Kroniekschrijvers en profeten #4c Latere of Kleine Profeten

 

De Profetische boeken beginnen met Jesaja en eindigen met Maleachi. Na de 5 “Vroege”, “Grote” of “Vroegere” Profeten (Jesaja, Hizkia, Jeremiah, Ezechiël en Daniël) vinden wij 12 “Kleine” of “Latere” profeten (Sjneim-Asar in de Tenach) in de Do„decaprophe„ton of “De Twaalf”. De naam klein hebben zij te danken aan de kleinheid van de boeken. Een van deze 12 boeken, Obadja, is slechts één hoofdstuk lang, en de grootste, Hosea en Zacharia, zijn elk 14 hoofdstukken lang.

Kalkmålning i Härkeberga kyrka av Albertus Pic...

Jonas de profeet: Kalkmålning i Härkeberga kyrka av Albertus Pictor: Profeten Jona kastas i havet och uppslukas av den stora fisken. (Photo credit: Wikipedia)

Ook deze brengen zoals de voorgaande profeten verslag uit over de wijze waarop dat God de boodschappen aan het volk van Israël en Juda in de vorm van toespraken of preken, visies en ervaringen van de profeten bracht.

De profeten Hosea, Joël en Amos verwachten een nationale restauratie door de Messias. Jesaja en Micha voorspellen internationale redding door de komst van Christus. Maar Obadja (of Obadia), Jona, Nahum, het beeldend Habakuk en het deels uit proza en deels uit poëzie bestaande Zefanja (of Sefanja), waarschuwen voor vergelding van God over de volken. In de vroegere boeken had Klaagliederen deze rouw om vergelding van God over Zijn volk reeds bezongen, maar Jeremia zoekt naar een verbondsherbevestiging in Christus.

File:Prophets01 (Kirillo-Belozersk).jpg

Hosea, Amos en Zefanja

De 12 boeken:

 1. Hosea – Verhaal van Hosea en zijn ontrouwe vrouw, Gomer. Vertegenwoordigt Gods liefde en trouw en geestelijk overspel van Israël. Israël zal worden beoordeeld en hersteld.
 2. Joël – proclameert een angstaanjagende toekomst met behulp van de beelden van de sprinkhanen. Oordeel zal komen, maar zegen zal volgen.
 3. Amos – Hij waarschuwde Israël voor haar komende oordeel. Israël verwerpt Gods waarschuwing.
 4. Obadja – Een proclamatie tegen Edom, een naburig volk van Israël, dat begerig over Jeruzalem’s oordeel keek. Profetie van de totale vernietiging.
 5. Jona – Jona verkondigt een komend oordeel over Nineve’s mensen. Maar zij hebben zich bekeerd en het oordeel werd gespaard.
 6. Micha – Beschrijving van het volledige morele verval van Israël op alle niveaus. God zal oordelen, maar zal vergeven en herstellen.
 7. Nahum – Nineve is toch tot verval gekomen (ca. 125 jaar na Jona) en zal worden vernietigd.
 8. Habakuk – Tegen het einde van het koninkrijk van Juda, vraagt Habakuk aan God waarom Hij niet doet aan Juda’s zonden. God zegt dat Hij zal gebruik maken van de Babyloniërs. Habakuk vraagt hoe God kan gebruik maken van een volk, dat nog erger is dan Juda.
 9. Zefanja – Het thema wordt ontwikkeld van de Dag van de Heer en Zijn oordeel, dat zal komen met een zegen. Juda zal niet tot bekering over gaan met uitzondering van een overblijfsel, dat hersteld zal worden .
 10. Haggaï – De mensen plaatsen God niet op de eerste plaats, door de bouw van hun huizen voor ze klaar waren met Gods tempel. Daarom verkregen ze geen welvaart.
 11. Zacharia – Zacharia moedigt de Joden aan om de tempel te voltooien. Veel Messiaanse profetieën worden in dit boek gegeven.
 12. Maleachi. – Gods volk is laks in hun plicht jegens God. Er komt een groeiende afstand van God. Er wordt over gegaan tot een moreel compromis. Proclamatie van het komende oordeel.

+

Voogaand:
Kroniekschrijvers en profeten #4a Profetische boeken
Kroniekschrijvers en profeten #4b Vroege of Grote Profeten

++

Studiedag rond Bijbelse Beeldtaal
De drie vormen van beeldtaal kunnen ons een dieper inzicht schenken in de ware persoon van Christus. Dat zijn ‘levende’ beelden die ons de hoogst noodzakelijke inzichten verschaffen, die we nodig hebben voor een zuiver begrip van Jezus’ positie ten opzichte van zijn Vader en ten opzichte van ons als zijn kinderen. Maar ook voor een zuiver inzicht in de ware bedoeling van de Mozaïsche Wet enerzijds, en de tekortkomingen van het Oude Verbond anderzijds. Een inzicht dat we op zijn beurt weer nodig hebben om te onderkennen wat nu precies de toegevoegde waarde is (en wat niet!) van het Nieuwe Verbond in Christus, waar ons heil uiteindelijk toch van afhangt.

++

In het Engels:

A new book on Joel
Joel lacks unequivocal determinate historical markers, therefore they have given the most weight to the external evidence for its date, and this is its position in the Hebrew and Greek canons which, on balance, suggest an eighth century date.

God calls Jonah to go to Nineveh
God calls Jonah to go to Nineveh and tell them to change their ways. Jonah does, but not before attempting to hide from God. God saves his prophet.

Recherche historique & Visions nocturnes de Zacharie
The aim of this article is to point out danger to which “historicizing” interpretations of the nocturnal visions of Zechariah (Zech 1,7-6,8*) are exposed. Research into the historical context has been thoroughly renewed by studies by Th. Pola (2003) and M.J. Boda (2004, 2005) but is it really certain that the nocturnal visions concern the rebuilding of the temple in Jerusalem and that it is necessary to liken, as tradition does, the message of the cycle of visions to that of the oracles of the prophet Haggai?

+++

vindt ondermeer:

Grote profeten: Jesaja · Jeremia · Klaagliederen · Ezechiël · Daniël
Kleine profeten: Hosea · Joël · Amos · Obadja · Jona · Micha · Nahum · Habakuk · Sefanja · Haggai · Zacharia · Maleachi

 

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Bijbel of Heilige Schrift en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Kroniekschrijvers en profeten #4c Latere of Kleine Profeten

 1. Pingback: Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #3 Stem van God #5 Meditatie en transformatie « Christadelphians : Belgian Ecclesia Brussel – Leuven

 2. Pingback: Geïnspireerd Woord | Broeders in Christus

 3. Pingback: Koran tegenover veel oudere Heilige Geschriften | Stepping Toes

 4. Pingback: Gods vergeten Woord 24 Getuigen 4 Jezus’ laatste boodschap | Broeders in Christus

 5. Pingback: Schepper, opdrachtgever, verwezenlijker en Hoofdgids voorziener van het Boek der boeken de Bijbel – Some View on the World

 6. Pingback: Zacharia: de profeet van Israëls herstel #2 Jeruzalem als navel van de aarde – Belgische Broeders In Christus

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.