Vol of Half Vol

“Ziet u het glas halfvol of halfleeg?” was de kop van iets in mijn brievenbus. En je denkt” alweer die afschuwelijke ’in welk hokje pas je’ vraag. Wie halfvol zegt is een optimist, halfleeg maakt je een pessimist. Maar als ik zeg dat het nog maar halfvol is, ben ik dan een optimist? Of dat het pas halfleeg is, ben ik dan een pessimist? Als ik het lekker vind niet natuurlijk, maar als ik het ‘niet te drinken’ vindt juist weer wel.

File:Glass-of-water.jpg

Half leeg of half vol glas water

Halfvol schijnt een sleutelwoord te zijn in onze maatschappij. Melk moet halfvol, want vet is slecht voor je, maar brood moet juist weer vol(koren), niet halfvol. Die bijlage bleek overigens een evangelische’ boodschap te bevatten, met een ‘dramatisch ‘ verhaal over een echtpaar dat, door op God te vertrouwen, nu in grote welstand kan leven. Maar is dat nu vol? of alleen maar halfvol? Een Nederlandse ‘scheurkalender-wijsheid’ zegt” God heeft ons geen kalme reis beloofd, alleen een behouden aankomst”. Ook een cliché, maar wel een stuk dichter bij de waarheid. Ooit werd mij, met andere tieners, de gelegenheid geboden voor een symbolisch bedrag een eigen Bijbel te kopen. Links lagen complete Bijbels, rechts Nieuwe Testamenten; de prijs was gelijk. Het stapeltje rechts slonk in rap tempo; ikzelf was de enge die een complete Bijbel koos. Het verbaast me nog steeds. Waarom zou je ooit een halve Bijbel kopen (of egenlijk maar een kwart. Waarom halfvol (of minder) als je voor hetzelfde geld’ ook vol kunt hebben? Alsof je driekwart van wat God ons te vertellen heeft rustig naast je neer kunt leggen als niet echt van belang. In de tijd van Jezus en de apostelen was die driekwart alle Schrift die er bestond. En ze putten er hun hoop en troost uit. Ook als ze niet in welstand leefden, en de reis allesbehalve kalm was. Want het vertelde ze van die behouden aankomst. Reden genoeg voor ons om het toch serieus te nemen.

Ik wens u een gezegend Bijbellees-jaar

Rudolf Rijkerboer
Verantwoordelijk uitgever van ‘Met Open Bijbel’, een zes maal per jaar verschijnend blad van de Broeders in Christus.
Ook dat blad kan bij u op tafel te komen liggen. Een abonnement is gratis en kan aangevraagd worden via de Belgische Christadelphians of de Nederlandse Broeders in Christus.

Vrijwillige bijdragen in de verzend of andere kosten kan u overmaken naar:

BIC GEBABEBB IBAN BE38 0010 6708 4872 met melding Christadelphians: Met Open Bijbel

of op rekening t.n. v. Broeders in Christus te Amersfoort: IBAN NL68INGB0000642973  BIC: INGBNL2A

Aanverwant: Met Open Bijbel Tijdschrift voor Bijbellezen en -Studie

 

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Bedenking en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.