In de hand #1 Wedijver

In de hand van de Schepper

1. Zelf de hand hebben in het maken

De mens wil graag zelf de dingen maken en wil prat gaan op de verwezenlijkingen die hij heeft gemaakt.

"Competition"

Competitie - "Competition" Image by mbgrigby via Flickr

In zijn ijver om toch maar de beste te zijn en om toch maar het meest opvallende te kunnen maken legt hij niet enkel druk op zichzelf maar ook op zijn omgeving. De drang om te kunnen presteren legt algemeen op de huidige maatschappij een zeer grote druk.

2. Uitdagingen zegen en vloek

Er zijn heel wat uitdagingen onder de mensen die de mensen een zegen maar ook een vloek kunnen brengen. Ingaan op de uitdaging om de ander te verslaan heeft voor meerdere mensen in deze maatschappij moeilijkheden gebracht. Een zekere vorm van wedijver kan gerust geen kwaad maar het kan gemakkelijk verkeerde vormen aannemen. “Een groeiende zucht tot wedijver kan een gevaarlijk iets worden. In feite werkt wedijver op de lange duur averechts. Uit proeven blijkt dat daardoor „een houding van ’winnen ten koste van alles’ ontstaat die vaak niet bevorderlijk is voor werk van de beste kwaliteit”.[1]

3. Wedijver

Wedijver kan bijvoorbeeld faalangst kweken. Maar angst, hetzij op school, op het werk of elders, is niet echt bevorderlijk voor een goede prestatie. Bovendien kan wedijver tot oneerlijkheid of tot bedrog leiden. Studenten die er al te zeer op uit zijn de hoogste cijfers te halen, kunnen het ware doel van onderwijs uit het oog verliezen: hen toe te rusten om betere en productievere leden van de samenleving te worden.

4. Niemand volmaakt

Gevoelens van onzekerheid kan en mag iedereen hebben. God mag dan in Zijn Plan de hoop gekoesterd hebben om een volmaakte wereld te hebben, is dit door toedoen van de eerste mens op de lange baan geschoven. Wij zijn er nog lang niet. En wij zullen er mee moeten leven dat wij allemaal onvolmaakte wezens zijn.

“Want wij allen struikelen vele malen. Indien iemand in woorden niet struikelt, die is een volmaakt man, in staat om ook [zijn] gehele lichaam in toom te houden.” Jakobus 3:22 NWV)

Zo ook is er voor God niet iemand zoals in de Katholieke Kerk een volmaakte Paus. De Rots waar Petrus zijn Kerk moest op bouwen was niet Rome, maar Jezus die het fundament van de ecclesia is. (Mattheüs 16:13-18,; 1Petrus 2:4-8; Efeziërs 2:20) die Christus Jezus stond er op dat zijn volgelingen nederig zouden zijn en niet de drang moesten hebben om te gaan heersen over Gods erfdeel. (1 Petrus 5:1-5)


[1] Psychology and Life

Over Christadelphians

Free Christadelphians or Brothers and sisters in Christ, living in Belgium, European Union. - Vrijë Christadelphians of Broeders en zusters in Christus wonende in België in de Europese Unie.
Dit bericht werd geplaatst in Jehovah, JHWH, Jawheh, Elohim God, Yahuwah, Levensvragen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op In de hand #1 Wedijver

  1. Pingback: Gods vergeten Woord 13 Schepping 5 Een God die het ter harte gaat | Broeders in Christus

  2. Pingback: De Falende mens #2 Vrije keuze | Broeders in Christus

  3. Pingback: Verlossing #5 Het volmaakte offer | Broeders in Christus

Laat een Reactie achter - Leave a Reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.