf beseffen. Wat gebeurt, is dus van tevoren voorzegd. De gelovige ziet de hand van God, niet omdat er een ramp of iets anders gebeurt, maar omdat God van tevoren vertelt wat Hij doet en vooral waarom Hij dat doet. Daarom is het herkennen van wat er gebeurt zo essentieel, herkennen aan de hand van de Schrift. Dat eist een kennis van Gods woord en het vertrouwen dat God altijd trouw is aan Zijn woord. De ongelovige herkent niets, maar ziet er ook niets bijzonders in. Immers er gebeurt precies wat je zou kunnen verwachten. Dáár begint het verschil tussen de gelovige die de hand van God herkent, en de ongelovige die God niet kent en wellicht zelfs meent dat Hij niet bestaat. Dat zijn de lessen die we uit het Oude Testament leren, naast uiteraard het feit dat God uiteindelijk de gelovige redt. Hij redt hen niet uit alle problemen, maar Hij heeft wel de belofte van heil gegeven, en de gelovige heeft geleerd doordrongen te zijn van het gegeven dat God nooit op Zijn woord terug zal komen.

+

Voorgaand: De nacht is ver gevorderd 10 Studie 2 Schrik of troost 6 Gebeuren in oordeel

Volgend: De nacht is ver gevorderd 12 Studie Studie 3 Lessen uit het verleden 1 Makkabeese opstand

++

Lees ook:

 1. De Dag is nabij #1 Voortdurende moeilijkheden
 2. De Dag is nabij #2 Bruikbare informatie
 3. De Dag is nabij #3 Niet laten verrassen
 4. De Dag is nabij #4 Begrijpen
 5. De Dag is nabij #5 Terugkijken naar verleden
 6. De Dag is nabij #6 Uitzien
 7. De Dag is nabij #7 Thema van de dag
 8. De Dag is nabij #8 Overzicht
 9. Voorspellingen van de Eniggeboren zoon

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Christen zijn, Jehovah, JHWH, Jawheh, Elohim God, Yahuwah en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op De nacht is ver gevorderd 11 Studie 2 Schrik of troost 7 Lessen voor ons

 1. Pingback: De nacht is ver gevorderd 3 Studie Studie 3 Lessen uit het verleden 1 Makkabeese opstand | Broeders in Christus

 2. Pingback: Schepper en Blogger God 6 Voor Zijn volk | Bijbelvorser = Bible Researcher

 3. Pingback: Verzoening en Broederschap 1 Getrouwheid en vergoeding | Bijbelvorser = Bible Researcher

 4. Pingback: Een goddelijk Plan #1 | Broeders in Christus

 5. Pingback: 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

 6. Pingback: 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is – Vervolg 1 | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

 7. Pingback: Het Geschreven Woord: Chesed – Jeshuaisten / Jeshuaists

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.