De nacht is ver gevorderd 5 Studie 2 Schrik of troost 1 Dagen van Noach

Introductie

In de brief aan de Romeinen schrijft Paulus Alles wat vroeger is geschreven, is geschreven om ons te onderwijzen, opdat wij door te volharden en door troost te putten uit de Schriften zouden blijven hopen” (Romeinen 15:4).

Om antwoorden te vinden op de vragen over de eindtijd is het dus zinvol om te kijken naar lessen uit het verleden om daar van te leren.

De dagen van Noach

Als we denken aan Gods oordelen dan is het eerste grote oordeel van God dat wat kwam door middel van de vloed, in de dagen van Noach. Dat is ook waar Jezus het eerst naar verwijst “zoals het was in de dagen van Noach…”. We lezen dan in Genesis hoe God tegen Noach zegt: Ik heb besloten een einde te maken aan het leven van alle mensen, want door hen is de aarde vol onrecht. Ik ga hen vernietigen, en de aarde erbij. Maak jij nu een ark van pijnboomhout ….’ (Gen 6:13-14)

Nederlands: Beeld van Ark van Noach, voor de p...

Nederlands: Beeld van Ark van Noach, voor de protestant-christelijke Ichthus-basisschool te Apeldoorn (Photo credit: Wikipedia)

En dan volgen instructies hoe hij die maken moet. Noach krijgt nog wel te horen dat er een grote vloed over de aarde zal komen, maar verder krijgt hij geen details. Hij krijgt ook niet te horen wanneer dit gebeuren zal. En het enige commentaar in Genesis is: “Noach deed dit; hij deed alles zoals God het hem had opgedragen” (Gen 6:22). Hij gaat niet in discussie, maar doet gewoon wat hem gevraagd wordt. Op het droge land bouwt hij een immense bak. Velen nemen aan dat hij hier honderd jaar mee bezig was, en al zou het misschien wat korter zijn, het was een heel lange tijd. Het was dan ook een heel groot schip en waarschijnlijk bouwt hij dat enkel met zijn zonen terwijl ze zich gedurende die tijd ook in leven moeten houden. En als die lange tijd voorbij is dan lezen we nogmaals hoe God zich tot Noach richt:
Ga de ark in, samen met je hele gezin, want ik heb gezien dat jij als enige van deze generatie rechtschapen bent… Want over zeven dagen zal ik het veertig dagen … op de aarde laten regenen; dan zal ik alles wat er bestaat van de aardbodem wegvagen. (Gen 7:1)
Pas een week van tevoren hoort hij wanneer Gods oordeel zal komen! En er wordt gesproken over regen terwijl het tot die tijd nooit geregend had.

Wellicht zat Noach vol vragen, maar we lezen enkel: “Noach deed alles zoals de HEER het hem had opgedragen” (Gen 7:5). Noach doet in gehoorzaamheid wat God vraagt. Daarmee heeft hij ook al die jaren gepredikt. Mensen zullen hem gevraagd hebben wat hij aan het doen was. Hij zal steeds meer de zonderling geworden zijn, waar mensen elkaar spottend op zouden wijzen, Noach en zijn gezin. Als hij mensen vertelde dat God de aarde ging vernietigen, haalden ze hun schouders op, of lachten ze hem uit. Er werd niet geluisterd. De wereld ging gewoon door, zoals Jezus zegt:
… ze aten, ze dronken, ze huwden, ze werden uitgehuwelijkt, tot aan de dag waarop Noach de ark binnenging en de vloed kwam die iedereen verzwolg. (Luc 17:26-27)

Al die jaren dat er aan de ark gebouwd werd ging het leven gewoon door, en men lachte om die zonderling Noach. Het commentaar van de Schrift hierop is:
Door het geloof heeft Noach, toen hij een aanwijzing van God ontvangen had van de dingen die nog niet te zien waren, uit ontzag voor God de ark gebouwd, tot redding van zijn gezin. Zo veroordeelde hij de wereld en verwierf hij de gerechtigheid die voortkomt uit het geloof. (Heb 11:7)

Er was niets bijzonders te zien, en toch kwam dat oordeel er aan. En Noach waarschuwde. Petrus zegt over deze lange periode
… toen God geduldig wachtte en de ark gebouwd werd. In de ark werden slechts enkele mensen, acht in totaal, van de watervloed gered. (1 Pet 3:20).

God gaf een prediker. Die had hen gewaarschuwd. Die hele periode is gepredikt, niet alleen in woord maar vooral in daad. Er werd zeer zichtbaar een ark gebouwd, maar uiteindelijk werden er toch maar acht mensen gered. Dit is het eerste oordeel dat God over de wereld gebracht.

Rest ons nog de vraag, als dit is geschreven om ons te onderwijzen, welke lessen we hier dan uit trekken. We kunnen aan de hand van wat geschreven is de volgende conclusies te trekken.

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Levensvragen, Wereld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op De nacht is ver gevorderd 5 Studie 2 Schrik of troost 1 Dagen van Noach

  1. Pingback: De nacht is ver gevorderd 3 Studie 2 Schrik of troost 2 Sodom en Gomorra | Broeders in Christus

  2. Pingback: Materialisme, “would be” leven en aspiraties #5 | Broeders in Christus

  3. Pingback: Een goddelijk Plan #4 Beloften | Broeders in Christus

  4. Pingback: The flood, floods and mythic flood stories 2 Mythic theme 1 God or gods warning – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

  5. Pingback: The flood, floods and mythic flood stories 3 Mythic theme 2 Hebrew story of the flood – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

  6. Pingback: Gedachte voor 3 januari 2018 – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

  7. Pingback: Gedachte voor 4 januari 2018 – Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

  8. Pingback: De man die wij als Aartsvader van ons geloof aanschouwen #2 Man van geloof – Jeshuaist

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.