De nacht is ver gevorderd 7Studie 2 Schrik of troost 3 Rachab

Rachab en haar leven in Jericho

Jozua spaart Rachab (Gustave Doré)

Wellicht denken we niet zo snel aan Jericho in een rijtje over Gods oordelen. En toch zien we ook hier een herhaling van de lessen die we al tegengekomen zijn. Rachab, de hoer, wordt uit deze omgeving gered. Eerder zegt zij tegen de verspieders die bij haar schuilen:

Ik weet dat de HEER dit land aan jullie heeft gegeven. Wij zijn door angst overmand. Alle inwoners van dit land zijn doodsbang voor jullie. (Jozua 2:9)

Rachab geeft blijk van haar geloof in God. We lezen hoe ze gelijk een koord uit het raam hangt, voor iedereen zichtbaar, en het blijft hangen tot de stad verwoest is. Ze haalt haar familie bij haar in huis, want die zijn alleen veilig als ze bij haar in huis blijven. En je kunt je dan afvragen hoe de verstandhouding geweest zal zijn. Waarom heeft ze haar beroep gekozen of moeten kiezen? Ze wil haar familie redden. Ze weet niet wat er gaat gebeuren, maar zij vertrouwt op de belofte van een paar mannen die zeggen met hun leven borg te staan dat haar niets zal overkomen.

Door het geloof is Rachab, de hoer, niet omgekomen met de ongehoorzamen, omdat zij de verkenners met vrede had ontvangen. (Heb 11:31)

Blijkbaar is zij zo’n bijzondere vrouw dat ze in het geslachtsregister van Jezus is opgenomen. Velen hebben moeite met de wijze waarop Israël het land in bezit heeft genomen. Daarbij zijn velen, zoals hier de inwoners van Jericho omgebracht op instructie van God. Maar zoals in dit vers staat, worden die inwoners “de ongehoorzamen” genoemd. Zij worden blijkbaar door God verantwoordelijk gehouden, en is dit Zijn oordeel. We zien hoe vele jaren eerder door God tegen Abraham is gezegd:

Wees ervan doordrongen dat je nakomelingen als vreemdeling zullen wonen in een land dat niet van hen is [Egypte] en dat ze daar slaaf zullen zijn en onderdrukt zullen worden…. Maar ik zal hun onderdruk-kers ter verantwoording roepen, en dan zullen ze wegtrekken, met grote rijkdommen…. Pas de vierde generatie zal hierheen terugkeren, want pas dan hebben de Amorieten zo veel misdaden bedreven dat de maat vol is. (Genesis 15:13-16).

En nu is de maat vol, en tot die tijd geeft God mensen nog de kans. Daarom wordt dat volk vernietigd. We zien hoe op wonderbaarlijke wijze een aantal resultaten samenkomen.

 • God vestigt zich een naam bij alle volken in de regio, zodat de schrik voor dat jonge volk in heel de regio gevestigd is.
 • Het land wordt aan het volk Israël gegeven, zoals aan hun aartsvader Abraham beloofd.
 • Gods oordeel treft de Amorieten die in dat land wonen.

+

Voorgaand: De nacht is ver gevorderd 6 Studie 2 Schrik of troost 2 Sodom en Gomorra

Vervolg: De nacht is ver gevorderd 8 Studie 2 Schrik of troost 4 De wereld rond Israël

Lees ook:

 1. De Dag is nabij #1 Voortdurende moeilijkheden
 2. De Dag is nabij #2 Bruikbare informatie
 3. De Dag is nabij #3 Niet laten verrassen
 4. De Dag is nabij #4 Begrijpen
 5. De Dag is nabij #5 Terugkijken naar verleden
 6. De Dag is nabij #6 Uitzien
 7. De Dag is nabij #7 Thema van de dag
 8. De Dag is nabij #8 Overzicht

+++

Verder aanverwant:

De Wederkomst en de eindtijd #6 De Dagen van Noach en Lot

Noah’s Perseverance

Een Naam voor een God #6 Hoeveel Lettergrepen

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Jehovah, JHWH, Jawheh, Elohim God, Yahuwah, Wereld en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De nacht is ver gevorderd 7Studie 2 Schrik of troost 3 Rachab

 1. Pingback: De nacht is ver gevorderd 3 Studie 2 Schrik of troost 4 De wereld rond Israël | Broeders in Christus

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.